ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τουρισμός: Ανακάμπτει η κίνηση στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

Facebook
Twitter
Τις προβλέψεις για επιστροφή της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια σε επίπεδα αντίστοιχα ή υψηλότερα σε σχέση με το 2019 επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Fraport Greece για τον αριθμό των διακινηθέντων επιβατών.

Τον περασμένο Απρίλιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που διαχειρίζεται η εταιρεία, υπήρξε χαμηλότερη μόλις κατά 2,4%, έχοντας διαμορφωθεί σε 1,4 εκατ. άτομα. Από τους 14 αερολιμένες, σε έξι η επιβατική κίνηση έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη του Απριλίου του 2019. Πρόκειται για τα αεροδρόμια σε Ακτιο (+148%), Ζάκυνθο (+10%), Σκιάθο (+8%), Ρόδο και Κέρκυρα (+7% το καθένα) και Κω (+5%).

Στο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων τον Απρίλιο του 2019 είχαν διακινηθεί μόλις κατά 634 περισσότεροι επιβάτες σε σχέση με φέτος. Σε τέσσερα ακόμη αεροδρόμια (Μυκόνου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Σάμου) η απόκλιση του αριθμού των ταξιδιωτών του φετινού Απριλίου, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, είναι μονοψήφια και κυμαίνεται από 4% έως 6%. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα από τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης διακινήθηκαν 58.000 άτομα και 147.000 άτομα αντίστοιχα. Μεγαλύτερο παραμένει το χάσμα, σε σχέση με το 2019, στο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας (-23%), στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης (-12%) και στην Κεφαλονιά (-11%). Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 461,6 χιλ. επιβάτες αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της συνολικής επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Με χρονικό σημείο αναφοράς το πρώτο τετράμηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αντιστοιχεί στο 81% του 2019. Πριν από τρία χρόνια είχαν διακινηθεί 3,3 εκατ. άτομα, αριθμός που διαμορφώνεται σε 2,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα της φετινής χρονιάς, με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς να είναι, λόγω εποχικότητας, αδύναμο.

Τον Απρίλιο υπήρξε χαμηλότερη μόλις κατά 2,4% σε σχέση με το 2019.

Εάν συγκριθεί με το 2021 –έτος κατά το οποίο η πανδημία εξακολουθούσε να επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση για ταξίδια– η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Πέρυσι τον Απρίλιο από τα 14 αεροδρόμια είχαν διακινηθεί 162.000 άτομα, αριθμός που ανήλθε φέτος σε 1,4 εκατ. (762%).

Η τάση της σύγκλισης της φετινής επιβατικής κίνησης με αυτήν του 2019 αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ ενδέχεται, κατά την κορύφωση της θερινής σεζόν, ο αριθμός των ταξιδιωτών να ξεπεράσει το αντίστοιχο μέγεθος πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) για το διάστημα 5 έως 11 Μαΐου, η Ελλάδα ανήκει στη δεκάδα των πιο δραστήριων ευρωπαϊκών χωρών ως προς το πτητικό έργο. Κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, οι πτήσεις, σε εβδομαδιαία βάση, αυξήθηκαν κατά 10%, δηλαδή σε 1.290 ανά ημέρα. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρίσκεται ένατη στην κατάταξη των δέκα χωρών, με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία να καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top