ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Το προφίλ θυμάτων και δραστών ενδοοικογενειακής βίας – Νοικοκυρές και εργαζόμενοι με καλές οικονομικές απολαβές

Facebook
Twitter

Όσον αφορά στο προφίλ των θυμάτων που καλούν για να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης, από τα στοιχεία προκύπτει πως, στην πλειοψηφία τους, είναι έγγαμες γυναίκες με παιδιά, οι οποίες, στο μεγαλύτερο ποσοστό, δεν είναι εργαζόμενες.

Στον αντίποδα, αν επιχειρούσαμε να σκιαγραφήσουμε  το προφίλ των δραστών, από τα στοιχεία φαίνεται πως, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρόκειται για  άνδρες απασχολούμενους – εργαζόμενους με σχετικά καλή οικονομική κατάσταση.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί, ειδικά μετά την πανδημία. Ο συγχρωτισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα οδήγησε σε κάποιες αντιδράσεις εκτός του κανονικού και δοκιμάστηκαν πολλές σχέσεις.

Είναι πλέον εμφανές όπως αναφέρουν ειδικοί στην «Πολιτεία», πως η ανάδειξη πολλών θεμάτων πανελλαδικά αλλά και οι παροτρύνσεις που εκφράζονται μέσα από μεγάλες καμπάνιες, κάνουν πλέον τον κόσμο να μιλά πιο εύκολα και να αναζητά τρόπους να καταγγείλει κακοποιητικές συμπεριφορές καθώς και να βρει στήριξη, γιατί δεν αρκεί μόνο να πεις κάτι, πρέπει και το Κράτος να είναι σε θέση να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη.

Γι’ αυτό άλλωστε και στα συμβουλευτικά κέντρα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες».

ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Τόσο στην Πάτρα όσο και σε ολόκληρη την Επικράτεια, σε όλη την Ελλάδα λειτουργεί ένα δίκτυο υποστηρικτικών δομών που περιλαμβάνει 44 συμβουλευτικά κέντρα στελεχωμένα με κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και νομικούς συμβούλους, τα οποία αποτελούν τα σημεία στα οποία μπορεί να προστρέξει όποιος είναι θύμα βίας για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός προστασίας.

Παράλληλα υπάρχουν και  ξενώνες  που λειτουργούν ως δομές υποδοχής και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Οι ξενώνες όπως είναι φυσικό είναι απόρρητοι.

Τα θύματα ενημερώνονται για το πού βρίσκονται όταν επισκεφθούν ένα συμβουλευτικό κέντρο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια το αδίκημα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας είναι αυτεπάγγελτο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε κάποιος να πληρώσει παράβολο, ούτε να ζητήσει έγκλιση.

Γίνεται η καταγγελία, αναζητείται ο θύτης στο πλαίσιο του αυτοφώρου και ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται δικονομικά. Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί, υπάρχουν μνημόνια συνεργασίας με δικηγορικούς συλλόγους ώστε να παρέχεται στα θύματα νομική συμβουλευτική και να δίδονται κατευθύνσεις.

Επιπλέον υπάρχει και ο διαδικτυακός ιστότοπος «Women SOS»  όπου κάποιος μπορεί να βρει πληροφορίες και συμβουλές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top