ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Πρόβα» εκλογών με κοινωνική ατζέντα – «Αιχμή» η στεγαστική πολιτική

tsipras

Στο κοινωνικό πεδίο επιθυμεί να στρέψει την προεκλογική συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η ενεργειακή κρίση, το κύμα ακρίβειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ο αυξανόμενος πληθωρισμός δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την αξιωματική αντιπολίτευση, ως πεδία συσσώρευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Υπό αυτή την οπτική, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει, αρχής γενομένης από σήμερα, να καταδείξει το «ηθικό πλεονέκτημά» της, καθώς «όταν από μια οικονομική δραστηριότητα κερδίζουν λίγοι, αλλά χάνει η μεγάλη πλειοψηφία εμείς αυτή τη δραστηριότητα δεν τη θεωρούμε αναπτυξιακή. Τη θεωρούμε κερδοσκοπική και αντικοινωνική» τόνισε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη Στεγαστική Πολιτική. Ακόμη, παρατήρησε πως «ο τρόπος που ιεραρχούμε τις οικονομικές και τις κοινωνικές προτεραιότητες» συνιστά την «μεγαλύτερη» διαφορά του κόμματός του από την κυβερνώσα παράταξη, διαφορά που η Κουμουνδούρου θα αναδεικνύει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, με κάθε ευκαιρία.

Το ίδιο έπραξε, άλλωστε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και χθες, παρουσιάζοντας σε τέσσερις άξονες το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση μιας «δεινής στεγαστικής κρίσης», η οποία κατά τον κ. Τσίπρα, πλήττει ήδη το 40% του ελληνικού πληθυσμού.

Παρουσιάζοντας παράλληλα μέτρα με επείγοντα χαρακτήρα στην παρούσα οικονομική συνθήκη, όπως για παράδειγμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέταξε χθες ως άμεση προτεραιότητά του για την επαύριον των εκλογών την αντιμετώπιση του μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών με εγγύηση την κατοικία, καθώς υπάρχει «άμεση και επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε ένα τεράστιο κύμα εκποίησης λαϊκής περιουσίας που όμοιό του δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα ακόμη και τα πιο σκληρά μνημονιακά χρόνια της μεγάλης κρίσης», όπως είπε.

Επιπλέον, προανήγγειλε κανόνες για τη βραχεία μίσθωση μέσω Airbnb, κάνοντας λόγο για «καθεστώς «άγριας Δύσης» που αφήνει ανεξέλεγκτη τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών ν’ αγοράζουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και να μετατρέπουν παραδοσιακές οικιστικές ζώνες σε γειτονιές Airbnb», ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αυξήσει την επιδότηση ενοικίου για την «επανάκτηση» του δικαιώματος στη στέγη των νέων συνολικά και ειδικότερα των νέων ζευγαριών, από 25 έως 44 ετών, από 70 σε 140 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με ένα μέλος κι από 175 σε 350 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά.

Τράπεζα γης

Στον ολιστικό σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη θεραπεία του προβλήματος περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία Τράπεζας Γης με βάση τα ανενεργά ακίνητα του Δημοσίου και άλλων φορέων, όπως και ιδιωτών, στους οποίους θα προσφερθούν ανταποδοτικά κίνητρα και οφέλη, ανάμεσα στα οποία φοροελαφρύνσεις και παροχή υπηρεσιών για τη φροντίδα του ακινήτου τους.

«Πράσινη» αιχμή

Η θεσμική παρέμβαση για τη στεγαστική κρίση συνιστά την ίδια ώρα μια από τις «αιχμές» του προεκλογικού του λόγου, όπως γνωστοποίησε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με προτάσεις επί του θέματος. Πλην της τεχνοκρατικής διάστασης του ζητήματος, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε χθες πως «στη δική μας λογική, η στεγαστική κρίση αποτελεί ένα ζήτημα που απαιτεί τη συστράτευση και τη συμπόρευση δυνάμεων που μελετούν, που βιώνουν και γνωρίζουν το φαινόμενο», συμπληρώνοντας πως «είναι η βάση έτσι ώστε κάθε πράξη μιας σύγχρονης προοδευτικής κυβέρνησης να εγγυάται τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, να εγγυάται την κοινωνική συνοχή, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Απευθυνόμενος πιο σαφώς προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά τη δευτερολογία του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «δεν απορρίπτουμε την ιδέα της συνεταιριστικής κατοικίας. Εγώ, a priori, δεν θέλω να πω, δεν είναι η πρώτη μας προτίμηση, η λειτουργία της αγοράς, τα ΣΔΙΤ, αλλά εν πάση περιπτώσει και αυτές τις προτάσεις δεν τις θεωρώ αμελητέες. Ακούστηκαν από άλλα κόμματα. Όμως, θεωρούμε ότι ο προσανατολισμός μας πρέπει να είναι να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα κατοικία», αποτιμώντας εμμέσως την πρόταση που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης τη Χαριλάου Τρικούπη.

Μάλιστα, δεν έκρυψε την έκπληξή του, όπως είπε, «όταν πρωτοδιάβασα ότι η Ελλάδα είναι σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και από τη δεύτερη χειρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνθήκες στεγαστικής κρίσης», σημειώνοντας πως «αυτό το 40% του πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο», δεδομένης και της ενεργειακής κρίσης.

Επιπρόσθετα αποκάλυψε ότι δεν τάσσεται αναφανδόν υπέρ των επιδοτήσεων, αλλά η χρονική συγκυρία απαιτεί άμεσες λύσεις, όπως διαπίστωσε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως «διαμορφώνονται συνθήκες περιθωριοποίησης και κρίσης στεγαστικής, αλλά και ενεργειακής φτώχειας, όταν δεν έχεις να πληρώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος, στις οποίες δεν μπορεί κανείς να μην απαντά». «Έχουμε αργήσει δηλαδή να παρέμβουμε σε αυτό το πρόβλημα ως πολιτεία, εννοώ. Άρα, γι’ αυτό τον λόγο λύσεις οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες, αλλά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή στο να χτίσεις κατοικία και να τη μετατρέψεις σε κοινωνική κατοικία, είναι λύσεις που μπορεί να είναι, επαναλαμβάνω, πολύ ενδιαφέρουσες και η εμπειρία του Βερολίνου είναι εξαιρετικά σημαντική» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στοχεύοντας με θετική διάθεση τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύγκρουση κορυφής

Ως προς τη χρηματοδότηση του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάσχεση της στεγαστικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «κρίσιμο» τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εγκαλώντας την κυβέρνηση πως «από ένα πακέτο που προσεγγίζει τα 30 δισ., να δίνουν 1,3 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του ελλείμματος της στέγης, όταν η Πορτογαλία δίνει 1,7 δισεκατομμύρια, η Ισπανία κοντά στο 1 δισεκατομμύριο».

Η κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, άλλωστε, αναμένεται να αποτελέσει βασική παράμετρο στον προεκλογικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη από τη σημερινή συζήτηση, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά πως οι συγκεκριμένοι πόροι θα κατευθυνθούν σε λίγους και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας εκτός την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Πέρα από την κοινωνική ατζέντα, η οποία συνιστά την αφετηρία της σημερινής συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο κορυφής, οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, αλλά και η χθεσινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εκτιμάται πως θα σηκώσουν κατακόρυφα τους τόνους στην αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς η Κουμουνδούρου εγκαλεί την κυβέρνηση ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα για καθεστωτική λογική.

Ιδιαίτερα στις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει «στο κόκκινο», αφού δεν θα λείψουν και οι αναφορές στην πολιτική επικαιρότητα, αλλά και στην εξωτερική πολιτική, με τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί χθες με την αναβάθμιση του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «σωστά, καλά κάναμε, αλλά δεν μπορεί κάθε φορά που έρχεσαι να αντιμετωπίσεις ένα υπαρκτό αλλά κρυμμένο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους να σου λένε ναι, αλλά πού θα βρεις τα λεφτά;»

You may also like

Comments are closed.