Δασμούς ύψους 50% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουνίου δήλωσε την Παρασκευή (23/5) ότι θα επιβάλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σχηματίστηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εμπορικό σχέδιο, ήταν πολύ δύσκολη στη διαχείριση», δήλωσε ο Τραμπ στο Truth Social.
«Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν οδηγούν πουθενά» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Τραμπ για δασμούς 50%, λέγοντας ότι θα περιμένει για το τηλεφώνημα μεταξύ του Ευρωπαίου Επίτροπου Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς και του Αμερικανού ομολόγου του Τζέιμισον Γκριρ».
Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι Βρυξέλλες ενδεχομένως αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση Τραμπ δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο μέσο της τρίμηνης παύσης που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Απριλίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του έκανε λόγο για «γελοίες εταιρικές κυρώσεις, νομισματικούς χειρισμούς, άδικες και αδικαιολόγητες αγωγές κατά αμερικανικών εταιρειών».
Άσκηση επίσης κριτική στην Ένωση, σημειώνοντας πως οι πολιτικές της «έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ άνω των 250.000.000 δολαρίων ετησίως, ένα ποσό που είναι εντελώς απαράδεκτο».
Απότομη πτώση των κύριων ευρωπαϊκών δεικτών
Μετά τις νέες ανακοινώσεις Τραμπ, οι τρεις κύριοι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σημείωσαν απότομη πτώση. Ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC σημείωσαν πτώση 2,6% και 2,8% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης FTSE του Λονδίνου σημείωσε πτώση 1,3%.
Το ύψος των δασμών που εξετάζει ο Τραμπ να επιβάλει στην ΕΕ είναι υπερδιπλάσιοι από τον αρχικό «αμοιβαίο» δασμό του 20% που είχε τεθεί σε ισχύ προτού «παγώσει» με σκοπό να βρεθεί αμοιβαία λύση μέσω διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, το αργό πετρέλαιο Brent, υποχώρησε κατά 1,5% στα 63,32 δολάρια το βαρέλι, με τους ενεργειακούς κολοσσούς να υπολογίζουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε στις ΗΠΑ μια νέα εμπορική πρόταση , με σκοπό να δώσει ώθηση στις συνομιλίες με αμερικανική κυβέρνηση και την επίτευξη μιας διατλαντικής συμφωνίας.
Το νέο αυτό έγγραφο, το οποίο δημοσίευσε το Bloomberg, περιλάμβανε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την οικονομική ασφάλεια και τον σταδιακό μηδενισμό των δασμών και από τις δύο πλευρές για μη ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα καθώς και για βιομηχανικά προϊόντα.
Φαίνεται πως οι προτάσεις αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.