ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΣΜΟΣ

Την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αποφάσισε το ευρωκοινοβούλιο

spyraki evrokoinovoulio
EP Plenary session - Renewable Energy, Energy Performance of Buildings and Energy Efficiency Directives: amendments (REPowerEU)

Την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αποφάσισε αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η ολομέλεια αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη σε επιστολή του στις 15 Δεκεμβρίου λόγω έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενδεχόμενη απάτη σε βάρος του
προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελία υπήρχαν εικαζόμενες παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις, τις οποίες η κ. Σπυράκη φέρεται να γνωρίζει:

-Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

-Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο βοηθό και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για τον δεύτερο βοηθό.

Να σημειωθεί πως η Μάρια Σπυράκη έχει προχωρήσει σε εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, όμως αυτό δεν αποκλείει ποινική της ευθύνη.

Η άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη αποφασίστηκε από την επιτροπή JURL σε ειδική ψηφοφορία με μικρή πλειοψηφία.

Από τα 16 μέλη που ήταν παρόντα 9 μέλη ψήφισαν υπέρ, προερχόμενοι από S&D, RE και Πράσινους, 6 ψήφισαν κατά, από ECR και ΕΛΚ, ενώ 2 μέλη από το ID απείχαν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωβουλής, “το Κοινοβούλιο δεν διαπίστωσε στοιχεία fumus persecutionis, δηλαδή πραγματικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η πρόθεση που διέπει τη νομική διαδικασία μπορεί να είναι να βλάψει την πολιτική δραστηριότητα ενός βουλευτή, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη”.

You may also like

Comments are closed.