ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη στον δρόμο προς τη δεύτερη κάλπη

mitsotakis figaro 1950x1098 1

Σε μια ασφαλή αυτοδυναμία -και όχι σε μια οριακή πλειοψηφία- στοχεύει ο εν αναμονή πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας σε κάθε δημόσια παρέμβαση ότι βάζει ψηλότερα τον πήχη όσον αφορά στο αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών στις 25 Ιούνη.

Η Πειραιώς κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, προσαρμόζοντας το προεκλογικό πρόγραμμα στο στρατηγικό σχέδιο, που έχει συγκροτηθεί με τις οδηγίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και παραπέμπει σε «καταιγίδα» περιοδειών ανά την Ελλάδα και στοχευμένων δράσεων για τα διαφορετικά κοινά. Κοινή εκτίμηση στην Πειραιώς, η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία από το «απόσταγμα» των πρόσφατων εκλογών, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερη απήχηση σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και τη δυνατότητα να ανοίγει διαρκώς «γέφυρες» ειλικρινούς επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θα επιτύχει το στόχο της για «ασφαλή αυτοδυναμία. Ωστόσο, μιλώντας και στο «ΘΕΜΑ», δεν παραλείπει να αναφέρει τους κινδύνους που μπορεί να δημιουργηθούν από τυχόν χαλάρωση και εφησυχασμό των ψηφοφόρων. Και αυτό γιατί,  στη νέα αναμέτρηση η είσοδος περισσότερων κομμάτων στη Βουλή μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών που θα έχει η πλειοψηφούσα Ν.Δ. Δηλώνει δε αποκρούοντας τις επικρίσεις των αντιπάλων του για πιθανή «παντοδυναμία» του, ότι στη νέα θητεία του στο αξίωμα του πρωθυπουργού θα είναι πιο σεμνός, προσγειωμένος και πιστός στα καθήκοντά του».

Προτεραιότητά του για την επομένη των εκλογών είναι οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες περιγράφει σε κάθε ευκαιρία- με μεγαλύτερη «ένταση» και «ταχύτητα» θα επιστρέψει στο «στοίχημα» μετά την παραμονή στο σπίτι του λόγω κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την επανεκκίνηση του προεκλογικού αγώνα καταφέρνοντας να εξηγήσει και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι το κόμμα του πρέπει να έχει ένα ισχυρό αποτέλεσμα στα χέρια της για να κάνει πράξη το φιλόδοξο σχέδιο για τη νέα τετραετία. Έχει υπογραμμίσει ότι ψηλά στην ατζέντα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας με το «ξεκλείδωμα» των προϋποθέσεων και επισήμως από την κυβέρνησή του, η αύξηση των μισθών και η προσέλκυση επενδύσεων που ανοίγει το πλάνο των νέων θέσεων εργασίας.

Στο «συρτάρι» του έχει έτοιμο πλάνο επίσης για τις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις γενικότερες δράσεις, που εντάσσονται στο πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα των πρώτων 100 ημερών. Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές χωρίς τη συναίνεση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, απαντώντας έτσι και στις κατηγορίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι θα προτάξει την «παντοδυναμία» του για να δικαιολογήσει το μη διάλογο για τα μείζονα ζητήματα. Μάλιστα, όπως και με τη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», έχει διαμηνύσει ότι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει την αξιοποίηση στελεχών στα κρίσιμα πόστα που προέρχονται μόνο από το κόμμα του. Θα συνεχίσει στην ίδια «ρότα» που επέλεξε το 2019 ορίζοντας σε υπουργικές θέσεις στελέχη που δεν προέρχονται από τη ΝΔ αλλά από το χώρο του Κέντρου- εκεί το κόμμα του απέδειξε στις πρόσφατες εκλογές ότι διατηρεί και αυξάνει τη δυναμική του.

Εάν δεν εξασφαλίσει τη συνθήκη της ασφαλούς αυτοδυναμίας θα επιδιώξει από την 26η Ιουνίου κάποια συνεργασία ή πιθανότερη εξέλιξη θα είναι η τρίτη κάλπη;  «Μιλώ ανοιχτά: Για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το λένε τα δεδομένα και όλοι οι άλλοι. Από την πλευρά μου, έχω πει ότι δεν θα συνεργαστώ με καμία δύναμη στα δεξιά της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, προτού ακόμη του ζητηθεί, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης έχει σπεύσει να αρνηθεί τόσο εμένα ως πρωθυπουργό όσο και το πρώτο κόμμα της κάλπης ως κυβέρνηση. Ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας».

Για την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον η αναμέτρηση για την «πρωτοκαθεδρία» στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς- τη στιγμή που οι πολίτες ψηφίζουν για την συγκρότηση κυβέρνησης και την άμεση προώθηση όλων των αναγκαίων μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στους καθοριστικής σημασίας τομείς. «Με απασχολεί το πώς θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών και πώς θα βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Οι εξελίξεις στον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς δεν είναι δική μου υπόθεση. Αυτό που διαπιστώνω πάντως είναι ένα copy paste των καταγγελιών του κ. Τσίπρα κατά της Ν.Δ. κι εμού προσωπικά από τον κ. Ανδρουλάκη», εξηγεί ο απελθών πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι και οι δύο «αγαπούν» το ίδιο τους φόρους». Αναφερόμενος στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «επικαλείται ακόμη διάφορες προτάσεις, τις οποίες όμως αδυνατεί να κοστολογήσει, όπως ακριβώς και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος  δεν προτείνει τίποτα το συγκεκριμένο για το αύριο». Περιορίζεται- λέει- δυστυχώς, κι αυτός να ζητάει να μπει «φρένο» στη Ν.Δ., ενώ οι πολίτες ζητούν η Ελλάδα να πατήσει «γκάζι». «Και μπερδεύει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. με τη σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα. Τα συμπεράσματα δικά σας», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι από τους πρώτους νόμους που σχεδιάζει να υλοποιήσει και απαιτεί συναινέσεις είναι αυτός που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

«Τώρα ψήφισαν πολύ λίγοι. Ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε αλλαγές. Και για να γίνουν χρειάζονται 200 βουλευτές, όχι 180. Οπότε, προφανώς θα επιδιώξω ευρύτερες συναινέσεις, όπως έκανα και κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας. Τότε που το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη ψήφισε πολλά από τα νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση», θυμίζει και προϊδεάζει επί της ουσίας για τους εντατικούς ρυθμούς της νέας τετραετίας.

Οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για άμεση έναρξη του κυβερνητικού και νομοθετικού έργου με αφετηρία εκκίνησης μέσα στις πρώτες μέρες του Ιούλη- εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί στην κάλπη η πρόβλεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το κόμμα του θα πετύχει ασφαλή αυτοδυναμία και καθαρό ορίζοντα για τη νέα τετραετία.

You may also like

Comments are closed.