ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τουρίστες με το … κυάλι στην Αχαΐα

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Καμιά δόση υπερβολής δεν θα εμπεριείχε η φράση… «οι ξενοδόχοι της δυτικής Αχαΐας κοιτάζουν με τα κυάλια, μην τυχόν κι έρθει τουρίστας», αλλά ακόμα κι αυτό «κρύβει» μέσα την ελπίδα ότι… ίσως και κάποιος να έρθει τελικά.

Όμως, δυστυχώς, τα πράγματα διαφαίνονται ακόμα χειρότερα για όλο το καλοκαίρι και δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο προσμονής από τους επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου.

«Σήμερα που μιλάμε θα είχα ήδη 150 κρατήσεις και τώρα έχω μόνο… 5», λέει αποκλειστικά στην «Πολιτεία» ο κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αίθριο», στην περιοχή των Νιφορεϊκων.

Εξηγώντας ότι και φέτος η κατάσταση θα είναι δυσοίωνη και κακή, όπως ακριβώς ήταν και πέρυσι. Και σε καμία των περιπτώσεων οι ξενοδόχοι της Δυτικής Αχαΐας δεν ελπίζουν σε κάτι καλύτερο, ούτε καν σε μια τάση ομαλοποίησης της κατάστασης και αποκατάστασης έστω και λίγο της ζημιάς που έχει προκληθεί από την αρχή της πανδημίας, ενάμισι χρόνο τώρα.

Οι ξενοδόχοι της περιοχής μιλούν για πτώση στις κρατήσεις φέτος, σε ποσοστό άνω του 50%. Ο ίδιος ο κ. Ανδρικόπουλος κάνει λόγο ακόμα και για μεγαλύτερο ποσοστό που φθάνει έως και το 60 και 70%!

Andrikopoulos

Δηλώνει συγκεκριμένα: «Είμαστε, για παράδειγμα, τρία ξενοδοχεία («Νιφορέικα», «Αίθριο», «Παυλίνα») εδώ στην παραλία, σε απόσταση 300 μέτρων συνολικά. Μιλάμε για τουλάχιστον 250-300 δωμάτια και άνω των 500 κλινών. Τέτοια εποχή έως και το 2019, είχαμε ήδη κάνει κρατήσεις και είχαμε γεμίσει τα τρία τέταρτα των ξενοδοχείων μας».

Επισημαίνοντας ότι με αγώνα και προσπάθεια είχαν πετύχει να αυξήσουν την τουριστική σεζόν στην περιοχή στους 3,5 με 4 μήνες, δηλαδή διατηρώντας την επισκεψιμότητα σε αυξημένα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Όπως έχουμε ξαναγράψει στην «Πολιτεία», οι… Ρώσοι τουρίστες είναι το μεγάλο «κλειδί» και «στοίχημα», για τον φετινό τουρισμό στην Αχαΐα.

Το αεροδρόμιο του Αράξου γέμιζε από αφίξεις Ρώσων τουριστών και επισκεπτών, από άλλες ανατολικές χώρες. Τουρίστες οι οποίοι αγαπούν το μέρος και το επιλέγουν για τις θερινές διακοπές τους, ξοδεύοντας αρκετό χρήμα στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, φέτος, η άφιξη από Ρωσία αποδείχθηκε δυσεπίλυτος γρίφος.

«Υπάρχει τουριστικό γραφείο που εξασφάλιζε 10 πτήσεις την εβδομάδα, στο αεροδρόμιο του Αράξου. Οι 8 από Ρωσία και 2 από χώρες της Βαλτικής. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοιες πτήσεις όμως», σημειώνει ο κ. Ανδρικόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε ότι από την αρχή λειτουργίας του, το Πολιτικό Αεροδρόμιο Αράξου, κατέγραψε ματαιώσεις προγραμματισμένων πτήσεων. Ενώ κι αυτές που έγιναν ή συνεχίζουν να γίνονται, αφενός είναι ελάχιστες μπροστά σε όσες εκτελούνταν μέχρι προπέρυσι, αφετέρου μεταφέρουν κυρίως Γερμανούς και Βέλγους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μεταβαίνουν στην Αρχαία Ολυμπία ή κοντά σε αυτήν.

Σε αντίθεση με τους Ρώσους και τουρίστες προερχόμενους από Βαλκανικά κράτη που προτιμούσαν την παραμονή τους στην Δυτική Αχαΐα. Επίσης, όσον αφορά τους Έλληνες τουρίστες που καταλύουν στην περιοχή το καλοκαίρι, «αποτελούν ένα μικρό αλλά ζωτικής σημασίας τουριστικό κομμάτι που, όμως, αφορά έναν μήνα όλο κι όλο, από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου», όπως διευκρινίζει ο κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος.

Οι ξενοδόχοι της Δυτικής Αχαΐας αλλά γενικότερα οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε τουριστικά επαγγέλματα, ακόμα και στην Εστίαση της περιοχής, περιγράφουν μια πραγματικότητα, όχι απλά ζοφερή, αλλά κυριολεκτικά καταστροφική! Που σαφώς δεν αφορά μόνον τα ξενοδοχεία, αλλά ολόκληρη την τοπική οικονομία. Θα λέγε κανείς γενικότερα του νομού.

Δεδομένου ότι πέριξ των ξενοδοχείων «ζουν» και δραστηριοποιούνται δεκάδες άλλες επιχειρήσεις σχετιζόμενες με τα ξενοδοχεία ή και γενικότερα τον τουρισμό. Ενώ επιβιώνουν μέσα από τον συγκεκριμένο κλάδο εκατοντάδες εργαζόμενοι.

ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Στην Αιγιάλεια η εικόνα δεν απέχει από αυτήν στα… δυτικά του νομού. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς πως κι εκεί τα πράγματα είναι… ίδια και χειρότερα.

Άλλωστε τα ξενοδοχεία της Αιγιαλείας ανέκαθεν στηρίζονταν κυρίως στον εγχώριο Τουρισμό. Κάτι που δεν φαίνεται να αποτελεί, για φέτος τουλάχιστον, σανίδα σωτηρίας. Μόνο στην περίπτωση καταλυμάτων πιο κοντά προς την Πάτρα υπήρχε η στόχευση σε Ευρωπαίους τουρίστες, (Γάλλους, Ιταλούς, Γερμανούς κυρίως), όμως τίποτα δεν δείχνει προς το παρόν να καταγράφεται μια αξιόλογη δυναμική ενδιαφέροντος.

«ΑΚΙΝΗΣΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Φυσικά κανείς δεν θα περίμενε καλοκαιριάτικα στα Καλάβρυτα να υπήρχε έστω και μια μικρή τουριστική τάση, ωστόσο η ελπίδα αναζωπυρώθηκε από μερίδα επαγγελματιών του κλάδου εξ αφορμής του «2021».

Υπό το σκεπτικό, δηλαδή, ότι ίσως κάποιοι να αξιοποιούσαν την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας για να βρεθούν, έστω για λίγες μέρες, κοντά στον τόπο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Μάταια όμως, αφού, όπως δηλώνει στην «Πολιτεία» ο εκπρόσωπος των Ξενοδόχων της περιοχής και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Φιλοξένια», Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, προγραμματισμός κρατήσεων δεν υπάρχει ούτε για δείγμα!

Dafalias

Μάλιστα ο ίδιος μας είπε ότι θα ανοίξει την επιχείρησή του την 1η Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να περιμένει κάτι το αξιόλογο. Τονίζοντας ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η κατάσταση σε όλα τα ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων ή κατοικιών της περιοχής.

«Απλώς το μόνο που κάνουμε είναι να προσευχόμαστε, ώστε από φθινόπωρο και χειμώνα να αρχίσει να αλλάζει λίγο η κατάσταση. Ευχόμενοι φυσικά να μην έχουμε ξανά ένα ακόμα κύμα του κορωνοϊού», επισημαίνει με έμφαση.

Υπογραμμίζοντας ότι τα ξενοδοχεία στην ορεινή περιοχή της Αχαΐας, επί της ουσίας παραμένουν ανενεργά επί έναν ολόκληρο χρόνο, αφού και πέρυσι με το πού άρχισαν να περιμένουν κίνηση μπήκαμε σε καραντίνα.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top