ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την ομάδα killnet «βλέπουν« οι αρχές πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα θεμάτων

ΙΝΤΕΡΝΕΤ 1

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για την κυβερνοεπίθεση στην τράπεζα θεμάτων ενώ σε αυτές συμμετέχει και η ΕΥΠ.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες σύμφωνα με το ΣΚΑΙ έχει διαπιστωθεί πως από τις επιθέσεις στην τράπεζα θεμάτων συμμετείχαν στο σύνολο 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500 από αυτές.

Εκεί έχει διαπιστωθεί πως 30 λογαριασμοί είναι καταχωρημένοι τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ως σχετιζόμενοι με μια ομάδα ρωσόφιλων χάκερ που έχει το διακριτικό τίτλο «killnet».

Πάντως οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν πως αυτό το δείγμα είναι πολύ μικρό και πως είναι αρκετά νωρίς για να καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Πως δρα η ομάδα killnet

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 η ομάδα Killnet αν και δεν είναι από τη Ρωσία, συνηθίζει να επιτίθεται σε χώρες που είναι αντίθετες των συμφερόντων του Κρεμλίνου.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και από το γεγονός ότι περίπου το 12% των IP που χρησιμοποιήθηκαν για να ρίξουν την Τράπεζα Θεμάτων σχετίζονται με μία βιβλιοθήκη, που έχει χρησιμοποιήσει η συγκεκριμένη ομάδα σε παλαιότερους στόχους οι οποίοι βρίσκονταν σε Ευρώπη και ΗΠΑ αντίστοιχα.

Το δείγμα που εξετάστηκε είναι πολύ μικρό καθώς κατά τη διάρκεια της έναρξης της λειτουργίας της Τράπεζας Θεμάτων είχαν εμφανιστεί πάνω από 150 εκατ. αιτήματα εισόδου, έναντι 200.000 που είχαν εμφανιστεί στο υπουργείο Εσωτερικών και 32.321 στο gov.gr.

Μάλιστα το ένα τρίτο από τα αιτήματα φαινόταν πως είναι από τις ΗΠΑ αλλά αυτό το θέμα είναι τεχνικό και δεν σημαίνει πως ήταν απαραίτητα από εκεί. Η ομάδα killnet συνήθως αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις της, όπως έκανε και τον περασμένο Νοέμβριο όπου είχε χτυπήσει το υπουργείο Υγείας και Άμυνας της χώρας μας.

«Η μεγαλύτερη επίθεση σε κυβερνητικό οργανισμό»

«Ξεκίνησε από το σκοτεινό διαδίκτυο, αγοράστηκε συμβόλαιο επίθεσης το λεμέ και έτσι συμβόλαιο θανάτου. Φαίνεται ότι ο αγοραστής είναι από την Ελλάδα, γιατί τα συμφέροντα είναι ελληνικά», λένε οι ειδικοί.

Σήμερα η διαδικασία έγινε χωρίς προβλήματα, ενώ για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν αύριο, το υπουργείο λέει πως το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων είναι τελείως διαφορετικό και δεν κινδυνεύει.

«Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις λυκείου, είναι εντελώς  διαφορετικό από αυτό των πανελλαδικών, δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου είδους κακόβουλες επιθέσεις».

You may also like

Comments are closed.