ΥΓΕΙΑ

Το Φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό

vaccine covid art
Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης (31.03.2022).

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι αυτή που ήταν στα μεγάλα κύματα, αλλά υπάρχει μία πίεση”, είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα.

“Υπάρχει σταθεροποίηση αλλά με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημαντική αύξηση καταγράφουν τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο που φτάνουν τα 176.000”, είπε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι επικρατεί η παραλλαγή Όμικρον στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, ενώ ανησυχεί η διάμεση ηλικία κρουσμάτων που πλέον είναι τα 41 έτη.

“Παρατηρείται μείωση της διασποράς και των θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 122 εκατομμύρια self test. “Οι ευπαθείς ομάδες και οι μη εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να υποτίμησουν τον ιό. Οι ευπαθείς ομάδες όταν διαγνωστούν θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους”.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα μονοκλωνικά της Astrazeneca η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα αφιχθούν στη χώρα μας.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για την τέταρτη δόση εμβολίου, απάντησε: “Συζητείται στην επιτροπή η τέταρτη δόση. Η αποτελεσματικότητα καιη διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων. Μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Το Φθινόπωρο πιθανότατα θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό”.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ