ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γιατί ο Ερντογάν ακυρώνει μεγάλη στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο

Recep Tayipp Erdogan 2022 05 23 e1674665392738 873x432.jpeg

Σε μια προσπάθεια να δείξει προς τη Δύση πως όχι απλώς δεν τορπιλίζει τον διάλογο με την Ελλάδα αλλά και ότι είναι και διατεθειμένος να καθίσει να επιλύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τις διμερείς σχέσεις, ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να προβεί σε κινήσεις καλής θελήσεως έναντι της χώρας μας.

Η Άγκυρα καταρχάς προτίθεται να μην πραγματοποιήσει φέτος τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Θαλασσόλυκος» που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Αιγαίο αύριο Πέμπτη 1 Ιουνίου και θα διαρκούσε έως τις 12 του μηνός. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε αφού επανεξελέγη πρόεδρος ο κ. Ερντογάν και ότι όπως σημειώνεται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι ημερομηνίες που θα γινόταν η άσκηση δεν συνέπιπταν με αυτές που προέβλεπε το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ του 1988 που αναθεωρήθηκε από τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αμπντουλάχ Γκιουλ το 2006 και αφορούσε τους περιορισμούς στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα διεθνή ύδατα από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, επ’ ωφελεία μεταξύ άλλων του τουρισμού αμφότερων.

Αν και με κάποιες επιφυλάξεις, η Αθήνα θεωρεί πως ο Ερντογάν κινείται προς την κατεύθυνση του να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν οι πάγιες θέσεις της Άγκυρας. Η στρατηγική της Τουρκίας που συμπυκνώνεται στο αφήγημα περί της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε αλλάζει, κάτι που σημαίνει πως ναι μεν ο πρόεδρος της γείτονος προθυμοποιείται να κουβεντιάσει, αλλά επί της ουσίας ελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν από τη στιγμή που δεν θα γίνουν υποχωρήσεις. Αυτό που περιμένει για να προβεί στα επόμενα βήματά του ο κ. Ερντογάν είναι να προκύψει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, ώστε να έχει και πάλι έναν συνομιλητή απέναντί του.

Πάντως οι διερευνητικές επαφές και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από τη στιγμή που θα επανεκκινηθούν, θα παρατείνουν όπως όλα δείχνουν την περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ

iceland volcano xr ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν – «Η λάβα μπορεί να χυθεί στον Βόρειο Ατλαντικό αν συνεχίσει έτσι»

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Ισλανδία λόγω μιας ακόμη ηφαιστειακής έκρηξης στη χερσόνησο Ρέικιανες που ...