ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Το νυχτερινό «κυνήγι» της τροχαίας για τα αλκοτέστ στην Πάτρα

Facebook
Twitter
alkotest

Σε πυκνούς ελέγχους κάθε βράδυ προχωρά συντεταγμένα η Τροχαία της Πάτρας προκειμένου να εντοπίσει οδηγούς που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και δίκυκλα ενώ προηγουμένως έχουν κάνει χρήση αλκοόλ.

Συνεργεία με αστυνομικούς «στήνονται» σε πολλές περιοχές της Πάτρας και μάλιστα τα σημεία των ελέγχων καθορίζονται με τρόπο τέτοιο ούτως ώστε να μην είναι σε θέση κανείς να γνωρίζει, ή να υπολογίσει εκ των προτέρων τις περιοχές.

Όπως πληροφορείται η «Πολιτεία» οι έλεγχοι γίνονται κάθε νύχτα και όχι απαραίτητα τις μεταμεσονύχτιες ώρες όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν αλλά και πολύ νωρίτερα. Όπως μάλιστα αναφέρεται σχετικά είναι πολύ πιθανό να ελεγχθεί όποιος οδηγός επιλέξει να κινηθεί ακόμη και σε κοντινές περιοχές από το σπίτι του για να καταναλώσει αλκοόλ.

Σύμφωνα με τις σχετικές εντολές της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Αστυνομίας, οι έλεγχοι πρέπει να είναι συνεχείς και αυστηροί και φυσικά ύστερα από την επιβολή των σχετικών προστίμων και τη βεβαίωση των παραβάσεων κανείς δεν μπορεί πια να έχει πρόσβαση προκειμένου να «σβήσει» ή να περιορίσει τις ποινές.

Όπως ανέφερε στην «Πολιτεία» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ήδη σχεδιασμός για διενέργεια ελέγχων σε πολλές περιοχές της Πάτρας ακόμη και σε σημεία που κρίνουν οι αρμόδιοι αστυνομικοί ότι θα επιλέξουν οι παραβάτες να κινηθούν για να αποφύγουν τα «μπλόκα» της Τροχαίας. Στην κατεύθυνση μάλιστα της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας του σχεδίου για τον περιορισμό περιστατικών όπου οδηγοί οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, τα σημεία ελέγχου ενισχύονται και από αστυνομικούς άλλων Υπηρεσιών.

ΤΑ ΟΡΙΑ

Όπως θα δούμε παρακάτω, τα όρια και οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές:
Το νόμιμο όριο αλκοτέστ στην Ελλάδα ορίζεται από το άρθρο 42 του Κ.Ο.Κ στα 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, ή αλλιώς 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πιο πρακτικά, αυτό μεταφράζεται:

  • Σε ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας.
  • Σε 55 ml βότκας.
  • Σε 60 ml ούζου.
  • Σε ένα σχεδόν γεμάτο ποτήρι κρασί.

Για ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως οι επαγγελματίες, το όριο αλκοτέστ 2023 προσδιορίζεται στα 0,10 gr/l εκπνεόμενου αέρα, ή στα 0,20 gr/l με αιμοληψία. Τα οχήματα αυτά είναι:

  • Μοτοσικλέτες/Μοτοποδήλατα
  • Ασθενοφόρα
  • (Σχολικά) λεωφορεία
  • Επιβατηγά δημόσιας χρήσης
  • Οχήματα μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων

Το όριο αλκοτέστ για νέους οδηγούς που έχουν αποκτήσει άδεια οδήγησης σε λιγότερο από 2 έτη είναι στα 0,20 gr/l αίματος. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποτό σε μία ώρα για έναν άντρα και μισό ποτό για μία γυναίκα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top