ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Το πρώτο συμπόσιο Boss Baby (Αρχηγός από κούνια) της Dreamworks

Facebook
Twitter
Δυο διδακτορικοί φοιτητές στις ΗΠΑ, διοργάνωσαν διαδικτυακά, το πρώτο συμπόσιο φιλοσοφίας με θέμα την δημοφιλή ταινία κινουμένων σχεδίων της DreamWorks, «Boss Baby» («Αρχηγός από Κούνια») του 2017.

Το συμπόσιο διοργάνωσαν η Τζέιμι ΜακΚάφρεϊ στο Πανεπιστημίο του Κεντάκι και ο Τόουρ Λέβαντερ στο Πανεπιστημίο Fordham (NY) με στόχο να παρουσιάσουν διαφορετικές φιλοσοφικές και διεπιστημονικές απόψεις επί του θέματος. Αυτό το συνέδριο, το πρώτο του είδους του, διερευνά τους λόγους για τους οποίους ενθουσίασε τόσο πολύ το κοινό αυτή η ταινία.

Ο δημοσιογράφος Τόμπι Φέιλι, παρακολούθησε το ιδιαίτερο αυτό συμπόσιο, στο οποίο συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων και στοχαστών και αφηγείται την εμπειρία του σε άρθρο του στην Guardian.

Κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος, οκτώ ακαδημαϊκοί πραγματοποίησαν παρουσιάσεις που επικεντρώθηκαν γύρω από τρία θέματα: Ο ρόλος του Boss Baby στο μύθο και τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, εργασία και παιχνίδι και γέννηση, μητρότητα και η έλλειψή της. Στη συνέχεια έγινε μια συζήτηση με τον JP Karliak, τη φωνή του πρωταγωνιστή στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Netflix.

Σύμφωνα με έναν από τους εισηγητές του συμποσίου, πρόκειται απλώς για τη συνέχεια μιας μακράς ιστορικής σειράς boss babies – ή παῖς-ἄναξ (‘παιδιά ηγέτες’ στα αρχαία ελληνικά) – που περιλαμβάνει τον Αστυάνακτα της Ιλιάδας, τον Χικάρου Γκέντζι, τον βασιλιά Εδουάρδο Ε΄ της Αγγλίας και τον Ριχάρδο του Σριούσμπερι, δούκα της Υόρκης.

Η ταινία απέφερε μισό δισεκατομμύριο δολάρια στο box office και έκτοτε έχει ακολουθήσει ένα sequel και τέσσερις σεζόν της τηλεοπτικής σειράς. Το μέλος του K-pop συγκροτήματος BTS, Jimin, έμαθε αγγλικά βλέποντας την ταινία ξανά και ξανά. Και όταν ένα μπαλόνι του Boss Baby ανέβηκε στην παρέλαση του 2021, ένα συγκλονισμένο πλήθος φώναζε ευλαβικά, «Boss Baby».

2256 1

Παρά αυτή την σχεδόν ειρωνική δημοτικότητα της ταινίας, το Boss Baby ακολουθεί μια πλοκή που μπορεί να είναι δύσκολο να αναλυθεί. «Μπορεί να είναι θεματικά πιο πλούσιο από τη Βίβλο και πιο μπερδεμένο από την Οδύσσεια», είπε η ΜακΚάφρεϊ στην εναρκτήρια ομιλία της.

Στην ταινία, ο Boss Baby αναλαμβάνει μια μυστική αποστολή που του αναθέτει η Baby Corp, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και ευζωία των μωρών. Είναι επιφορτισμένος με την προστασία της αγάπης του κόσμου για τα μωρά, που τώρα απειλείται λόγω της αυξανόμενης αγάπης των ανθρώπων για τα κουτάβια. Πρέπει λοιπόν να αποτρέψει τον CEO της Puppy Co να κυκλοφορήσει το «Forever Puppy», μια νέα εκδοχή κουταβιού που παραμένει κουτάβι για μια ζωή, η οποία θα καταστρέψει την «αυτοκρατορία» των μωρών.

«Μέχρι το τέλος της ημέρας, είχαμε μάθει για τα πάντα, από τις διακειμενικές αναφορές στις ταινίες της DreamWorks και τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη σεξουαλικότητα, μέχρι τα στάδια ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του Αμερικανού αναπτυξιακού ψυχολόγου και ψυχαναλυτή, Έρικ Έρικσον. Καθίσαμε ακόμη και για μια σοβαρή κουβέντα σχετικά με τον ναρκισσιστικό και ψυχωτικό προσανατολισμό του Boss Baby», γράφει ο δημοσιογράφος στο άρθρο του.

Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης της έννοιας του παιχνιδιού του Γάλλου φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο δημοσιογράφος της Guardian κατάλαβε το νόημα του συμποσίου.

«Συνειδητοποίησα ότι το ίδιο το συμπόσιο ενσάρκωνε αυτό που σημαίνει να είσαι πραγματικά και αφεντικό και μωρό. Οι συμμετέχοντες έδειξαν την αγάπη τους για την ταινία, αλλά δε δίστασαν και να την κοροϊδέψουν. Ήταν σοβαρή όπως ένα αφεντικό και  ανόητη όπως ένα μωρό.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top