Στη λίστα με τα φρούτα που ενισχύουν την καλή διάθεση τοποθετεί νεότερη μελέτη τα πορτοκάλια.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις ένα πορτοκάλι την ημέρα φαίνεται πως είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Microbiome.
Έτσι, ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ανέτρεξε στην Nurses’ Health Study II, μια μακρόχρονη μελέτη περίπου 100.000 γυναικών νοσηλευτριών που ξεκίνησε το 1989 με στόχο την εύρεση παραγόντων κινδύνου για μείζονες χρόνιες ασθένειες στις γυναίκες. Αφού ανέλυσαν τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τις φαρμακευτικές αγωγές και τη συνολική τους υγεία, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός μέτριου πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά περίπου 20%.
Στο μικροβίωμα οι απαντήσεις
Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης συνδέσεις μεταξύ της πρόσληψης εσπεριδοειδών και συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, τα οποία ενδεχομένως να είναι ευεργετικά. Αναλύοντας τα δείγματα κοπράνων και χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της αλληλούχισης του DNA, εντόπισαν ένα είδος βακτηρίου που ξεχώρισε: το Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii). Η συγκέντρωση του συγκεκριμένου βακτηρίου ήταν σε αφθονία σε άτομα που δεν έπασχαν από κατάθλιψη, σε σύγκριση με άτομα που είχαν κατάθλιψη, ενώ η κατανάλωση πολλών εσπεριδοειδών σχετιζόταν επίσης με υψηλά επίπεδα F. prausnitzii. «Συνεπώς, πιστεύουμε ότι αυτό το βακτήριο θα μπορούσε να συνδέει την κατανάλωση εσπεριδοειδών με την καλή ψυχική υγεία» συμπληρώνει ο Δρ. Mehta.
Για να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και για τα δύο φύλα, οι ερευνητές ανέτρεξαν και σε μια αντίστοιχη μελέτη σε άντρες, στην Men’s Lifestyle Validation Study. Παρατήρησαν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα του βακτηρίου F. prausnitzii συσχετίζονταν αντιστρόφως ανάλογα με τις βαθμολογίες κινδύνου κατάθλιψης.
Πώς τα πορτοκάλια μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης
Η αντικαταθλιπτική δράση των πορτοκαλιών εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα εσπεριδοειδή διεγείρουν την ανάπτυξη του F. prausnitzii, επηρεάζοντας την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης – δύο βιολογικών μορίων που είναι γνωστό ότι τονώνουν τη διάθεση. «Τα συγκεκριμένα βακτήρια χρησιμοποιούν μια μεταβολική οδό γνωστή ως ο κύκλος I της S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνης για να επηρεάσουν τα επίπεδα δύο νευροδιαβιβαστών – της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης – που παράγονται από τα ανθρώπινα κύτταρα στο έντερο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η τροφή περνάει από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά μπορούν επίσης να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, όπου ανεβάζουν τη διάθεση» εξηγεί ο Δρ. Mehta.