Στην Πάτρα ο Τσίπρας κι η “Ιθάκη” την ερχόμενη εβδομάδα – Τι είδε η “Πολιτεία” στην κεντρική εκδήλωση στο Παλλάς (ΦΩΤΟ)

Facebook
Twitter
593717837_10233733995184074_5161432650755067703_n

του Αχιλλέα Ροδίτη

Η «Πολιτεία» βρέθηκε στο Παλλάς και κατέγραψε εικόνες και συμβάντα. Αντλώντας και την είδηση για το επόμενο βήμα του Αλέξη Τσίπρα, που συνδέεται άμεσα με την Πάτρα.

 

Διότι, όπως έχουμε ξαναγράψει, μετά την πρώτη εκδήλωση στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του «Ιθάκη», που αναφέρεται στα χρόνια της διακυβέρνησής του, επόμενος «σταθμός» στην ατζέντα για ανάλογη εκδήλωση είναι η αχαϊκή πρωτεύουσα.

Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες όριζαν ως πιθανή ημερομηνία την 19η Δεκεμβρίου, την άλλη Παρασκευή, αλλά νεότερη ενημέρωση βάζει στο “κάδρο” ακόμα και την προσεχή Τρίτη, 16 του μηνός.

Το δεδομένο είναι ότι από την προηγούμενη εβδομάδα συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού είναι σε εντατική συνεννόηση με την περιοχή διατηρώντας την ελπίδα ότι μπορούν να προλάβουν μία δεύτερη εκδήλωση. Την οποία, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να γίνει στην Πάτρα βάζοντας «ψηλά» την περιοχή, και για λόγους συμβολικούς, λόγω της δημοκρατικής της ιστορίας, και για λόγους προσωπικούς, αφού εδώ έχει ζήσει νεανικά χρόνια και διατηρεί συγγενικούς δεσμούς με πρόσωπα.

Σειρά θα έχουν, (μετά τις γιορτές), δύο ακόμα αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Ίσως και μία ακόμα στα Ιωάννινα.

Τις προετοιμασίες του κύκλου περιφερειακών εξορμήσεων έχει αναλάβει ο εκ των στενότερων συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρώην αναπληρωτής Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει πυκνώσει τις επαφές του με Πάτρα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία στοχεύοντας σε μία πετυχημένη και καθόλα μαζική εκδήλωση. Άλλωστε ο σκοπός (για να μην κρυβόμαστε) δεν είναι να λάβει χώρα μία «λογοτεχνικού περιεχομένου» εκδήλωση αλλά να αποτελέσει μια καθαρά πολιτική μάζωξη κινηματικού χαρακτήρα.

Κι αυτό, διότι η πορεία προς τη δημιουργία ενός νέου κόμματος εξαρτάται ξεκάθαρα από τη συμμετοχή της κοινωνίας. Αν οι τοπικές κοινωνίες ανταποκριθούν στην «ζωντανή σφυγμομέτρηση» που δοκιμάζει ο πρώην πρωθυπουργός και συνηγορήσουν στην ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι νέο, τότε θα προχωρήσουν οι πολιτικές εξελίξεις.

 

ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ…

“Στις εκλογές”  ή  “μετά τις εκλογές”;

1ο θέμα Τσιπρας (7)

Αυτό που πολλοί δεν κατάλαβαν, δεν πρόσεξαν, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ήταν μία μικρή διατύπωση που αλλάζει όλο το νόημα της σκέψης και του σχεδίου. Όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ακούγοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο που… να καταφέρει να διεκδικήσει με αξιώσεις την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Μόνο που πολλοί δεν πρόσεξαν τον χρονικό προσδιορισμό για τον υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό φορέα ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου. Σύμφωνα με ό,τι έγραψε και το Documento μία ημέρα μετά την εκδήλωση, στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, όπως δόθηκε από το επιτελείο του στους δημοσιογράφους, και στην ομιλία του όπως την εκφώνησε στο θέατρο «Παλλάς», υπήρχε η φράση: «ώστε να καταφέρει να διεκδικήσει με αξιώσεις την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου στις επόμενες εκλογές». Αλλά στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, αντί για το: «στις επόμενες εκλογές» είπε: «μετά τις επόμενες εκλογές».

Είναι μία διαφοροποίηση που ουδείς ξέρει αν έγινε από λάθος ή συνειδητά. Πάντως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, αποτέλεσε τροφή για συζήτηση και προβληματισμό μεταξύ στελεχών, και Πατρινών που είχαν σπεύσει να δώσουν το «παρών». Με το δίλημμα να είναι αν τελικά επίκειται «κάθοδος στις επόμενες εκλογές» ή ο νέος φορέας να μην κατέλθει στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά να διεκδικήσει την ψήφο ύστερα από αυτές.

 

Οι Πατρινοί που πήγαν στην «Ιθάκη»

2ο θέμα ΠΑΤΡΙΝΟΙ (6)

Όπως το είχαμε γράψει, έτσι έγινε. Δεκάδες Πατρινοί έδωσαν το «παρών». Δεν ήταν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά είδαμε και συμπολίτες που είχαν επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, άλλους που είχαν ακολουθήσει τον Στέφανο Κασσελάκη στο Κίνημα Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι κατέφθασαν με ΙΧ, σε παρές. Ανάμεσά τους είδαμε τους: Γιώργο Φωτεινό, Χρήστο Μανωλάτο, Ανθή Ταμβάκη, Γιώργο Ιωαννίδη, Σοφία Σιδέρη, Θάνο Χριστακόπουλο.

594286966_10233733993544033_583143295868321702_n

Αλλά το πουλμανάκι που «έκλεισε» ο Ηλίας Γρηγόρης συνοδεία είκοσι ατόμων «έκλεψε» τις εντυπώσεις αφού το στέλεχος κατάφερε να εξασφαλίσει θέσεις για όλους στην 2η και 3η σειρά στην «πλατεία» του θεάτρου (δύσκολο με τόσο πολύ κόσμο). Μαζί του κάθισε ο βουλευτής Αχαϊας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, (παρούσα και η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου, που κάθισε στον εξώστη), ο Συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αχαϊας Κώστας Μαλαμής και η Αναπληρώτρια Νικολίτσα Σουλούκου, πιο δίπλα η Σαβίνα Σταυροπούλου και η υποψήφια προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Γωγώ Παπανίκου κ.α.. Να σημειωθεί ότι ξεχωρίσαμε και τον επιχειρηματία Θεόδωρο Δούρο ο οποίος προσήλθε στο θέατρο προφανώς λόγω της γνωστής προσωπικής φιλίας που τον συνδέει με τον πρώην πρωθυπουργό. Τέλος, μεταξύ άλλων κατέφθασαν και πολλοί Αιγιώτες όπως επίσης και από τα Καλάβρυτα και τη Δυτική Αχαΐα.

2ο θέμα ΠΑΤΡΙΝΟΙ (2)

ΒΑΝΕΣΣΑ ΚΑΤΣΑΡΔΗ

Η Πατρινή του Επιστημονικού Συμβουλίου Τσίπρα

ΒΑΝΕΣΣΑ ΚΑΤΣΑΡΔΗ

Μεταξύ άλλων η «Πολιτεία» εντόπισε και την γυναίκα που ανήκει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας», που προσφάτως ανακοινώθηκε και έλκει την καταγωγή της από την Πάτρα. Είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια Παράκτιας και Θαλάσσιας Μηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βανέσσα Κατσαρδή η οποία μετέχει στον Τομέα που αφορά την Κλιματική Αλλαγή, το Περιβάλλον και την Ενέργεια. Ο πατέρας της, Παιδίατρος και Ακαδημαϊκός είναι γέννημα θρέμμα πατρινός και η ίδια διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την πόλη. Μάλιστα, η ίδια έχει δημοσιεύσει ειδική Επιστημονική Μελέτη της για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στη Δυτική Ελλάδα ενώ έχει εξειδικεύσει την μελέτη και αναφορικά με τον Πατραϊκό κόλπο, τασσόμενη ενάντια στην δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου.

 

Το «Θα δούμε…» του Αλέξη Τσίπρα στην «Πολιτεία»

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΓΩ

 

Η «Πολιτεία» πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που υπέγραφε βιβλία, στο Παλλάς, μετά το τέλος της ομιλίας του, περιτριγυρισμένος από πολύ κόσμο. Υπομονετικά μιλούσε με τον καθένα και έγραφε την αφιέρωσή του, φωτογραφιζόταν, έβγαζε σέλφι.

Στο μερικών δευτερολέπτων τετ α τετ μαζί του, έγινε υπενθύμιση παλαιότερης συνάντησής μας (2013 στη Νέα Υόρκη) πριν ανέλθει στην εξουσία. Και με αφορμή αυτά τα δύο χρονικά «σημεία» συνάντησης, η στιχομυθία περιστράφηκε γύρω από το αν θα επαναληφθεί και τώρα μια αντίστοιχη διαδρομή για τον ίδιο.

– «Συναντηθήκαμε τότε πριν γίνετε πρωθυπουργός και τώρα. Άραγε θα ξαναγίνετε;».

– «Θα δούμε. Από εσάς εξαρτάται», η απάντησή του.

Έστριψε για να γράψει αφιέρωση, σταμάτησε και ξαναγύρισε, παραμένοντας για λίγο ακόμα στην κουβέντα… και δίνοντας τη διευκρινιστική απάντηση στην ερώτηση για το αν και πότε θα υπάρξει το νέο κόμμα:

– «Εσείς θα το πείτε. Από τον κόσμο εξαρτάται αν θέλει να φτιάξει νέο κόμμα. Ελπίζω αλλά θα δούμε…», είπε.

Ίσως μέσα σε αυτές τις δύο – ανθρώπινες – φράσεις είναι κι η ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα που τίθεται για το αν και πότε θα δούμε έναν νέο πολιτικό φορέα.

Ο Τσίπρας περιμένει τον λαό, όχι το αντίθετο…

ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ / ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή