Η απόλυτη σιωπή που τηρεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν σχετικά με τη μητέρα του, μετά από 15 χρόνια διακυβέρνησης, δεν αποτελεί μια τυχαία επιλογή. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας βασίζει τη νομιμότητά του στον περίτεχνο μύθο του «Όρους Παέκτου», ο οποίος συνδέει άρρηκτα τη δυναστεία των Κιμ με τον μυθικό ιδρυτή του κορεατικού έθνους, επικαλούμενος την «κληρονομική καθαρότητα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η λαϊκή παράδοση θέλει το όρος Παέκτου –στα σύνορα Κίνας και Βόρειας Κορέας– να είναι ο τόπος γέννησης του Ντανγκούν, του μυθικού ιδρυτή του πρώτου κορεατικού βασιλείου. Δεκαετίες αργότερα, ο ιδρυτής της χώρας, Κιμ Ιλ Σουνγκ, παρουσίασε το βουνό ως κρησφύγετο κατά των Ιαπώνων, ενώ ο γιος του, Κιμ Τζονγκ Ιλ, φέρεται να γεννήθηκε εκεί, παρά τις πληροφορίες που τον θέλουν να γεννιέται στη Ρωσία.
Όπως αποκαλύπτει ο εξόριστος διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας, Ριου Χιουν-ου, στο βιβλίο του «Το μυστικό θησαυροφυλάκιο του Κιμ Γιονγκ Ουν», ο νυν δικτάτορας ανέλαβε τη διαδοχή στα 20 του χρόνια αποκλειστικά και μόνο λόγω αυτής της ιερής γενεαλογίας.
Ωστόσο, η πραγματικότητα γύρω από τη μητέρα του, Κο Γιονγκ Χι, απειλεί να κλονίσει συθέμελα την κρατική προπαγάνδα. Η Κο γεννήθηκε το 1952 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι γονείς της κατάγονταν από το νησί Τζέτζου της Νότιας Κορέας και ανήκαν στους «Κορεάτες Ζαϊνίτσι», οι οποίοι είχαν μετακινηθεί στην Ιαπωνία κατά την αποικιοκρατία.
Σε ηλικία δέκα ετών, η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στη Βόρεια Κορέα μέσω ενός προγράμματος επαναπατρισμού (1959-1984), το οποίο προσέλκυσε 93.000 Κορεάτες με υποσχέσεις για δωρεάν παροχές.
Στη βορειοκορεατική κοινωνία, οι μετανάστες αυτοί αντιμετωπίζονταν με καχυποψία και αποκαλούνταν υποτιμητικά «τζάεπο» (jjaepo), μια κοινωνική ομάδα υπό αυστηρή επιτήρηση, αποκλεισμένη από ανώτερα πανεπιστήμια και θέσεις ισχύος.
Ο Κιμ Χιουνγκ-σου από την Ένωση Ερευνών για τη Βόρεια Κορέα εξηγεί ότι η ιδέα πως ο ανώτατος ηγέτης είναι γιος μιας «τζάεπο» θεωρείται απολύτως αδιανόητη για την ιερή γενεαλογία του Παέκτου.
Η κρυφή ζωή στη Γουόνσαν και ο δρόμος προς την εξουσία
Η Κο Γιονγκ Χι κατάφερε να ξεφύγει από τη μοίρα των υπολοίπων όταν μαγνήτισε με την ομορφιά και τις χορευτικές της ικανότητες τον Κιμ Τζονγκ Ιλ, ο οποίος ήταν ήδη παντρεμένος με την Κιμ Γιόνγκ Σουκ και διατηρούσε άλλες δύο ερωμένες, τη Σουνγκ Χε-ριμ και την Κιμ Οκ. Όπως αναφέρει ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Γιότζι Γκόμι σε βιβλίο του που εκδόθηκε το 2025, ο ηγέτης την ερωτεύτηκε παθιασμένα και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά.
Επειδή όμως τα παιδιά εκτός γάμου φέρουν κοινωνικό στίγμα, η Κο και τα παιδιά της ζούσαν απομονωμένα στην παραθαλάσσια πόλη Γουόνσαν, 210 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα. Η ένωσή τους δεν αναγνωρίστηκε ποτέ και η ίδια δεν συστήθηκε ποτέ ως νύφη του ιδρυτή Κιμ Ιλ Σουνγκ.
Μετά τον θάνατο του ιδρυτή, η Κο έγινε de facto πρώτη κυρία και απέκτησε πολιτική επιρροή, με τον Κιμ Τζονγκ Ιλ να ζητά τη γνώμη της, όπως επιβεβαιώνει ο πρώην προσωπικός σεφ Κέντζι Φουτζιμότο. Το 2004, η Κο απεβίωσε από καρκίνο στο Παρίσι, χωρίς ο θάνατός της να αναφερθεί ποτέ από τα κρατικά μέσα.
Η διαδοχή κρίθηκε καθώς η επίσημη σύζυγος απέκτησε μόνο κόρες, ο πρωτότοκος γιος από την άλλη ερωμένη, Κιμ Τζονγκ Ναμ, αποκλείστηκε λόγω των μεταρρυθμιστικών του απόψεων και της έκλυτης ζωής του (πριν δολοφονηθεί το 2017 στη Μαλαισία), ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του νυν ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Τσουλ, παραμερίστηκε λόγω εθισμού στο όπιο.
Η Κο προώθησε μεθοδικά τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ακολουθώντας τη συμβουλή της αδελφής της ότι αν δεν έπαιρνε την εξουσία, όλη η οικογένεια θα κινδύνευε, όπως γράφει η Άννα Φίφιλντ στο βιβλίο «Ο Μεγάλος Διάδοχος».
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατέλαβε τον θρόνο το 2011 σε ηλικία 27 ετών. Έκτοτε, έχει παραχωρήσει μεγάλες εξουσίες στην αδελφή του, Κιμ Γιο Τζονγκ, η οποία ηγείται του προπαγανδιστικού τομέα. Ωστόσο, η ημέρα των γενεθλίων του ηγέτη δεν έχει ανακηρυχθεί εθνική εορτή, καθώς μια τέτοια κίνηση θα εγείρε ευαίσθητα ερωτήματα για τη μητέρα του.
Αυτό το στίγμα εξηγεί γιατί ο ίδιος έσπευσε να παρουσιάσει δημόσια τη σύζυγό του, Ρι Σολ Τζου, η οποία προέρχεται από την ανώτερη μεσαία τάξη της Πιονγιάνγκ. Ο δημοσιογράφος Γκόμι τονίζει ότι η δημόσια έκθεση της συζύγου και της κόρης του λειτουργεί ως αντίβαρο στη μυστικότητα της δικής του καταγωγής.
Σε κάθε περίπτωση, ο διπλωμάτης Ριου ξεκαθαρίζει πως αν αποκαλυπτόταν ευρέως ότι η μητέρα του ανώτατου ηγέτη ήταν μια Κορεάτισσα από την Ιαπωνία, ο αντίκτυπος για τη σταθερότητα του καθεστώτος θα ήταν παρόμοιος με εκείνον μιας πυρηνικής βόμβας.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


