Θα μπορούσε να ονομαστεί ο «άγνωστος πόλεμος του σταυρού». Η πρόσφατη ερώτηση των οκτώ «γαλάζιων» βουλευτών (Δημήτρης Καιρίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Μακάριος Λαζαρίδης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Στέλιος Πέτσας, Γεώργιος Κωτσός, Σοφία Βούλτεψη και Περικλής Μαντάς) για την αναγραφή σε κάθε ψηφοδέλτιο του αριθμού των σταυρών προτίμησης που έχει επιλέξει ο εκλογέας προς αποφυγή του φαινομένου της παράνομης σταυροδότησης την ώρα της διαλογής, έχει πυροδοτήσει έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις, υποδηλώνοντας τις αγωνίες και τις ανησυχίες που εκδηλώνονται στο «γαλάζιο» οικοσύστημα όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τις ζυμώσεις στο «στρατόπεδο» της ΝΔ, φαίνεται ότι υπάρχει μια υπόγεια σύγκρουση η οποία έχει προκαλέσει την ενόχληση και την οργή ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι στις εκλογές του Μαΐου 2023 βρέθηκαν προ εκπλήξεων καθώς, όπως υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, διαπίστωναν ανεξήγητες ανατροπές εις βάρος τους. Η ερώτηση των «οκτώ» συνιστά, τρόπον τινά, ένα «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος. Αυτό είναι άλλωστε και το «διά ταύτα» των παρεμβάσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει επί του θέματος τόσο προσωπικά προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και σε επίπεδο ΚΟ, όπου στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου φέρεται να το έθεσε ένας εκ των υπογραφόντων βουλευτών – ο Δημήτρης Καιρίδης.
Κι άλλοι πρόθυμοι
Στα «γαλάζια πηγαδάκια» στη Βουλή κυκλοφορεί ότι και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν το κείμενο της επίμαχης ερώτησης αλλά επελέγη να περιοριστεί στους «οκτώ». Κατά τις φήμες που κυκλοφορούν ανάμεσά τους, παρατηρήθηκαν φαινόμενα λειτουργίας ενός μηχανισμού που κατηύθυνε τη σταυροδοσία ευνοώντας συγκεκριμένους υποψηφίους έναντι άλλων. Πίσω από αυτόν τον μηχανισμό φέρονται να βρίσκονταν στελέχη της ΟΝΝΕΔ που είχαν αναλάβει να ελέγχουν τους διορισμούς εκλογικών αντιπροσώπων και στελέχη της ΔΑΠ, φοιτητικής παράταξης της Νεολαίας της ΝΔ, που φέρονται να επεδίωκαν πρόσβαση σε δικαστικούς αντιπροσώπους, ώστε να υπάρχουν παρεμβάσεις στη σταυροδοσία την ώρα της διαλογής των ψηφοδελτίων και να μπαίνουν σταυροί σε συγκεκριμένους υποψηφίους, με αποτέλεσμα κάποιοι με… πολλά χιλιόμετρα στα κοντέρ τους να βλέπουν έκπληκτοι να καταποντίζονται από λιγότερο γνωστούς υποψηφίους ή χωρίς ανάλογα ερείσματα στην τοπική κοινωνία. «Κάποιοι μετέτρεψαν τις εθνικές εκλογές σε… φοιτητικές» σχολίαζε βουλευτής εκ των υπογραφόντων, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να νοθεύεται η λαϊκή βούληση».
Κατά τους διακινούντες τις πληροφορίες αυτές, τέτοια περιστατικά παρατηρήθηκαν σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία και Πελοπόννησο Αυτό που ζητούν πλέον είναι να ισχύσει στις προσεχείς βουλευτικές κάλπες αυτό που ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2024, όταν εκτός της επιστολικής ψήφου θεσπίστηκε και η αναγραφή του αριθμού των σταυρών προτίμησης στο επιστολικό ψηφοδέλτιο σε ένα κουτάκι. Οι «οκτώ» θέλουν το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για «μαγειρέματα» στη σταυροδοσία, πόσω μάλλον που στις επόμενες εκλογές η μάχη της επανεκλογής θα είναι πολύ δύσκολη για κάποιους.
«Υπάρχει κι ένα όριο…»
Οι θορυβημένοι βουλευτές ελπίζουν σε θετική παρέμβαση του Μητσοτάκη. Αν δεν υπάρξει, τότε φέρονται διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους. Πάντως, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, δεν κρύβουν ότι είναι αποφασισμένοι: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι, υπάρχει ένα όριο…» λένε μεταξύ τους. Και αναμένουν τις απαντήσεις του αρμοδίου υπουργού Θοδωρή Λιβάνιου σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση, σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση της αναγραφής του αριθμού σταυρών προτίμησης σε κάθε ψηφοδέλτιο, είτε επιστολικό είτε διά ζώσης.