Πάτρα – οδός Τηλεμάχου: Κάτοικοι & ΔΕΥΑΠ με φόντο… γεμάτους βόθρους και αποχέτευση!

Facebook
Twitter
Κάποια σπίτια έχουν συνδεθεί με τον αγωγό όμβριων υδάτων, ως εκ τούτου τα λύματα «πάνε» θάλασσα….

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. Πολιτεία)

Επί χρόνια ακούνε για Βιολογικό, και Βιολογικό δεν βλέπουν, οι κάτοικοι των Μποζαϊτίκων, πράγμα εν πολλοίς αναμενόμενο αφού το έργο σύνδεσης δεν έχει φθάσει στην ολοκλήρωσή του για αυτήν και για πολλές περιοχές της πόλης. Όμως το μεγαλύτερο «αγκάθι» προκαλείται από το γεγονός ότι αρκετά σπίτια είναι αυτοβούλως συνδεδεμένα με τον αγωγό ομβρίων υδάτων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα!

Μάλιστα πρόσφατα, μόλις στις 14 Δεκεμβρίου 2023, η ΔΕΥΑΠ απέστειλε έγγραφο σε όλους τους κατοίκους της οδού Τηλεμάχου (στην Παραλία Προαστίου στα Μποζαϊτικα) με το οποίο ζητά να αποσυνδεθούν από τον αγωγό ομβρίων όσοι έχουν ρίχνουν τα λύματά τους σ’ αυτόν (φωτογραφία 1).

Από την άλλη, όμως, οι κάτοικοι ήθελαν να παρανομούν; Ξεκάθαρα… όχι! Αλλά εξαναγκάζονται, όπως υποστηρίζουν, εξαιτίας του ότι η ΔΕΥΑΠ καθυστερεί υπερβολικά να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα καθαρισμού βόθρου. Κι από την άλλη, η μόνη εναλλακτική που έχουν είναι να απευθυνθούν σε ιδιώτες, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 200 ευρώ για έναν καθαρισμό!

Εάν υπολογίσει κάποιος ότι ένας βόθρος χρειάζεται άδειασμα, ανάλογα με την χωρητικότητα και την κατηγορία του, απαραιτήτως κάθε δίμηνο με τρίμηνο, τότε εύκολα συμπεραίνει πως κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού θα πρέπει να βάλει στην άκρη ένα «γερό» μπάτζετ μόνο για τον  βόθρο. Σε μια εποχή, όπως δηλώνουν οι κάτοικοι στην «Πολιτεία», που δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν, όσο και να θέλουν…

Εάν, πάλι, ένας κάτοικος υποβάλλει αίτημα στην ΔΕΥΑΠ για άδειασμα βόθρου, τότε στην καλύτερη περίπτωση, όπως υποστηρίζεται, θα πάρουν σειρά για μετά από ένα εξάμηνο! «Και τι θα κάνουμε μέχρι τότε; Θα μένουμε με γεμάτους βόθρους…;», αναρωτιούνται οι κάτοικοι.

Είναι χαρακτηριστικό ένα από τα παραδείγματα. Κάτοικος υπέβαλε αίτημα στα τέλη Αυγούστου του 2023 κι ενημερώθηκε από την ΔΕΥΑΠ ότι θα καθαρίσουν τον βόθρο του προς τα… τέλη του προσεχούς Φλεβάρη. Μετά, δηλαδή, από μισό χρόνο!

 

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Περιοχή ενταγμένη από το 1922 αλλά χωρίς αποχέτευση!

εικόνα Viber 2024 01 09 17 52 57 409

Με άλλα λόγια, το πρόβλημα κατά τον ισχυρισμό των κατοίκων έγκειται στο γεγονός ότι η ΔΕΥΑΠ αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση αδειάσματος των βόθρων. Κι επειδή αυτό κοστίζει, αναγκάζονται να συνδέονται στον αγωγό όμβριων υδάτων.

Αλλά, όπως τονίζουν, δεν είναι μόνο αυτό που χαρακτηρίζουν «αδικία» σε βάρος τους. Είναι κι άλλα. Τα οποία παραθέτουν σε γραπτή τους ανακοίνωση. Δείτε παρακάτω τι ακριβώς υποστηρίζουν:

  1. Πριν από μερικά χρόνια, η ΔΕΥΑΠ έφτιαξε τις υποδομές σε ένα μόνο μέρος της συνοικίας (ως α2.3 το χαρακτηρίζει) αλλά ακόμα δεν έχουν συνδεθεί τα σπίτια με τον βιολογικό καθαρισμό , δηλαδή είναι σαν να μην έκανε απολύτως τίποτα.
  1. Η ΔΕΥΑΠ πρέπει να απαντήσει γιατί επέλεξε μόνο την οδό Τηλεμάχου απ’ όλη τη συνοικία και δεν έκανε το ίδιο και για τους κατοίκους όλων των άλλων οδών της συνοικίας μας όπου υπάρχουν αγωγοί ομβρίων υδάτων

Θυμίζουμε πως το Προάστιο και η παραλία Προαστίου έχει ενταχθεί διοικητικά στον δήμο Πατρέων από το 1922 αλλά ακόμα στερείται αποχετευτικών δικτύων ομβρίων σε ένα μεγάλο τμήμα της και λυμάτων στο σύνολο της συνοικίας , ενώ το Προάστιο από τη Ν.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών και πάνω έχει αποχέτευση λυμάτων.

 

Περιπτώσεις με… ονόματα!

εικόνα Viber 2024 01 09 17 47 39 024

 

Αλλά οι επισημάνσεις των κατοίκων συνεχίζονται. Λένε επίσης ότι όταν η ΔΕΥΑΠ κατασκεύαζε τον αγωγό αποχέτευσης λυμάτων στην οδό Τηλεμάχου, έφτιαξε για όλες τις οικίες εκτός από την οικία του κ. Στάθη Παπαλεξανδρόπουλου ο οποίος ήταν πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Ισχυρίζονται ότι αυτό συνέβη επειδή ο ίδιος «τους είχε ενοχλήσει πολύ για το θέμα της αποχέτευσης λυμάτων». Αναγκάστηκε τότε εκείνος να δημοσιεύσει το γεγονός αυτό στον τοπικό Τύπο και να το  καταγγείλει ακόμα και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών!

Επίσης, ο κάτοικος, Ιατρός και Γαστρεντερολόγος, κ. Σάββας Προκοπίου, δηλώνει πως όταν παραπονέθηκε ότι επειδή καθυστερούν να εκκενώσουν τον βόθρο της οικίας του αναγκάζεται να προσλάβει ιδιώτη για την εκκένωση και να πληρώνει πάνω από 200 ευρώ , υπάλληλος της ΔΕΥΑΠ …πήγε στη συνοικία και ρωτούσε τους περίοικους του αν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο!

 

Τα ερωτήματα των κατοίκων…

  • Οι κάτοικοι τονίζουν: «Στα Βραχνέικα και αλλού, σε συνοικίες που εντάχθηκαν στον ίδιο Δήμο, από το 2012 , η ΔΕΥΑΠ κατασκευάζει αποχέτευση λυμάτων! Γιατί;»
  • Ακόμη, σε όλες τις ανακοινώσεις της, για το θέμα της αποχέτευσης λυμάτων, η ΔΕΥΑΠ αναφέρει πως θα κατασκευάσει στον Άγιο Βασίλειο, το Ρίο, τον Καστελλόκαμπο και αλλού, αλλά την Παραλία Προαστίου δεν την αναφέρει ποτέ και πουθενά. Γιατί;».
  • Μετά απ’ όλα αυτά τι να κάνουν οι κάτοικοι της Παραλίας Προαστίου; Η ΔΕΥΑΠ τι έχει να απαντήσει;

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top