ΚΟΣΜΟΣ

Το χάος στη Ερυθρά Θάλασσα θα αρχίσει να πλήττει τα κέρδη των εταιρειών – Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται

d00765c202e55c560dd3f918671cc8b5 XL

Με την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας να επηρεάζει τις αποστολές όλων των ειδών, από αυτοκίνητα μέχρι ενέργεια, είναι θέμα χρόνου να επηρεάσει το κόστος και την εφοδιαστική αλυσίδα στα αποτελέσματα των εταιρειών.
Αρκετές εταιρείες ήδη προειδοποιούν για τις επιπτώσεις.
Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla σχεδιάζει τη διακοπή παραγωγής δύο εβδομάδων σε γερμανικό εργοστάσιο λόγω καθυστερήσεων στις προμήθειες, ενώ η σουηδική Volvocar AB ανακοίνωσε τριήμερη διακοπή στο βελγικό της εργοστάσιο.
Οι βρετανοί λιανοπωλητές Tesco Plc, Marks & Spencer Group Plc και Next Plc έχουν όλοι επισημάνει τον κίνδυνο υψηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον 2.300 πλοία κάνουν μεγάλες παρακάμψεις για να αποφύγουν τις επιθέσεις των μαχητών Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα – μια πλωτή οδό που συνήθως διαχειρίζεται πάνω από το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποιούν για άνοδο του πληθωρισμού που θα μπορούσε να εμποδίσει τη μείωση των επιτοκίων.

Για πολλές εταιρείες, ειδικά στην Ευρώπη, επιμηκύνεται ο χρόνος διέλευσης, επηρεάζονται οι ναύλοι και αυξάνεται το κόστος ασφάλισης.
Τα παραπάνω θα οδηγήσουν τους αναλυτές να επανεξετάσουν τις εκτιμήσεις των κερδών των εταιρειών για το επόμενο έτος.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, η συναινετική πρόβλεψη για τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών μειώθηκε κατά 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.
Από την άλλη πλευρά, οι αποστολείς αναδεικνύονται νικητές – με τις τιμές των εμπορευματοκιβωτίων να αυξάνονται κατά 300% σε ορισμένες διαδρομές, οι εκτιμήσεις κερδών για τον δείκτη μεταφορών της MSCI Europe έχουν αυξηθεί κατά 7% σε μόλις δύο εβδομάδες.

Πώς οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα διαταράσσουν το παγκόσμιο εμπόριο

Ο Thomas Brenier, επικεφαλής μετοχών στη Lazard Freres Gestion στο Παρίσι, περιόρισε την έκθεση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, θεωρώντας τον ως «ένα από τους πρώτους που υποφέρουν λόγω των περιπλοκών στις αλυσίδες εφοδιασμού».
Αποφεύγει επίσης το λιανικό εμπόριο, καθώς «θα μπορούσε να υποφέρει από έλλειψη προϊόντων προς πώληση».
«Αν διαρκέσει ακόμη έναν ή δύο μήνες, σίγουρα θα δούμε αλλαγές στις εκτιμήσεις των κερδών που συνδέονται με αυτό», προέβλεψε ο Brenier.

Αποστολή και ασφάλιση

Το τρέχον κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εάν διατηρηθεί, θα μπορούσε να αυξήσει τον συνολικό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη ζώνη του ευρώ από τα τέλη του 2024 και τις αρχές του 2025, εκτιμά το Bloomberg Intelligence.
Ωστόσο, τα γεγονότα ενισχύουν την τύχη των παγκόσμιων ναυτιλιακών εταιρειών, όπως η AP Moller-Maersk A/S και η Hapag-Lloyd AG στην Ευρώπη, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, ZIM Integrated Shipping και η ιαπωνική Mitsui OSK Lines Ltd.
Οι ασφαλιστές θα πρέπει επίσης να επωφεληθούν, καθώς δεκαπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα σε ορισμένα δρομολόγια.
Μεταξύ των αποστολέων, η Maersk έχει απολαύσει μια σειρά από ανοδικές συστάσεις.

Η Bank of America διπλασίασε πρόσφατα τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2024 για τη δανική εταιρεία, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι μια τεράστια αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών θα μπορούσε να της επιτρέψει να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους.
Ο David Vernon στην Sanford C Bernstein προβλέπει μια ώθηση κερδών και για τις εταιρείες logistics, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μεταφοράς εμπορευμάτων, εάν οι εταιρείες που έχουν ξεμείνει από επιλογές αποστολής καταφύγουν στις αεροπορικές μεταφορές.
«Οι αεροπορικές μεταφορές είναι απολύτως οι νικητές», είπε ο Vernon, όπως οι FedEx, United Parcel Service και DHL Group.

Λιανοπωλητές

Η επόμενη ομάδα που θα επηρεαστεί, η οποία προμηθεύεται τα περισσότερα από τα προϊόντα μόδας και οικιακής χρήσης της από την Ασία, ήταν μεταξύ των πρώτων λιανοπωλητών που εξέφρασαν φόβους για επιτυχία.
Η Primark, η οποία ανήκει στην Associated British Foods, και η Hennes & Mauritz AB είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε όγκους θαλάσσιων μεταφορών, σύμφωνα με τον αναλυτή της RBC Capital Markets, Richard Chamberlain, ενώ ο ιδιοκτήτης της Zara, η Inditex SA προμηθεύεται κυρίως από γειτονικές χώρες.
Ομοίως, η Bryan Garnier & Co. επισημαίνει τη γαλλική εταιρεία λιανικής επίπλων Maisons du Monde SA ως εξαιρετικά ευάλωτη, η οποία προμηθεύεται το 75% των εμπορευμάτων της από την Ασία και μεταφέρει το 90% δια θαλάσσης.
Η παρατεταμένη διακοπή θα επηρεάσει παγκόσμιες μάρκες όπως η Nike, η Adidas και η Capri Holdings, είπε ο Bernstein.
Το πρόβλημα για τέτοιες εταιρείες είναι ότι το οικονομικό υπόβαθρο μπορεί να δυσκολέψει τη μετακύλιση υψηλότερου κόστους στους καταναλωτές.
«Οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να τα απορροφήσουν, κάτι που θα μείωνε τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε η Frédérique Carrier της RBC Wealth Management.

Αυτοκίνητα

Μέχρι στιγμής, η Tesla και η Volvo Car είναι οι μόνες αυτοκινητοβιομηχανίες που ανακοίνωσαν στάσεις παραγωγής.
Ωστόσο, τέτοιες καθυστερήσεις «μπορεί να αντιπροσωπεύουν νέο κίνδυνο για την παραγωγή ελαφρών οχημάτων φέτος», σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Οι περισσότεροι, όμως, εκτιμούν ότι η βιομηχανία δεν θα δει επανάληψη των προβλημάτων της εποχής Covid.
«Τα ακριβότερα καύσιμα, οι επιπλέον ημέρες ενοικίασης χώρου και οι υψηλότερες τιμές αποστολής θα είναι αρνητικά για τα P&L των εταιρειών, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη αυτό, το κόστος μεταφοράς είναι περίπου 57% χαμηλότερο από τα επίπεδα Covid», έγραψε ο αναλυτής της BofA, John Murphy.
Η κρίση θα μπορούσε ακόμη και να επιτρέψει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να διατηρήσουν υψηλότερες τιμές οχημάτων, ανέφερε η Bloomberg Intelligence.

Ενέργεια

Ο αντίκτυπος στις τιμές του αργού ήταν σχετικά χαμηλός φέτος, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν μια παρατεταμένη σύγκρουση προκαλέσει ελλείψεις προσφοράς.
Ωστόσο, οι αγορές πετρελαίου προετοιμάζονται για διαταραχές εβδομάδων.
Λιγότερα δεξαμενόπλοια διασχίζουν το στενό Bab el-Mandeb στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Ο αριθμός των πλοίων που μεταφέρουν αργό ή προϊόντα πετρελαίου, όπως το μαζούτ, έχει μειωθεί κατά 25% φέτος έως τις 19 Ιανουαρίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, δείχνουν τα στοιχεία.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ