ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Το οργανωμένο έγκλημα εν μέσω πανδημίας

Facebook
Twitter
«Το 2020, τη χρονιά της μεγάλης καραντίνας, σημειώθηκαν 2.541 ληστείες, έδρασαν 37 συμμορίες που προχωρούσαν σε αυτές τις εγκληματικές επιθέσεις, με λεία περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Η πλειοψηφία των συμμοριών προχωρούσαν σε ληστρικές επιθέσεις στον δρόμο σε ποσοστό 47% επί του συνόλου κυρίως σε βάρος πεζών, οδηγών αυτοκινήτων, διανομέων φαγητού, ανηλίκων και ηλικιωμένων. Σε ποσοστό 43% οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε καταστήματα και επιχειρήσεις όπως πρατήρια υγρών καυσίμων, καταστήματα ΟΠΑΠ, καταστήματα ψιλικών, περίπτερα και φαρμακεία. Επίσης 10% των ληστρικών επιθέσεων έγιναν τους μήνες του lockdown σε σπίτια με προτίμηση σε αυτά των ηλικιωμένων. Περίπου το 71% από τους συλληφθέντες έχει ποινικό παρελθόν. Από αυτούς τους κουκουλοφόρους που προχωρούν στις συγκεκριμένες επικίνδυνες εγκληματικές ενέργειες και εικονίζονται πολλές φορές σε βίντεο καταστημάτων, εταιρειών, σπιτιών σε ποσοστό 62% είναι Ελληνες και από αυτούς ποσοστό 65% είναι μέλη της επονομαζόμενης «μαφίας των Ρομά» που έχει διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο. Στις ξένες συμμορίες που προχωρούν σε ληστείες στα σπίτια κυρίαρχες εξακολουθούν να είναι εκείνες των αλβανών κακοποιών με ποσοστό 65% επί του συνόλου και ακολουθούν με 14% οι σπείρες αλγερινών ποινικών και εκείνες με αλλοδαπούς από Ουκρανία, Πακιστάν και Ρουμανία, με ποσοστό 7% από όλη την εγκληματική δραστηριότητα».

 

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που καταγράφονται σε έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας και αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής». Στα έγγραφα αυτά προσδιορίζονται όλα τα δεδομένα της δράσης των συμμοριών σε ληστείες, απάτες, εκβιάσεις, διακίνηση όπλων και εκρηκτικών ενώ αποτυπώνονται με ακρίβεια και αναλύονται τα δεδομένα των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Στις κλοπές και στις διαρρήξεις – σημειώθηκαν περίπου 59.500 – συμμετείχαν 113 συμμορίες με λεία περίπου 11.210.000 ευρώ. Το 64% των σπειρών που προχωρούν σε κλοπές και διαρρήξεις είναι ελληνικές, με κυρίαρχη τη «μαφία των Ρομά», που έχει ποσοστό 82%. Στις ξένες συμμορίες το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στις εφόδους σε σπίτια έχουν οι αλβανικές και οι γεωργιανές συμμορίες με ποσοστό 27%. Οπως σημειώνεται στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. «η επιλογή των στόχων πραγματοποιείται βάσει της συλλογής πληροφοριών, μέσω επιτήρησης των θυμάτων, κατόπτευσης οικιών και καταστημάτων, των γειτόνων, οικιακών βοηθών, τραπεζικών υπαλλήλων ή άλλων τρόπων (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Internet, αγγελίες εφημερίδων ή και αγγελίες στο Διαδίκτυο».

 

Οι κλοπές τροχοφόρων

Εντυπωσιακά στην έκθεση είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα εν λόγω έγγραφα με τις αναλύσεις για τις κλοπές τροχοφόρων. Εγιναν 15.395 κλοπές και έδρασαν 23 συμμορίες από τις οποίες ποσοστό 70% είναι ελληνικές, με το 56% των συλληφθέντων να έχουν ποινικό παρελθόν. Ακόμη σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των κακοποιών – σε ποσοστό 69% – δραστηριοποιούνταν σε κλοπές ΙΧΕ αυτοκινήτων, ακολουθούν οι κλοπές σε μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες 22% και τέλος σε πλωτά μέσα κατά 9%.

Ομως κύριο σημείο των εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο συσχετισμός της εγκληματικότητας με τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας. Οπως επισημαίνεται, «το μέτρο του προσωρινού περιορισμού και του ελέγχου της κυκλοφορίας των πολιτών οδήγησε σε αυξημένη χρήση του Διαδικτύου από τους πολίτες, οι οποίοι προέβαιναν εκείνο το χρονικό διάστημα σε αγορές και παραγγελίες προϊόντων μέσω Διαδικτύου, γεγονός το οποίο οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση των απατών και δη των τελουμένων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2020, το 59% των ελλήνων χρηστών προέβησαν σε αγορά ή σε παραγγελία αγαθών από το Διαδίκτυο».

 

Η «μαφία των Ρομά»

Προσδιορίζεται λοιπόν ότι οι απάτες παρουσίασαν αύξηση 26,46% σε σχέση με το 2019 (4.058 υποθέσεις έναντι 3.209 το 2019). Ομως το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι υπήρξε αύξηση 100% των απατηλών ενεργειών μέσω Διαδικτύου την περίοδο των lockdown, από 630 που ήταν το 2019 (το 2018 ήταν 437 και το 2017 μόλις 285) ανήλθαν σε 1.192 το 2020. Οπως συμπληρώνεται το 2020 εξαρθρώθηκαν 38 εγκληματικές ομάδες, αποτελούμενες συνολικά από 268 άτομα και με κέρδη που έφταναν συνολικά στα 5.630.000 ευρώ. Οι 18 από τις συμμορίες που προχωρούσαν σε απάτες ήταν ελληνικές με ποσοστό 53% συμμετοχή της «μαφίας των Ρομά». Στα έγγραφα προσδιορίζονται οι απάτες με επίκληση υποτιθέμενων τροχαίων ατυχημάτων συγγενών ή από άτομα που εμφανίζονται ως λογιστές, ασφαλιστές ή εφοριακοί και με το πρόσχημα είτε δήθεν «επιστροφής» χρημάτων συγγενικών τους προσώπων από Εφορίες, τράπεζες ή ασφαλιστικές εταιρείες. Ακόμη υπήρξε εξαπάτηση του Δημοσίου με ίδρυση εικονικών εταιρειών, δημιουργώντας οφειλές σε βάρος του Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων.

 

Αύξηση και στη διακίνηση όπλων

Αξιοσημείωτο είναι ότι τη χρονιά της καραντίνας υπήρξε και εντυπωσιακή αύξηση – σύμφωνα με τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. – της διακίνησης όπλων! Ετσι παρατηρείται μια αύξηση των υποθέσεων κατά 51,98% σε σχέση με το 2019 (6.599 από 4.342 υποθέσεις). Από το σύνολο των κατασχέσεων των όπλων προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά πιστόλια 44% και λειόκαννα (κυνηγετικά) όπλα 31%, σε ποσοστό 11% είναι πιστόλια κρότου αερίου και το 6% περίστροφα, πολυβόλα και υποπολυβόλα! Στην έκθεση αναφέρεται ότι μια δημοφιλής μέθοδος δράσης των λαθρεμπόρων όπλων είναι η νόμιμη εισαγωγή από εταιρείες εμπορίας οπλισμού χωρών της ΕΕ (Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) αλλά και από την Τουρκία διαφόρων αεροβόλων όπλων, πιστολιών κρότου-αερίου και λοιπών απενεργοποιημένων όπλων, φυσιγγίων κρότου-αερίου και η μετατροπή τους στη συνέχεια σε πυροβόλα όπλα και φυσίγγια αυτών, τα οποία διακινούνται στην εγχώρια αγορά.
Τέλος, στα εν λόγω έγγραφα σημειώνονται τα νέα δεδομένα στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τη χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G. Οπως επισημαίνεται «η δυνατότητα της τεχνολογίας 5G για λήψη δεδομένων από πολλαπλές πηγές (όπως Wi-Fi, πύργοι δικτύου και δορυφόροι) ταυτόχρονα θα κάνει τη διερεύνηση των επικοινωνιών όλο και πιο πολύπλοκη. Δοθέντος ότι η 5G αναμένεται να φέρει εκθετικές αυξήσεις δεδομένων, υψηλότερες ταχύτητες και ισχυρότερη αποκρυπτογράφηση, η προσπάθεια τόσο των παρόχων επικοινωνιών όσο και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για την επίτευξη νόμιμης παρακολούθησης αναμένεται να καταστεί δυσχερέστερη».

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top