ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Tουρκία: Σήμερα οι ετυμηγορίες στη δίκη σχεδόν 500 κατηγορουμένων

Facebook
Twitter
H δίκη με 497 κατηγορούμενους από τις τάξεις και των αξιωματικών της προεδρικής φρουράς της Τουρκίας, βρίσκεται στο στάδιο της τελικής ετυμηγορίας καθώς αναμένονται οι ποινές από δικαστήριο της Άγκυρας.

Οι κατηγορούμενοι μεταξύ άλλων κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της τουρκικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, του δικτύου TRT, και ανάγκασαν παρουσιαστή να διαβάσει σε απευθείας μετάδοση ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών. Τους προσάπτεται επίσης απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης και ότι ανήκαν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Οι 104 εξ αυτών βρίσκονται ήδη στις φυλακές, ενώ 11 δικάζονται ερήμην, από τον Οκτώβριο του 2017 που ξεκίνησε η διαδικασία.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης σε 90 από τους κατηγορούμενους και βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης σε πολλούς άλλους για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Πρότεινε επίσης να αθωωθούν 264 και να συνεχιστεί η δίωξη σε βάρος 11 προσώπων που φυγοδικούν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλά Γκιουλέν, ισλαμιστή ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος και έχουν χαρακτηρίζει το θρησκευτικό του τάγμα τρομοκρατική οργάνωση.

Ο ιεροκήρυκας, άλλοτε θερμός υποστηρικτής και σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται τις κατηγορίες.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και απομάκρυναν πάνω από 100.000 από τον κρατικό μηχανισμό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 21.000 εξ αυτών ανήκαν στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

Από τις 289 δίκες που αφορούν την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος, οι 14 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top