Το μπέικον αποτελεί μια αγαπημένη τροφή που πολλοί προτιμούν λόγω της γεύσης του αλλά και επειδή μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί σε πολλές συνταγές.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που αποφεύγουν τελείως να τρώνε μπέικον επειδή το θεωρούν ανθυγιεινό.
Όλοι γνωρίζουν ότι το μπέικον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι υγιεινό. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα στο μπέικον συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το λίπος του μπέικον είναι πολύ καλύτερο για το μαγείρεμα από τα φυτικά έλαια. Έχει όμως και το πλεονέκτημα ότι δεν έχει πρόσθετα τεχνητά πρόσθετα, αρωματικές ή χρωστικές ουσίες. Όταν τρώμε μπέικον, ξέρουμε ακριβώς τι βρίσκεται στο πιάτο μας.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το μπέικον είναι ένα ανθυγιεινό τρόφιμο επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και αλάτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ το πολύ αλάτι όχι μόνο αυξάνει την αρτηριακή πίεση, αλλά κάνει κακό και στις αρθρώσεις και στα νεφρά. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα, ιδίως εκείνα που είναι καπνιστά, αλατισμένα, αποξηραμένα ή διατηρημένα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το δίλλημα είναι ξεκάθαρο. Να τρώμε ή να αποφεύγουμε το μπέικον; Φυσικά, η λύση δεν είναι να το κόψετε εντελώς από τη διατροφή σας, αλλά να το τρώτε με μέτρο. Ακόμα καλύτερα, θα πρέπει να τρώμε μαζί του μια ποικιλία λαχανικών.