ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Την Παρασκευή (9μ.μ.) η επίσημη έναρξη του διεθνούς συμποσίου γλυπτικής με… Ελένη Τσαλιγοπούλου

DSC 2496 1
H «καρδιά» του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής με θέμα «1922–2022. Πρόσφυγες», το οποίο είναι αφιερωμένο στο γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο, θα χτυπά και επίσημα από τις 9.00 το βράδυ της Παρασκευής 27 Μάϊου στην «Ιχθυόσκαλα» της Πάτρας (Νότιο Πάρκο), όπου θα γίνει η τελετή έναρξής του.

Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν οι δέκα  καλλιτέχνες (Kristaq Valera – Αλβανία, Gagik Altunyan – Αρμενία,  Abdulhamid Aktham – Συρία,  Selcuk Yilmaz – Τουρκία και οι Φίλιππος – Άγγελςο Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη,  Παναγιώτη Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ, Τσαούσι Μπεσίμ,  Χρήστος Τσουμπλέκα από την Ελλάδα), που  συμμετέχουν στο συμπόσιο. Στις εκδηλώσεις της τελετής έναρξης την  οικογένεια του Διονύση Γερολαυμάτου θα εκπροσωπήσει ο γιός του Κώστας.

Στο καλλιτεχνικό μέρος, με την ολοκλήρωση της τελετής έναρξης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μαζί με έξι  δεξιοτέχνες μουσικούς, θα «ταξιδέψει» το κοινό στη Σμύρνη, την πόλη σημείο αναφοράς στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού.

Στην «Ιχθυόσκαλα» θα ακουστούν διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», που γεννήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στα «Καφέ Αμάν» της πόλης και των μεγάλων αστικών κέντρων της νεότερης Ελλάδας και θα μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής.

1653295108900

Θα ακουστούν εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης, που παρά την τραγική μοίρα της προσφυγιάς, έμελλε να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου, μεταλαμπαδεύοντας σε όλη την Ελλάδα τον μουσικό θησαυρό του τόπου τους. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό αλλά και για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, ακριβώς όπως και η μοίρα αυτού του σπουδαίου τόπου.

Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας – Μουσικοί: Ταξιάρχης Γεωργούλης – ούτι, Βαγγέλης Καρίπης – κρουστά,Άγης Παπαπαναγιώτου- κόντραμπάσο, Γιάννης Πούλιος – βιολί, Απόστολος Τσαρδάκας –  κανονάκι, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου – κιθάρα

*Οι εργασίες του συμποσίου πραγματοποιούνται καθημερινά και Σαββατοκύριακα: 09.00 – 14.00 & 17.00 – 20.00.

Στο πλαίσιο και του ενημερωτικού – εκπαιδευτικού χαρακτήρα που έχει το συμπόσιο, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ομαδικών ξεναγήσεων σε σχολεία, συλλόγους, σωματεία και φορείς.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στο τηλέφωνο 2610-390-935 (10.00-14.00) και στο email: sevmandr@gmail.com

Η είσοδος για το κοινό στο συμπόσιο και τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

You may also like

Comments are closed.