ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Παραγλαύκειες οδοί: Μετανάστες «τρυπώνουν» σε νταλίκες που σταματούν στο φανάρι!

10 2

Tου Αχιλλέα Ροδίτη

Το πρόβλημα των μεταναστών και των εφόδων τους σε νταλίκες μέσα και έξω απ’ το λιμάνι της Πάτρας, είναι καθημερινό φαινόμενο. Η προσπάθεια των μεταναστών είναι να ανεβούν και να κρυφτούν σε φορτηγό με την ελπίδα με αυτό να ταξιδέψουν παρανόμως στην Ιταλία κι από εκεί να κατέβουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης (ξέρουν άλλωστε ότι η πλειοψηφία των βαρέων οχημάτων που αναχωρούν από το λιμάνι της Πάτρας έχουν προορισμούς όπως τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο). Οι τρόποι να κρυφτούν είναι δύο: Είτε όταν τα φορτηγά είναι σταθμευμένα εντός του χώρου του λιμένα, είτε όταν πλησιάσουν στη λιμενική ζώνη.

ΤΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΛΑΥΚΕΙΩΝ

Σε αυτή την περίπτωση οι παραγλαύκειες οδοί έχουν μετατραπεί σε ορμητήριο τους, όπως αποκαλύπτουν κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής στην «Πολιτεία» η οποία έκανε επιτόπιο ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με τους περιοίκους, το σημείο των φαναριών στον δρόμο που περνά κάθετα στις παραγλαύκειες οδούς και  ενώνει τα Ζαρουχλέικα με την Λεύκα (το σημείο που δείχνει η φωτογραφία της «Πολιτείας) είναι αυτό όπου καθημερινά στέκονται κατά δεκάδες οι αλλοδαποί. «Βρίσκονται εδώ από το πρωί μέχρι το απόγευμα και όταν δουν νταλίκα να σταματά στα φανάρια τρέχουν από πίσω προσπαθώντας είτε να σκαρφαλώσουν στην κορυφή, είτε να κρυφτούν από κάτω με όποιον κίνδυνο διατρέχουν», δηλώνει εργαζόμενος σε παρακείμενο βενζινάδικο ο οποίος μάλιστα τόνισε και τον φόβο που αισθάνεται κάθε φορά που αντικρίζει αυτή την συνηθισμένη για τον ίδιο εικόνα. «Φοβάμαι μην τυχόν σκοτωθεί κάποιος από αυτούς», αναφέρει, προσθέτοντας μάλιστα ότι η προσπάθεια κάθε αλλοδαπού να αρπαχτεί από το διερχόμενο φορτηγό ενισχύεται πάντοτε από ομοεθνείς συμπατριώτες του οι οποίοι τρέχουν μαζί του προς βοήθεια.

Πάντως, την περασμένη Τρίτη, ημέρα άφιξης στην Πάτρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, οι αρχές είχαν φροντίσει ώστε να «εξαφανίσουν» απ’ όλη την περιοχή τους μετανάστες.

Τα πάντα γίνονται οργανωμένα. Τίποτα στην τύχη. Οι αλλοδαποί ξέρουν τις ώρες αιχμής όσον αφορά τη διέλευση νταλικών με προορισμό τους το λιμάνι, γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον έχουν και την ανάλογη πληροφόρηση για την κίνηση των δρομολογίων. Εκτός κι αν εμπειρικά γνωρίζουν πότε περίπου έρχονται τα φορτηγά. Όσο για τις μέρες, αυτό είναι εύκολο βλέποντας τη λίστα αναχωρήσεων. «Αν και ειδοποιούμε την Αστυνομία εν τούτοις ποτέ δεν έρχεται», μας λέει γυναίκα κάτοικος της περιοχής που όπως αναφέρει το κυνηγητό νταλικών – αλλοδαπών είναι το θέαμα που αντικρίζει καθημερινά απ’ το μπαλκόνι του σπιτιού της. Μάλιστα επισημαίνει τον κίνδυνο λέγοντας ότι πολλές φορές για να αποφύγουν τους μετανάστες οι φορτηγατζήδες αναγκάζονται να αναπτύξουν ταχύτητα, γεγονός που εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο ατυχήματος.

ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Οι εφορμήσεις γίνονται και εντός λιμενικής ζώνης και αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για το σύνολο των οδηγών φορτηγών.
«Δεν προλαβαίνουμε να απομακρυνθούμε λίγα μέτρα από τα οχήματα και δεκάδες μετανάστες τρέχουν προς την νταλίκα», δηλώνει στην «Πολιτεία» οδηγός. Εξηγώντας ότι ο κίνδυνος για τους ίδιους είναι πολλαπλός. Από το να καταστραφεί το εμπόρευμα για το οποίο φέρουν ευθύνη, μέχρι (το χειρότερο) να συλληφθούν ως ύποπτοι διακίνησης λαθρομεταναστών.
Πάντως το επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι την Τρίτη 13 Απριλίου, ημέρα άφιξης στην Πάτρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, οι τοπικές αστυνομικές αρχές φρόντισαν να… «εξαφανίσουν» από όλη την παραλιακή οδό, τη λιμενική ζώνη, ακόμα όμως και τις παραγλαύκειες οδούς, όλους τους μετανάστες.
«Για πρώτη φορά είδα περιπολικά στην περιοχή» μας είπε η ίδια κάτοικος που νωρίτερα περιέγραψε το πρόβλημα στις οδούς δίπλα στο ποτάμι. «Μέτρησα πέντε ή έξι περιπολικά που ήταν εδώ μαζί με μηχανές και οι αστυνομικοί έδιωχναν τους αλλοδαπούς προς την Λεύκα. Δύο περιπολικά παρέμειναν τουλάχιστον μέχρι τις 4 το απόγευμα και μετά αποχώρησαν και οι αλλοδαποί ξαναγύρισαν…», πρόσθεσε η ίδια.

11

 

You may also like

Comments are closed.