ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Τσιγκρής και Μάρκου συμφωνούν και… διαφωνούν για τον Άγιο Στέφανο

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Πριν λίγο καιρό, στις 30 Ιουνίου, ως γνωστόν, επτά Έλληνες βουλευτές πραγματοποίησαν αυτοψία στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας και συνομίλησαν με τουλάχιστον 50 κρατούμενους.

Επρόκειτο για μια επίσκεψη που έγινε από τον πρόεδρο (Κ. Καραγκούνης) και μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, τους Δ. Μαρκόπουλο, Αν. Μπαρτζώκα και Α. Σκόνδρα από την Νέα Δημοκρατία, τον Δ. Βαγενά από την Ελληνική Λύση, αλλά και δύο Αχαιούς βουλευτές: Τον Άγγελο Τσιγκρή από το κυβερνών κόμμα και τον Κώστα Μάρκου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι δυο τελευταίοι, άλλωστε, είναι από τους πλέον έμπειρους και άριστους γνώστες του θέματος, αφού ο μεν πρώτος είναι καθηγητής Εγκληματολογίας και ο δε δεύτερος ως καθηγητής Ιατρικής έχει αναπτύξει πλούσια δράση ως εθελοντής ιατρός στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου.

Το ζητούμενο για την «Πολιτεία», λοιπόν, είναι το… πού κατέληξε, επί της ουσίας, αυτή η συνάντηση βουλευτών-φυλακισμένων. Και στο πού συμφωνούν ή διαφωνούν οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από την Αχαΐα, με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα, καταγράφοντας τις προσεγγίσεις τους αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης σε ένα κατάστημα υπερκορεσμένο και με τρομαχτικές ελλείψεις.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΣΙΓΚΡΗ-ΜΑΡΚΟΥ

Το πρώτο αξιοσημείωτο είναι ότι στις δηλώσεις που έκαναν και οι δύο Αχαιοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι στην «Πολιτεία», συμφώνησαν απολύτως στο ότι οι συνθήκες κράτησης είναι «κακές» έως «άθλιες». Ιδίως στον χώρο των Μαγειρείων, τα οποία ο κ. Μάρκου χαρακτήρισε τριτοκοσμικά ενώ ο κ. Τσιγκρής έκανε λόγο για «κακή, αν όχι άθλια» κατάσταση που επικρατεί.

Μόνη διαφορά τους στάθηκε το γεγονός ότι ο κ. Τσιγκρής εστίασε στο ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν καταγράφει απλά την κατάσταση και φωνασκεί αλλά, σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, περνά σε πράξεις, επικαλούμενος το δρομολογούμενο έργο ανοικοδόμησης του Σωφρονιστικού Καταστήματος, προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ, για το οποίο προ ημερών έπεσαν οι υπογραφές.

Ενώ από την πλευρά του, ο κ. Μάρκου θεώρησε πως οι κυβερνώντες βουλευτές ήρθαν σε… δύσκολη θέση στεκόμενοι απέναντι στους κρατούμενους, με αφορμή τις αλλαγές στον κώδικα κράτησης «που έχουν προκαλέσει αναταραχή στους κρατούμενους όλης της χώρας», όπως δήλωσε, επειδή… φέρνουν μείωση των αδειών και αυστηροποίηση των ποινών.

Ένα από τα γενικά συμπεράσματα είναι ότι επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός Μόνιμου Ιατρού στο Κατάστημα Κράτησης του Αγίου Στεφάνου Πατρών.

«Ακόμα και για έναν πονόδοντο ο κρατούμενος μεταφέρεται σε νοσοκομείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την απόσπαση αστυνομικών από την αποστολή τους στην αστυνόμευση», σχολίασε ο κ. Τσιγκρής ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει την αξία του νοσηλευτικού προσωπικού των Φυλακών που προσφέρει αξιοζήλευτο έργο.

Η έλλειψη μόνιμου ιατρού είναι κάτι που ο έτερος βουλευτής Αχαΐας, ο κ. Μάρκου, έχει θίξει κατ΄ επανάληψη σε δηλώσεις και άρθρα του (και μέσω της «Πολιτείας») ως επιστήμονας που έχει θητεύσει στο ιατρείο του Σωφρονιστικού Καταστήματος όχι σαν επαγγελματίας Ιατρός αλλά ως μάχιμος Εθελοντής!

ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΟΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

«Το καλοκαίρι… βράζουν τα κεφάλια των κρατουμένων», ήταν το σχόλιο του κ. Τσιγκρή αναφορικά με τις συνθήκες κλίματος που επικρατούν εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος. Με παράλληλη αναφορά, φυσικά, στο ακριβώς αντίθετο που ισχύει τον χειμώνα, με το έντονο κρύο.

Ο κ. Μάρκου, παραλλήλως, αναφέρθηκε σε συνθήκες διαβίωσης καταδικαστέες που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα λέγοντας ότι όπως τα Μαγειρεία ή άλλοι χώροι των Φυλακών, έτσι και οι συνθήκες διαβίωσης από άποψη θερμοκρασίας, είναι παραπάνω από τριτοκοσμικές! Που λόγω και του υπερπληθυσμού μέσα στις Φυλακές, η κατάσταση γίνεται εξαντλητικά ανυπόφορη. Όχι μόνο για κρατούμενους, αλλά ακόμα και για εργαζομένους.

3 4

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ

Η δημόσια συζήτηση σε ανώτερο επίπεδο, για την ανάγκη ενός έργου να αλλάξει εκ βάθρων η κατάσταση στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, εντάθηκε μετά από ερώτημα που είχε κατατεθεί εκ μέρους του Αχαιού βουλευτή της Ν.Δ. Άγγελου Τσιγκρή, στις 19 Αυγούστου του 2020.

Ο κ. Τσιγκρής προανήγγειλε «ανοικοδόμηση» των Φυλακών Αγίου Στεφάνου Πατρών, εστιάζοντας και στην ενεργειακή αναβάθμιση που θα εξασφαλίσει, όπως είπε, ένα Κατάστημα Κράτησης με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους έγκλειστους και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Προ λίγου καιρού υπεγράφη το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.810.000 ευρώ. Όπως ανέφερε στην «Πολιτεία» ο κ. Τσιγκρής, (αλλά και όπως ανακοινώθηκε σε γραπτή δήλωση του επίσης κυβερνητικού Αχαιού βουλευτή της Ν.Δ. Ιάσονα Φωτήλα, μετά από συνάντησή του με την Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου), το έργο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Αποπερατώσεις του κτιρίου της εξωτερικής φρουράς.
  • Σοβάδες, χρωματισμός, πεζοδρόμια στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Εξωτερικές επιστρώσεις δαπέδων.
  • Καθαίρεση τοίχων περίφραξης.
  • Κατασκευή νέας περίφραξης.
  • Θύρες πρόσβασης.
  • Πλήρης ανακατασκευή Μαγειρείων και αρτοποιείο.
  • Κατασκευή νέας σκοπιάς αλλά και ανακατασκευή 6 παλαιών σκοπιών.
  • Ανέγερση νέας σκοπιάς ανθεκτικής σε βολές πυροβόλων όπλων που θα τοποθετηθεί στο δώμα του κτιρίου της κεντρικής εισόδου της Φυλακής, με παράλληλη καθαίρεση της παλαιάς σκοπιάς.

Να σημειωθεί ότι με την υπ. αριθμ. 259/06.10.2020 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», εγκρίθηκαν τα οικονομικά και συμβατικά τεύχη της διακήρυξης για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό ανάθεσης της σύμβασης του έργου όπως και η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top