ΚΟΣΜΟΣ

Το πραγματικό «Squid Game»: Το Πεκίνο κατηγορείται για παράνομο κρατικό πρόγραμμα εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων

squid 0
Η κορεάτικη σειρά “Squid Game” έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα και το παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μέσω της πλατφόρμας του Netflix. Ανάμεσα σε άλλα, η πλοκή της σειράς ασχολείται και με το παράνομο εμπόριο οργάνων. Το Πεκίνο ένιωσε ότι στοχοποιείται και αντέδρασε οργισμένα μια εβδομάδα πριν την προβολή του.

Η Κίνα κατηγορείται από τον Διεθνή Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ετησίως κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από παράνομο εμπόριο οργάνων που πραγματοποιεί και στηρίζει το ίδιο το κράτος. Κάθε χρόνο όπως λένε, γίνονται περισσότερες από 100.000 αφαιρέσεις οργάνων από κρατούμενους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ανήκουν, κυρίως, σε θρησκευτικές μειονότητες και τοξικοεξαρτημένους. Ο διεθνής οργανισμός, κατηγορεί την κινέζικη αστυνομία ότι απειλεί τους κρατούμενους να συνεργαστούν ή να απαρνηθούν την πίστη τους, διαφορετικά «θα τους αφαιρέσουν τα όργανα».

Μάλιστα, γίνονται τακτικά έλεγχοι και εξετάσεις αίματος αλλά και ακτινογραφίες, παρά τη θέλησή τους. Τα αποτελέσματα κρατούνται σε μυστικούς φακέλους. Την ίδια ώρα, τα όργανα που έχουν περισσότερη ζήτηση είναι η καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι, ακόμη και ο κερατοειδής.

Από το 2019 γίνεται προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Επί έναν χρόνο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν στην Κίνα και έψαχναν στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες. Συνομίλησαν με πολίτες που τους εξιστόρησαν τρομακτικές εμπειρίες και απειλές από αξιωματούχους. Δέχονταν απειλές ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη και ύποπτες συνομιλίες στα νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα είναι λίγες και περιορισμένες. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να διαψεύσει τα επίσημα στοιχεία που καταθέτει κάθε χρόνο η Κίνα. Όμως, κινεί υποψίες ο υψηλός ρυθμός των μεταμοσχεύσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ