ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Επιστρατεύει πέντε «ντάμες» επιστρατεύει στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές

axtsioglou tsipras 1

Σε γυναικεία υπόθεση αναδεικνύεται το πλέον καθοριστικό όργανο στο εξής για τη χάραξη της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η Εκτελεστική Γραμματεία, η οποία συγκροτήθηκε σε σώμα χθες, κατά την παρθενική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε -με βάση το καταστατικό- την πρόθεσή του να συμπεριληφθούν στο επιτελικό «σχήμα μάχης» οι Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πλάι στα πρόσωπα που συμμετέχουν ex officio στο κομματικό όργανο, δηλαδή τον κ. Τσίπρα, τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, τον Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη, τη Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και τον Εκπρόσωπο Τύπου, Νάσο Ηλιόπουλο.

Με αυτά τα δεδομένα, το «σκορ» στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαμορφώνεται 5-3 υπέρ των γυναικών, με την τελική σύνθεση του οργάνου να υπερβαίνει στην πράξη την προγραμματική δέσμευση του Προέδρου του κόμματος για εκπροσώπηση των φύλων 50-50 σε όλες τις θέσεις ευθύνης, όπως συνέβη και κατά την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ρόλοι και «χρεώσεις»

Κριτήριο για τη συμμετοχή των τριών κορυφαίων στελεχών θηλυκού γένους στο «σφιχτό» κομματικό όργανο δεν αποτέλεσε, κατά πληροφορίες, μόνο το προφανές, δηλαδή η σειρά κατάταξής τους στις πρόσφατες εσωκομματικές ψηφοφορίες (σ.σ. οι κ. Αχτσιόγλου και Δούρου κατετάγησαν πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα στην Αττική στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και η κ. Ξενογιαννακοπούλου τρίτη στην κάλπη της Πολιτικής Γραμματείας), αλλά και το γεγονός ότι καλούνται να φέρουν εις πέρας παράλληλα και άλλους κομματικούς στόχους, πλην αυτού της διαμόρφωσης των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, αλλά και τη διεθνή επικαιρότητα.

Ειδικότερα, η Τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου θα συμβάλλει στον τομέα ευθύνης της, αλλά με βαρύνουσα γνώμη και για τα εργασιακά, η πρώην Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου διατηρεί ισχυρούς διαύλους και νωπή εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (σ.σ. πεδίο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει καταφέρει να καταγράψει δυνάμεις), ενώ η Τομεάρχης Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διαθέτει ευρύ και πανελλαδικό πέρασμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και στα εργατικά συνδικάτα, υποβοηθώντας την κοινωνική γείωση του κόμματος.

Διαβλέποντας αδυναμίες, ελλείψεις, αλλά και ευκαιρίες για το κόμμα του, ο κ. Τσίπρας επέστησε, άλλωστε, χθες την προσοχή των κομματικών στελεχών σε «τρία κομβικά πεδία: Στη νεολαία, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου θα πρέπει έγκαιρα να αναδείξουμε υποψήφιους και συνδυασμούς», όπως είπε, με τις γυναίκες που επέλεξε για τις τρεις θέσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας να πληρούν τις προϋποθέσεις, έχοντας ειδικό εκτόπισμα στις περιοχές δράσης που όρισε ως νευραλγικές για τα εκλογικά ποσοστά, ο Πρόεδρος του κόμματος.

Στο ράφι η «Ομπρέλα»

Ο στόχος, άλλωστε, για τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας είναι να εργαστούν σε πολλαπλά επίπεδα, συνεδριάζοντας καθημερινά (εκτός αν υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις από πλευράς του Προέδρου), με τη συνδρομή ad hoc και άλλων Τομεαρχών, ανάλογα με τα ζητήματα που θα αναδεικνύονται κάθε φορά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ίδια κατεύθυνση, στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας θα καλούνται -ανάλογα με την ατζέντα- και μέλη του think tank του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να υποστηρίξουν βάσει τεχνογνωσίας, τις προτάσεις, αλλά και την κριτική του κόμματος προς την κυβέρνηση. Παρόντες στις συνεδριάσεις θα είναι -για τους ίδιους λόγους- κατά καιρούς και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μολονότι από πλευράς της «Ομπρέλας» ζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος στο νέο όργανο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς η συγκεκριμένη τάση δεν εκπροσωπείται από κάποιο άλλο στέλεχος στην Εκτελεστική Γραμματεία.

Στόχοι με χρονοδιάγραμμα

Εκτός από τα νέα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε ενώπιον των κορυφαίων στελεχών χθες και το χρονοδιάγραμμα της κομματικής δράσης για τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς πεποίθηση του κ. Τσίπρα αποτελεί πως «ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές το Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια».

Με το χρόνο για την Κουμουνδούρου να κυλά αντίστροφα μέχρι τις εθνικές εκλογές, «πρέπει να βάλουμε άμεσα μπροστά την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Και φυσικά, να εντείνουμε το σχεδιασμό πολιτικής με το βλέμμα προς τα έξω, προς την κοινωνία και όχι προς τα μέσα, όχι ενδοσκόπηση» ανέφερε προς τα 41 στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας πως «θα νικήσουμε στις εκλογές, αλλά χρειάζεται δουλειά και σχέδιο για την επόμενη μέρα».

Εξαπολύοντας ακόμη σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιέγραψε ως «αδιέξοδη» την κατάσταση των επιχειρήσεων, των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και της μεσαίας τάξης, ενώ εκτίμησε πως «ακόμα τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει, ούτε εμείς ούτε οι πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής της κρίσης».

You may also like

papandreou4 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Παρεμβάσεις για Δ. Βαλκάνια, Ουγγαρία – Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία

Στη Θερινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Στρασβούργο, 20-24 Ιουνίου 2022), συμμετείχε ...

Comments are closed.