ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τριπλή «ανάσα» για χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Facebook
Twitter

Δεύτερη ευκαιρία να αναβιώσουν ρυθμίσεις που έχασαν για τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ ευνοϊκές ρυθμίσεις έρχονται και για τους συνεπείς φορολογουμένους.

Δεύτερη ευκαιρία

Αναβίωση των 120 δόσεων και νέο σχήμα ρυθμίσεων έως 72 δόσεις είναι μέσα στο πακέτο μέτρων, ύψους 800 εκατ. €, που ανακοινώθηκε με στόχο την στήριξη των πολιτών εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Δεύτερη ευκαιρία δίνεται σε όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 ή 72 δόσεων μέχρι την 1/2/2023. Οι δικαιούχοι, για να ενταχθούν ξανά στη ρύθμιση, πρέπει να καταβάλλουν  δύο μηνιαίες δόσεις μέχρι και 31/7/2023.

Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης. Εφόσον υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές, υπάρχει υποχρέωση ένταξής τους σε πάγια ρύθμιση 24 – 48 δόσεων.

Παράδειγμα:

Οφειλέτης με ρύθμιση 120 δόσεων την οποία σταμάτησε να πληρώνει τον Φεβρουάριο του 2022, εάν τον Απρίλιο του 2023 κάνει αίτηση για αναβίωση και καταβάλλει δύο δόσεις, επικυρώνει την αναβίωση της ρύθμισης, μαζί με τα ευεργετήματα αυτής.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους συνεπείς

Για νέες οφειλές, συνεπείς φορολογούμενοι που δημιούργησαν οφειλές από 1/11/2021 – 1/2/2023 μπορούν να μπουν σε ρύθμιση 36 – 72 δόσεων. Για την εν λόγω ρύθμιση η ελάχιστη δόση είναι τα 30€.

Παράδειγμα:

Οφειλέτης με νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά, τις οποίες ενέταξε στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, μπορεί πλέον να τις εντάξει  στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Αλλαγές στον εξωδικαστικό

Υπό το βάρος του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους που αποτελεί και μια «σταθερή» πληγή για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση προχωρά και σε βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το ιδιωτικό χρέος ανέρχεται στο 120% του ΑΕΠ της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι προσεγγίζει τα 220 δισ. ευρώ, με το 63,4% αυτού να αποτελεί το ληξιπρόθεσμο ποσό.

Μεταξύ των βελτιώσεων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών είναι:

– Η αιτιολόγηση απόρριψης ρύθμισης από χρηματοδοτικούς φορείς και οφειλέτη

– Η μείωση του επιτοκίου για οφειλές προς Δημόσιο στο 3%

– Η ένταξη στον εξωδικαστικό οφειλετών έστω και με οφειλές προς έναν φορέα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top