ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Kερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν

erdogan turkey art 1
Ανοδο στα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει δημοσκόπηση της έγκυρης τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.
Αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν πως η εθνικιστική, ανθελληνική και αντιαμερικανική ρητορική αποδίδει πολιτικά κέρδη, παρά τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, με κυρίαρχο τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε περίπτωση που διεξάγονταν προεδρικές εκλογές, στον δεύτερο γύρο, και ο υποψήφιος της εκλογικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης ήταν ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τότε η διαφορά με τον Ερντογάν θα ήταν μόνο 1%, αλλά με τον Τούρκο πρόεδρο να προηγείται. Τα ευρήματα έδειξαν τα ποσοστά του Ερντογάν στο 44,9% και του Κιλιτσντάρογλου στο 43,9%.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως όσο η αντιπολίτευση δεν καταλήγει σε ανακοίνωση επίσημου υποψηφίου για την προεδρία τόσο οι ψηφοφόροι συσπειρώνονται στο πρόσωπο του προέδρου της χώρας. Παράλληλα τονίζουν πως η εθνικιστική, ανθελληνική και αντιαμερικανική ρητορική φέρνει πολιτικά κέρδη, που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις.

Η τουρκική κυβέρνηση, λένε, καταφέρνει να αλλάζει την ατζέντα, την ώρα που ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και έχει ξεπεράσει το 85%, ενώ η φτωχοποίηση του κόσμου συνεχίζεται σταθερά.

Ενα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι το ερώτημα που έγινε με τρεις πιθανούς υποψηφίους της αντιπολίτευσης έναντι του Ερντογάν. Και σε αυτό το ερώτημα ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίζεται με ποσοστό 42,1%, ο Κιλιτσντάρογλου με 22,5%, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με 16,9% και ο πιθανός υποψήφιος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με 12,4%.

Στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ο υποψήφιος που θα πάρει το 50,1% των ψήφων εκλέγεται πρόεδρος. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος με δύο υποψηφίους. Η κυβερνητική παράταξη έχει στόχο τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Eν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Νουμάν Κουρτουλμούς κατηγόρησε την Ελλάδα και τις ΗΠΑ για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών. «Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει έναν πολύ σοβαρό εξοπλισμό τόσο στα νησιά όσο και στην Ελλάδα.

Αν και λέγεται ότι αυτό είναι ένα μέτρο κατά του ρωσικού επεκτατισμού, είναι προφανές ότι αυτό απέχει πολύ από το να είναι πιστευτό. Με άλλα λόγια, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο να στρατιωτικοποιούνται τα νησιά κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, ακόμη και με τρόπο που είναι σχεδόν ορατός με γυμνό μάτι, με αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και να συσσωρεύονται εκεί όπλα. Είναι ιδιαίτερα ανάρμοστο για μια χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι φίλη και σύμμαχός μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κουρτουλμούς.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚP υποστήριξε πως αυτές είναι «εξαιρετικά επικίνδυνες, εξαιρετικά λανθασμένες συμπεριφορές που θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά τόσο στην περιφερειακή όσο και στην παγκόσμια ειρήνη».

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ