ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Τσουνάμι» αυξήσεων στα ράφια των σουπερμάρκετ

Facebook
Twitter

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν τους καταναλωτές τις επόμενες ημέρες στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς οι τιμές βασικών προϊόντων αυξάνονται σε ποσοστό έως και 40%.

Ανατιμήσεις σοκ περιμένουν τους καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες ημέρες, με προϊόντα πρώτης ανάγκης να είναι ήδη απλησίαστα για πολλούς.

Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει τα πρώτα τιμολόγια του 2023 από τους προμηθευτές, αναθεωρημένα προς τα πάνω σε βασικά αγαθά.

Οι νέοι τιμοκατάλογοι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξήσεις τιμών σε απορρυπαντικά έως 40%, σε ζυμαρικά έως 30%, σε καθαριστικά σπιτιού έως 18%, σε αναψυκτικά έως 10%, σε τυριά έως 15%, σε γιαούρτια έως 8%.

Ο Αντώνης Ζαΐρης, αναπληρωτής αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ δήλωσε: «Υπάρχει μια εκρηκτική σχέση ανόδου τιμών καυσίμων-λιπασμάτων-ζωοτροφών και αυτά ανακλούν σε ανατιμήσεις στις τιμές τροφίμων και δυσλειτουργία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο ενεργειακός πληθωρισμός επιτείνει το επισιτιστικό πρόβλημα όπως και το πρόβλημα της ακρίβειας».

«Η αγορά αυτορυθμίζεται»

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι τη λύση στο νέο κύμα ακρίβειας θα δώσει η αυτορρύθμιση της αγοράς. Πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος των νέων ανατιμήσεων θα καταργηθεί στην πράξη, καθώς οι καταναλωτές πάντα θα προτιμούν τα πιο φθηνά προϊόντα.

Οι νέες ανατιμήσεις, πάντως, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν, έστω και προσωρινά, το «καλάθι του νοικοκυριού».

«Τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύσουν στην προσφορά, δηλαδή στον παραγωγό και τον προμηθευτή, ενώ μέχρι τώρα μέσω των επιδομάτων έχουμε προστατέψει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση και τους καταναλωτές».

Οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι ήδη έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος του ενεργειακού κόστους με τους προμηθευτές να λένε ότι μετακυλούν στο 2023 μέρος του κόστους παραγωγής της περασμένης χρονιάς.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top