(Πηγή φωτογραφίας: hurriyet)
Η παλιά στέγη της παγκοσμίου φήμης εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Αττάλειας στην Τουρκία, γνωστή και ως εκκλησία του ΆγιουΒασίλη, έκαψε τη διευθύντρια του Μουσείου Ντεμρέ, Νιλουφέρ Σεζγκίν. Αποκαλύφθηκε ότι η παλιά στέγη του ναού που φυλασσόταν στην αποθήκη έπειτα από την κατασκευή της νέας στέγης το 2022, μεταφέρθηκαν κομμάτι κομμάτι από τη Διευθύντρια στη βίλα που είχε φτιάξει η ίδια.
Τα Μύρα, που ονομάζονται Demre στα τουρκικά, είναι η πατρίδα του Αγίου Νικολάου και υπήρξε στο παρελθόν από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, γνωστό εμπορικό κέντρο. Εκεί κατασκευάστηκε ο παλαιότερος ναός προς τιμήν του Αγιου Νικολάου που θεωρείται και ο σημαντικότερος στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου το σκάνδαλο αποκαλύπτει η εφημερίδα Χουριέτ στο βασικό της Πρωτοσέλιδο. Η διευθύντρια του μουσείου Ντεμρέ στην Αττάλεια μετέφερε κομμάτι κομμάτι την παλιά στέγη της διεθνούς φήμης εκκλησίας του Αγίου Νικοαλάου στα Μύρια, γνωστής και ως εκκλησία του Άη Βασίλη, στο κτήμα της και την εγκατέστησε στη βίλα της.
Η παλιά στέγη του Αγίου Νικολάου φυλασσόταν στην Αποθήκη του Μουσείου του οποίου η ίδια είναι διευθύντρια. Έστειλε εργάτες και μετέφεραν τα υλικά ένα ένα στο σπίτι της. Τελικά το μυρίστηκε ο διευθυντής της αποθήκης ο οποίος άρχισε να εξετάζει τις κάμερες ασφαλείας και ανακάλυψε ότι πίσω από το σκάνδαλο ήταν η ίδια του η διευθύντρια. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού και η Διευθύντρια του Μουσείου τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Αττάλειας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της βυζαντινής ιστορίας της τέχνης και έχει συμπεριληφθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000.
Σε διαθεσιμότητα η Διευθύντρια του Μουσείου
Μετά την ανάλυση των βίντεο και φωτογραφιών, ενημερώθηκαν η Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας και οι επιθεωρητές του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας. Οι ερευνητές εξέτασαν πλάνα από drone και κάμερα ασφαλείας και ξεκίνησαν έρευνα για την Σεζγκίν. Αμέσως μετά τα πρώτα ευρήματα, ηδιευθυντρια του Μουσείου Ντεμρέ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Αρμόδιοι της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας δήλωσαν στη Χουριέτ: «Γίνεται διεξοδική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς. Έχουμε και κάποιες εικόνες. Επιθεωρητές που έχουν οριστεί από το Υπουργείο μας διερευνούν όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Το εν λόγω προσωπικό έχει ήδη απολυθεί. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
Σύμφωνα με καταγγελίες, η Σεζγκίν είχε αγοράσει γη σε μια περιοχή που είναι προστατευόμενη περιοχή πρώτου βαθμού. Μετά από κάποιο διάστημα, το καθεστώς της γης άλλαξε και μετατράπηκε σε κατάλληλο για οικοδομή. Τότε η Σεζγκίν άρχισε να χτίζει μια βίλα στο οικόπεδο. Ενώ η κατασκευή συνεχιζόταν, οι επιθεωρητές του υπουργείου ξεκίνησαν έρευνα για τους ισχυρισμούς με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο.
Στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος έζησε και απεβίωσε στα Μύρα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της βυζαντινής ιστορίας της τέχνης και συγκαταλέγεται στα πλέον εξέχοντα παραδείγματα της Μεσοβυζαντινής περιόδου, λόγω του αρχιτεκτονικού στιλ της κατασκευής και των σχετικών διακοσμητικών στοιχείων. Ο ναός, που έχει συμπεριληφθεί στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2000, πλημμυρίζει κάθε χρόνο από ντόπιους και ξένους τουρίστες, αποτελώντας σημαντικό ιστορικό μνημείο αλλά και λατρευτικό κέντρο.