ΚΟΣΜΟΣ

Tουρκία: Ελεύθεροι 71 σπουδαστές – Είχαν καταδικαστεί σε ισόβια για το αποτυχημένο πραξικόπημα

turkey coup AP17194350314535
Ελεύθεροι αφέθηκαν με απόφαση του Εφετείου 71 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών που είχαν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Συνολικά, 355 σπουδαστές στρατιωτικών σχολών είχαν συλληφθεί μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που συνοδεύτηκε από πογκρόμ στις τάξεις του στρατεύματος.

Έκτοτε παρέμεναν στην φυλακή καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη.

Το Εφετείο με σημερινή του απόφαση ακύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις για 116 από αυτούς και διέταξε την απελευθέρωση 71 κρατουμένων, επιβεβαίωσε ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, δικηγόρος που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των υποθέσεων.

Η εκδίκαση των εφέσεων που αφορά τους υπόλοιπους συνεχίζεται.

Οι συγγενείς τους διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την φυλάκισή τους δηλώνοντας ότι οι σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών δεν είχαν κανέναν τρόπο να αντιταχθούν στις διαταγές που λάμβαναν.

«Καταδικάσθηκαν με βάση άδειους φακέλους. Η αθωότητά τους αποδείχθηκε, αλλά έχουν κλαπεί έξι χρόνια από την ζωή τους» σχολίασε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος προέβαλλε συστηματικά την υπόθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Κατά την απόπειρα πραξικοπήματος την νύκτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου 2016, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν, επισήμως, εκτός των πραξικοπηματιών, και περισσότεροι από 2.000 τραυματίσθηκαν.

Το γεγονός έδωσε την ευκαιρία για εκτεταμένο πογκρόμ στην τουρκική κοινωνία και οδήγησε στην ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει 4.891 ανθρώπους με κατηγορίες ότι είχαν σχέση με το πραξικόπημα και έχουν επιβάλει ποινές ισόβιας κάθειρξης σε περίπου 3.000 από τους κατηγορηθέντες.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ