Του Αχιλλέα Ροδίτη
Μέχρι και αρχές του ’90 η βόλτα σε σινεμά ήταν ενταγμένη στις καθημερινές συνήθειες των Πατρινών. Κινηματογράφοι, χειμωνιάτικοι και καλοκαιρινοί, ξεφύτρωναν σαν «μανιτάρια» στην πόλη. Τo Netflix ή τα συνδρομητικά και το ίντερνετ, δεν κρατούσαν τον κόσμο στο σπίτι, όπως τώρα.
Δεν ήταν μόνο η ταινία. Ήταν βόλτα αναψυχής. Οι θερινοί κινηματογράφοι έμοιαζαν με εξοχικά στολίδια μέσα στο τσιμέντο. Και υπήρχαν παντού. Απ’ το Ρίο ως τα Μποζαϊτικα ή την Αγυιά, ως το κέντρο και τα Ζαρουχλέικα. Μέχρι και σε ταράτσες κτιρίων, όπως η Ούφα, στα Ψηλαλώνια, πάνω από το καφενείο του Σταυριανού. Ή η διάσημη ΑΛΑΜΠΡΑ στο κάτω μέρος των Υψηλών Αλωνίων που λειτούργησε από 7 Ιουνίου 1928 ως το 1972.
Αλλά και το χειμώνα, χώροι που γίνονταν «ζεστές φωλιές» για εφήβους και ερωτευμένους. Μόνο σ’ ένα τμήμα της Γούναρη, από Αθ. Διάκου έως και Κανακάρη, μετρούσες τρία-τέσσερα σινεμά: ΠΑΛΛΑΣ, ΕΛΠΙΣ, παλιότερα το REX, το ΠΑΝΘΕΟΝ και το ΑΤΤΙΚΟΝ. Στην πλ. Όλγας, τότε, το Άστυ και στην Αγ. Νικολάου, το ΙΝΤΕΑΛ.
Χάρη σε δημοσιοποιημένα στο διαδίκτυο, αρχεία από τον Πατρινό δημοσιογράφο Γιάννη Μουγγολιά ή την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία μίνι ιστορική αναδρομή. Και να σας …ταξιδέψουμε φωτογραφικά στα παλιά σινεμά της Πάτρας.
Ένας ολοζώντανος «οργανισμός» που οι παλιότεροι θέλουμε να θυμηθούμε και οι νεότεροι καλό είναι να μάθουν…
ΣΗΜ: Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο του Γιάννη Μουγγολιά ή την Κινηματογραφική Λέσχη Πατρών
REX
Το REX στην συμβολή των οδών Γούναρη και Κανακάρη. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1948 και συνεχίστηκε η λειτουργία του μέχρι τον Ιανουάριο του 1991.
ΛΥΡΙΚΟΝ
Το σινεμά «Λυρικόν» βρισκόταν στα Ψηλαλώνια. Στην οδό Βύρωνος. Ήταν θερινό. Λειτούργησε από το 1930 έως το 1978. Γκρεμίστηκε και έγινε πολυκατοικία.
ΖΕΝΙΘ
Το ΖΕΝΙΘ (θερινό) στο πάνω μέρος των Υψηλών Αλωνίων. Ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 2 Ιουνίου του… 1921. Παρέμεινε ανοικτό στο κοινό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1988.
ΕΣΠΕΡΟΣ
Ο ΕΣΠΕΡΟΣ βρισκόταν στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου. Θερινό σινεμά που άρχισε τη λειτουργία του στις 14 Ιουνίου του 1945 και έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 1966. Στην ταράτσα του κτιρίου και ήταν ιδιοκτησίας αφου Κόλλα.
ΑΤΤΙΚΟΝ
Χειμερινό σινεμά στη Γούναρη. Λειτούργησε από Νοέμβριο 1960 ως τον Μάιο 1974.
ΑΝΟΙΞΗ
Η ΑΝΟΙΞΗ λειτούργησε στην οδό Γερμανού 155 ως θερινό σινεμά. Από 15 Μαΐου 1970 έως Σεπτέμβριο 1989. Στη θέση του έγινε το σινεμά ΟΑΣΙΣ (Μαρούδα – στάση Τσολιά) από 1950 έως 1969.
ΜΑΡΙ
Το ΜΑΡΙ λειτουργούσε στα Προσφυγικά. Φωκαίας 4, πλ. Ελευθερίας. Χειμερινό και θερινό σινεμά που άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1964 και έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 1986.
ΡΟΔΟΝ
Στα Μποζαίτικα. Έναρξη λειτουργίας το 1971
ΠΙΚΟΛΟ
Λειτούργησε στη συμβολή Καρόλου και Ρήγα Φεραίου, ως χειμερινό σινεμά, από τον Φεβρουάριο του 1972 έως τον Μάιο του 1974
ΠΑΝΘΕΟΝ
Μεγάλη ιστορία το ΠΑΝΘΕΟΝ. Χειμερινό και θερινό σινεμά. Άρχισε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 1923. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 βομβαρδίστηκε, το 1948 στο κάτω μέρος κτίστηκε το ΡΕΞ. Στην ταράτσα παρέμεινε ως ΠΑΝΘΕΟΝ. Το 1961 ξανακτίστηκε και έγινε ΝΕΟ ΠΑΝΘΕΟΝ.
Δείτε άλλα σινεμά στο κέντρο της Πάτρας και παραέξω…
Παλλάς. Γούναρη και 25ης Μαρτίου



Σινέ Ομόνοια. Ο κινηματογράφος αρχίζει τη λειτουργία του το 1978 στην πλατεία Ομονοίας. Ξαναλειτούργησε το 2000, μετά από διακοπή τής λειτουργίας του στα μεσα τής δεκαετίας τού 1980
Αχίλλειον. Στη Σωτηριάδου




