ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το νέο «απαγορευτικό» για τις Σχολές Οδηγών!

1 1
Οι Σχολές Οδηγών άνοιξαν και στην Πάτρα όμως η λειτουργία τους ξεκίνησε με πολλαπλά εμπόδια ακόμα και τραγελαφικά σημεία που προέκυψαν από τα μέτρα προστασίας τα οποία επέβαλε η Πολιτεία ως προϋπόθεση επαναλειτουργίας.

Το πρώτο για το οποίο εκφράζουν τις έντονες απορίες τους οι ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών είναι το θέμα της τηλεκπαίδευσης μέσω της οποίας θα μπορεί να γίνεται το θεωρητικό μάθημα αλλά και οι εξετάσεις του εκπαιδευτή προς τον υποψήφιο στα σήματα.

Διότι μπορεί να έχουν υπάρξει προβλέψεις για την διά ζώσης εκπαίδευση και τον επιτρεπόμενο αριθμό των ατόμων αναλογικά με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας που μπορεί να διαθέτει μια Σχολή Οδηγών, όμως η εναλλακτική που δόθηκε για να εξασφαλιστούν οι μη καθυστερήσεις στη συνέχεια των μαθημάτων τόσων υποψηφίων που περιμένουν επί μήνες ολόκληρους, ήταν η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ;

«Καλά αυτό, αλλά και να εξετάζονται οι υποψήφιοι στα σήματα μέσω τηλεκπαίδευσης;» αναρωτήθηκε σχολιάζοντας το θέμα στην «Πολιτεία» ο Άγγελος Συμεωνίδης, ο οποίος διατηρεί ιδιόκτητη Σχολή Οδηγών στην Πάτρα.

Το επόμενο όμως όχι απλά τραγελαφικό αλλά αντικειμενικά δύσκολο και άκρως σοβαρό ζήτημα που προέκυψε, ήταν η απότομη αύξηση του κόστους για κάθε υποψήφιο λόγω των υποχρεωτικών self test που θα πρέπει να κάνει και τα οποία, φυσικά, να τα πληρώνει ο ίδιος από την τσέπη του.

Ο κ. Συμεωνίδης σχολίασε επ’ αυτού: «Καταλαβαίνετε πόσο θα είναι το κόστος για κάτι τέτοιο και για κάθε υποψήφιο οδηγό; Όταν καθένας τους πρέπει να κάνει έναν ελάχιστο αριθμό 25 μαθημάτων;».

Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι που έχουν μαζέψει λίγα λίγα τα χρήματα για να δώσουν για δίπλωμα.

Και με την άποψή του αυτή συμφωνούν και επαυξάνουν άπαντες οι συνάδελφοί του. Τουλάχιστον με όσους συνομίλησε η «Πολιτεία» καταγράφοντας απόψεις για το ρεπορτάζ. Και οι οποίοι δήλωσαν ότι από την ημέρα της επαναλειτουργίας των Σχολών Οδηγών δεν ήταν λίγοι οι υποψήφιοι που λόγω της παραπάνω υποχρέωσης δήλωσαν αδυναμία οικονομική και ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν την εκπαίδευσή τους μέχρι νεωτέρας.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 500 ΕΥΡΩ!

Μέχρι, δηλαδή, να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τα self test. Αφού όποιος ξεκίνησε τη διαδικασία είχε υπολογίσει το συνολικό χρηματικό ποσό για τα μαθήματα και τα παράβολα αλλά τώρα υποχρεούται να βάλει κι άλλο το χέρι στην τσέπη. Και το χρηματικό ποσό που απαιτείται δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε self test κοστίζει από 15 μέχρι και 20 ευρώ και για έναν ικανό κύκλο πρακτικής εκπαίδευσης (οδήγησης) απαιτούνται το λιγότερο 25 μαθήματα. Σε απόλυτους αριθμούς δηλαδή, θα χρειαστεί να δαπανήσει συνολικά από 375 έως 500 ευρώ!

Το γεγονός, όπως καταμαρτυρούν ιδιοκτήτες Σχολών Οδηγών της Πάτρας έχει αποθαρρύνει αρκετούς υποψηφίους έστω κι αν οι περισσότεροι ήθελαν επειγόντως να βγάλουν την άδεια οδήγησης και έκαναν τεράστια υπομονή στους μήνες της καραντίνας.

«Πρέπει να σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι που έχουν μαζέψει λίγα λίγα τα χρήματα για να δώσουν για δίπλωμα», σημειώνει ο κ. Συμεωνίδης εξηγώντας ότι τώρα που λόγω self test το προσωπικό κόστος ουσιαστικά αυξάνει, για πολλούς είναι μια διαδικασία πολύ δύσκολη.

Όμως, επειδή όλα είναι αλυσιδωτά, μια απότομη μείωση του αριθμού υποψηφίων οδηγών θα οδηγήσει και τις Σχολές σε αδιέξοδο αφού οι επαγγελματίες του κλάδου περίμεναν πώς και τι να αποφασιστεί η επαναλειτουργία για να καλύψουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τα «σπασμένα» της πολύμηνης απραξίας λόγω καραντίνας και υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας. Έχοντας τη θηλιά γύρω από τον λαιμό τους με ένα σωρό έξοδα και πάγιες υποχρεώσεις, αλλά και των τελών κυκλοφορίας για το σύνολο των οχημάτων (δικύκλων και αυτοκινήτων) που κάθε Σχολή διαθέτει.

simeonidis diorthosi

Άγγελος Συμεωνίδης, ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στην Πάτρα

You may also like

Comments are closed.