ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει με το υγραέριο κίνησης στην Αχαΐα: Στην Καλαμάτα LPG 0,75, στον Πύργο 0,77 και στην Πάτρα… 0,92

Facebook
Twitter

Στην Καλαμάτα το υγραέριο κίνησης (LPG) πωλείται μέχρι και 0,75 ευρώ το λίτρο. Στην Ηλεία το βρήκαμε στην Πατρών-Πύργου κοντά στην Αμαλιάδα… 0,77 το λίτρο. Στη Λάρισα και στον Βόλο το ίδιο, όπως και στα Ιωάννινα. Πόλεις δηλαδή ίδιας «κατηγορίας» με την Πάτρα. Εδώ όμως, η χαμηλότερη τιμή είναι στα 0,87 ευρώ το λίτρο (φωτογραφία). Ενώ φθάνει σε κάποια πρατήρια και τα 0,99 ευρώ το λίτρο (δεύτερη φωτογραφία)! Τι συμβαίνει με τα καύσιμα στην αχαϊκή πρωτεύουσα; Παρά τα επανειλημμένα ρεπορτάζ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κοιτούν το θέμα… σαν Χάνοι, με ανοιχτό το στόμα!

1 3
Πρατήριο υγρών καυσίμων στο κέντρο της Καλαμάτας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε την Παρασκευή 16/06

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραδίδονται σε μία κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Γιατί δεν είναι δυνατόν η Ηλεία με μεγαλύτερο κόστος μεταφοράς καυσίμων να πουλά… 10 έως και 15 λεπτά το λίτρο φθηνότερο από την Αχαΐα! Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων η Αχαΐα είχε την περασμένη εβδομάδα μέση τιμή στο LPG (υγραέριο κίνησης) 0,922 ευρώ. Η Ηλεία 0,819, η Μεσσηνία 0,859 και η Αττική 0,756. Στην αμόλυβδη βενζίνη η μέση τιμή στην Αχαΐα είναι 1,880 ευρώ και δεν διαφέρει πολύ με τους άλλους νομούς. Φυσικά και εδώ η Αττική είναι πολύ φθηνότερη. Το παράδειγμα της Ευρυτανίας δείχνει πως… κάτι συμβαίνει με το υγραέριο κίνησης. Ενώ στο Καρπενήσι η αμόλυβδη πωλείται 1,992, το LPG πωλείται 10 λεπτά φθηνότερο από ότι στα πρατήρια της Πάτρας.

2 3
Η φθηνότερη τιμή LPG που βρήκαμε στην Πάτρα το Σάββατο (17/06)

ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΜΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Να τονίσουμε πως είναι πλέον πάρα πολλοί οι πατρινοί που έχουν επιλέξει ως καύσιμο για τα οχήματα τους το υγραέριο κίνησης. Είτε αγοράζοντας καινούργιο αυτοκίνητο με εργοστασιακό σύστημα υγραερίου (λίγοι είναι αυτοί), είτε προχωρώντας στην μετατροπή των αυτοκινήτων τους από βενζίνη σε υγραέριο. Όμως, βλέπουν ότι ενώ θα μπορούσαν να καρπωθούν πολύ μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την επένδυση που έκαναν (η μετατροπή κοστίζει γύρω στα 800-1000 ευρώ), αυτό δεν συμβαίνει στο βαθμό που θα έπρεπε στην Πάτρα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

3 5
Μέχρι και με 0,99€ βρήκαμε LPG στην Πάτρα στις 17/06

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Αν κοιτάξουμε τις διεθνείς τιμές, η Ελλάδα είναι η 9η χώρα στον κόσμο σε ακρίβεια καυσίμων. Τι είναι, όμως, αυτό που κρατάει ψηλά τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, ακόμη και όταν υποχωρούν οι διεθνείς τιμές; Για πολλούς το πρόβλημα βρίσκεται στην υψηλή φορολογία. «Η Ελλάδα έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη, γεγονός που είναι δυσανάλογο με την αγοραστική μας δύναμη. Η μόνη λύση είναι η μείωση των φόρων», υπογραμμίζει πρατηριούχος της Πάτρας.

Για άλλους το πρόβλημα έγκειται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Όπως λένε ειδικοί, οι τιμές των καυσίμων εξαρτώνται όχι τόσο από την τιμή του πετρελαίου διεθνώς αλλά από την τιμή αγοράς – πώλησης εντός της λεκάνης της Μεσογείου. Οπότε ανάλογα με τα στοιχεία ζήτησης καθορίζεται και η τιμή!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top