ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Μουσείο Άλατος που «κερδίζει» τους Πατρινούς…

Καταγραφή 3

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Το πρώτο, αλλά και μοναδικό σ’ όλη τη χώρα, «Μουσείο Άλατος», στην περιοχή του Μεσολογγίου, στην Αλυκή Τουρλίδας, τους τελευταίους μήνες φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις σε ολοένα και περισσότερους πατρινούς. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως έχει γίνει το πιο viral σημείο ενδιαφέροντος για Πατρινούς επισκέπτες.

Εικόνες «μαγευτικές» που τράβηξαν πατρινοί επισκέπτες, μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα social media και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον φανερώνει τη «δίψα» των πατρινών για χώρους που μπορούν να συνδυάσουν τη μετάδοση γνώσης με την ανάδειξη του αστείρευτου πλούτου που κρύβει η Δυτική Ελλάδα.

Σε απόσταση… αναπνοής, λοιπόν, πατρινοί έχουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» σε ένα ανακαινισμένο κτίριο της δεκαετίας του 1930 και να μάθουν ό,τι σχετίζεται με το αλάτι. Από την πρώτη εμφάνιση του στον πλανήτη μέχρι τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, ακόμα και με τη θρησκεία. Να γνωρίσουν τα είδη αλατιών, την ποικιλία χρωμάτων και κοκκομετρίας, να μάθουν για τις 14.000 χρήσεις του, για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Αλλά και την ιστορία των παλαιών και νέων αλυκών του Μεσολογγίου, που ‘ναι οι μεγαλύτερες της χώρας.

ΜΙΚΡΗ ΕΝΘΕΤΗ 1

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτός ο χώρος δεν είναι απόσταγμα μιας κάποιας γιγάντιας πρωτοβουλίας σε επίπεδο ενός μεγάλου φορέα ή του δημοσίου γενικώς. Ήταν απλά το όραμα ενός πολίτη! Συγκεκριμένα, του Μεσολογγίτη καταξιωμένου Δικηγόρου – Ποινικολόγου, Νίκου Κορδόση, ο οποίος εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί τον Κοινωφελή Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος», που δημιούργησε θέλοντας να προσφέρει στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Αποσπώντας τα εύσημα και βραβεύσεις από την Ακαδημία Αθηνών, Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, κι όχι μόνο.

Η «Διέξοδος» είναι το άλλο ιστορικό μουσείο που έχουν επισκεφθεί δεκάδες προσωπικότητες της χώρας και άλλων κρατών, αλλά και επίσης πολλοί πατρινοί, που λειτουργεί στο κέντρο του Μεσολογγίου και στο πατρικό σπίτι του Θανάση Ραζή – Κότσικα, αρχηγού της Φρουράς Μεσολογγιτών κατά την ηρωική «Έξοδο» του 1826. Το οποίο ο κ. Κορδόσης… αγόρασε για να το σώσει από την εγκατάλειψη της Πολιτείας, μετατρέποντας το σε ένα ιστορικό κόσμημα! Και μετά αποφάσισε το μεγαλύτερο «άλμα», το Μουσείο Άλατος. Αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει αγάπη για τον τόπο σου, μπορείς να κάνεις θαύματα!

ΕΝΘΕΤΗ ΦΑΤΣΑ Ν. ΚΟΡΔΟΣΗ

ΔΙΔΑΓΜΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ Ν. ΚΟΡΔΟΣΗ

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Πολιτεία» ο γνωστός Δικηγόρος – Ποινικολόγος, που έχει χειριστεί μερικές από τις πιο σοβαρές δικαστικές υποθέσεις, όχι απλά διδάσκει ήθος με τα λεγόμενα του, αλλά δείχνει και τον δρόμο για αυτό που αποκαλούμε: «ενεργός πολίτης».

«Ο τόπος όπου γεννιέται κανείς παίζει σημαντικό ρόλο στο χαρακτήρα του και στη ζωή του. Εγώ είχα την τύχη να γεννηθώ στον Ιερό τόπο του Μεσολογγίου», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Σκέφθηκα πως από τον χειρισμό χιλιάδων δικαστικών υποθέσεων πελατών μου από το Μεσολόγγι και την περιοχή του είχα συγκεντρώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό που παρέμεινε στην τσέπη μου. Αυτό το ποσό, όμως, από πού είχε προέλθει; Από το κοινωνικό σύνολο. Άρα εκεί έπρεπε να επιστραφεί. Και με το σκεπτικό αυτό ξεκίνησα την μεγάλη περιπέτεια αφιερώνοντας, εκτός από τις οικονομίες δεκάδων χρόνων δουλειάς, κι όλες τις ψυχικές και σωματικές μου δυνάμεις».

Και καταλήγει: «Ίσως για να αποδείξω πως σε μια εποχή που όλα αποτιμώνται με το χρήμα,  υπάρχουν και  άνθρωποι που στη ζωή τους έχουν άλλες αξίες και άλλα ιδανικά. Μπορεί δηλαδή να πληρώνουν μια ολόκληρη περιουσία για να αγοράσουν ένα όνειρο ή να εκπληρώσουν ένα χρέος…».

You may also like

eforia dilwseis art ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία – Συμψηφισμός: Παγίδες ακόμη και για όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες, αλλά ενήμερες οφειλές

Οι συμψηφισμοί φορολογικών οφειλών και φορολογικών απαιτήσεων των φορολογουμένων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και στις περισσότερες περιπτώσεις ουσιώδεις, καθώς διευκολύνουν ...

Comments are closed.