Τι σημαίνει η ρήση Χατζηδάκη πως η Ελλάδα σχεδόν… μηδένισε το έλλειμμα

Facebook
Twitter
Χατζηδακης-2048x1365

Μήνας ανατροπών ο Νοέμβριος, με εκπλήξεις στον κρατικό προϋπολογισμό που φέρνουν μεγαλύτερη αύξηση εισοδημάτων ή, ενδεχομένως, και νέα αναβάθμιση από Οίκους Αξιολόγησης μέσα στο 2024.

Μόλις χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με δηλώσεις του (στον ΣΚΑΙ), τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το κυριακάτικο business stories ότι, εκτός από πρωτογενές πλεόνασμα «έκπληξη» για το 2024 (ούτε 2,1% του ΑΕΠ, ούτε 2,4% αλλά από 2,5% και άνω τελικά), η Ελλάδα πέτυχε σχεδόν να …μηδενίσει το συνολικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης! Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, ρίχνοντας το έλλειμμα κάτω από 1% του ΑΕΠ φέτος, ή και κάτω από 0,5% το 2025.

Περνάνε έτσι στο παρελθόν οι εποχές όπου Γερμανία και άλλες χώρες κόμπαζαν επειδή δεν είχαν ελλείμματα και έκαναν μαθήματα σε άλλους (κουνώντας το δάκτυλο στην Ελλάδα) πώς να παράγουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε περίοδο μεγάλης κρίσης διεθνώς, η χώρα μας φτάνει πλέον «μία ανάσα» πριν τον πλεονασματικό προϋπολογισμό, που ήταν επί δεκαετίες το «ιερό δισκοπότηρο» χωρών όπως η Γερμανία -και ίσως το κάνει πράξη η Ελλάδα αλλά όχι εκείνη πλέον.

Εκπλήξεις συνεχώς

Από τις 7 Οκτωβρίου που η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, έχουν μεσολαβήσει ήδη άλλες αλλαγές. Και φαίνεται πως θα υπάρξουν και νέες, μέσα στον επόμενο μήνα.

Η αρχή είχε γίνει στις 17 Οκτωβρίου, όταν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι η άνοδος του ΑΕΠ στη χώρα μας το 2023 ήταν υψηλότερη από όσο είχε εκτιμηθεί και αποτυπωνόταν στο προσχέδιο. Αυτό δεν σημαίνει μόνο οφέλη για μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλά φέρνει και μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων από 1.1.2025, οι οποίες δεν θα δίδονταν στους συνταξιούχους αν η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοίνωνε Ανάπτυξη 2,3% για το 2023 τελικά, αντί μόλις 2% που είχε εκτιμήσει αρχικά τον περασμένο Μάρτιο.

Τα νέα δεδομένα θα προλάβουν να αποτιμήσουν ίσως στις εκθέσεις τους για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch (αναμένεται την άλλη Παρασκευή) ή τον Δεκέμβριο ο οίκος Scope Ratings, με τον οποίο κλείνει ο γύρος των αξιολογήσεων για το 2024.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή