Το Τείχος του Αδριανού αντιμέτωπο με την κλιματική αλλαγή

Facebook
Twitter
Το Τείχος του Αδριανού, το πασίγνωστο όριο μεταξύ Αγγλία και Σκοτίας που χτίστηκε πριν από 1.900 χρόνια για να αποτρέψει την εισβολή των βαρβάρων ορδών, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με έναν νέο «εχθρό», την κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο που απειλεί τους ρωμαϊκούς αρχαιολογικούς θησαυρούς του, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες στρατιώτες και οι οικογένειές τους ζούσαν κατά μήκος αυτού του πέτρινου τείχους μήκους 118 χιλιομέτρων, που διασχίζει την Αγγλία από τη δυτική ακτή της έως την ανατολική ακτή και σηματοδοτεί τα βόρεια σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε αυτό το μέρος του κόσμου. Το μεγαλύτερο ρωμαϊκό αρχαιολογικό σύνολο στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι τότε στρατιώτες άφησαν πίσω τους ξύλινες κατασκευές, καθώς και διάφορα αντικείμενα που μαρτυρούν την καθημερινότητά τους, τα οποία επιτρέπουν στους αρχαιολόγους να ανασυνθέσουν τη ζωή των Ρωμαίων σε αυτή την περιοχή που χτυπήθηκε από τους ανέμους.

Ανάμεσα στα ερείπια είναι το οχυρό Vindolanda, περίπου 53 μίλια δυτικά της πρώην ρωμαϊκής αποικίας Pons Aelius, νυν Newcastle.

«Πολλά από τα τοπία του Τείχους του Αδριανού διατηρούνται κάτω από τυφώνες και βάλτους – ένα πολύ υγρό έδαφος που προστατεύει την αρχαιολογία για σχεδόν δύο χιλιετίες», δήλωσε ο Andrew Birley, συντονιστής αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή και γενικός διευθυντής του Vindolanda Trust.

«Ωστόσο, αυτό το οικοσύστημα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή. Το έδαφος θερμαίνεται γρηγορότερα από τον αέρα, σκληραίνοντας το έδαφος που στο παρελθόν ήταν υγρό και επιτρέποντας στο οξυγόνο να εισέλθει μέσα από ρωγμές».

«Όταν μπαίνει οξυγόνο στις ρωγμές τα πραγματικά ευαίσθητα πράγματα, τα οποία είναι φτιαγμένα από δέρμα, υφάσματα, ξύλινα αντικείμενα, σπάνε, αποσυντίθενται και χάνονται για πάντα», πρόσθεσε ο Andrew Birley.

Με τα χρόνια, πέτρινες και ξύλινες κατασκευές, δερμάτινα παπούτσια και ρούχα, εργαλεία, όπλα, ακόμη και ενεπίγραφες ξύλινες πινακίδες ήρθαν στην επιφάνεια κατά μήκος του διάσημου τοίχου, επιτρέποντας στους επιστήμονες να γνωρίσουν καλύτερα τη ζωή πριν από πολλούς αιώνες.

Μόνο περίπου το ένα τέταρτο της τοποθεσίας Vindolanda Trust έχει εξερευνηθεί και είναι μόνο ένα από τα 14 οχυρά που χτίστηκαν κατά μήκος του Τείχους του Αδριανού. Η τοποθεσία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1987 και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους λάτρεις της αρχαιολογίας.

«Όλη η κατασκευή στα εγγύτερα χρόνια μας ήταν υπόγεια. Πριν από πενήντα χρόνια, ήταν όλα στη γη ενός αγρότη», εξήγησε ο Andrew Birley.

«Λιγότερο από το 1% του Τείχους του Αδριανού έχει εξερευνηθεί από αρχαιολόγους», πρόσθεσε ο Βρετανός ειδικός σημειώνοντας ότι ο ρωμαϊκός στρατός ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευές σε ολόκληρη την αυτοκρατορία για να υψώσει αυτό το φράγμα στο κέντρο της χώρας» που έφτασε μέχρι σήμερα.

Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν δεκάδες ρωμαϊκά παπούτσια που ανήκαν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικής τάξης – ένα μικρό δείγμα από τα 5.500 δερμάτινα είδη που βρέθηκαν στην περιοχή.

Χάρη στα τυρφώδη εδάφη έχουν διατηρηθεί πολλά αντικείμενα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες και έχει αλλάξει τελείως την αντίληψή των σύγχρονων αρχαιολόγων για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τον Ρωμαϊκό στρατό.

«Χωρίς αυτά τα τεχνουργήματα, δεν θα είχαμε αυτές τις πληροφορίες, και είναι το είδος του πράγματος που απειλείται από την κλιματική αλλαγή», επέμεινε ο Andrew Birley.

Η φετινή επέτειος είναι μια καλή ευκαιρία για τον Andrew Birley να σκεφτεί τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσει ότι το Τείχος του Αδριανού και οι θησαυροί του θα συνεχίσουν να υπάρχουν για περισσότερα από 1.900 χρόνια.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή