ΥΓΕΙΑ

Τζανάκης “Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει νέα έξαρση της πανδημίας” -Αναμένεται αύξηση στους θανάτους

tzanakis 1
Προβληματισμένοι -αλλά ελεγχόμενα- είναι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα επιδημιολογικά μοντέλα και παρατηρούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Τρίτη (04/19) κρούσματα και νοσηλείες δείχνουν να παίρνουν την ανιούσα, ενώ οι “σκληροί δείκτες” (θάνατοι και διασωληνωμένοι) εξακολουθούν να μειώνονται. “Δεν είμαι σίγουρος ακόμα ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση”, δηλώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Η αύξηση στα κρούσματα Covid-19 μέσα λίγες εβδομάδες έχει ξεπεράσει το 50%, όμως, αυτήν την εβδομάδα δείχνει σημάδια συγκράτησης. Αντίθετα, η αύξηση στις εισαγωγές στο ΕΣΥ -που στις απλές κλίνες ξεπέρασε τους 1.073 ασθενείς (+254 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα)- δείχνει να μην επηρεάζει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

“Προβληματίζει η αύξηση”, δηλώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στον οποίο απευθύνθηκε το iatropedia.gr και εξηγεί πως από τη μελέτη των επιδημιολογικών μοντέλων του τμήματός του, δεν είναι σίγουρος πως είμαστε αντιμέτωποι με το νέο φθινοπωρινό κύμα του κορονοϊού:

“Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι αρχή κύματος, χωρίς να το έχω αποκλείσει ακόμα. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς! Την τελευταία εβδομάδα έχουν αύξηση τα κρούσματα της τάξεως περίπου του 30%, δηλαδή εκεί που ήμασταν κάτω από 30.000 τώρα είμαστε στις 55.000. Έχουμε μια αύξηση συνολικά 50 με 60% στα κρούσματα. Από εκεί που ήμασταν κάτω από 5 χιλιάδες κατά μέσο όρο την ημέρα, τώρα έχουμε φτάσει περίπου στις 8 χιλιάδες ανά ημέρα, 7,5 χιλιάδες κατά μέσο όρο” λέει ο ίδιος.

Αναμένεται νέα παραλλαγή που διπλασιάζει τη δύναμή της

Ο Καθηγητής Τζανάκης υποστηρίζει πως η νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα προκύψει από την παραλλαγή “Κένταυρος”, αλλά από κάποια καινούργια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προέλθει από μία νέα υπο- παραλλαγή της Όμικρον 4, η οποία προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα.

“Περιμένω με αγωνία τις αναλύσεις των γονιδιωμάτων τις επόμενες εβδομάδες, για να δούμε εάν κι εμείς θα αρχίσουμε να έχουμε θέματα με τις παραλλαγές που ανευρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη”, αναφέρει ο ίδιος.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 στη Δανία και τη Βρετανία στις οποίες εντοπίστηκε -αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης- έδειξε πως έχει την τάση να διπλασιάζει τη “δύναμή” της μέσα σε λίγες μέρες.

“Δεν μιλάμε για τον Κένταυρο. Ο Κένταυρος μόνο στην Ινδία επικράτησε και πουθενά αλλού. Μιλάμε για τις παραλλαγές της Όμικρον 4. Αυτές που φαίνεται να είναι στο 6% των κρουσμάτων σε Αγγλία, Δανία και σε άλλες χώρες και που περιέργως εδώ στην Ελλάδα δεν τις έχουμε εντοπίσει ακόμα”, τονίζει ο επιστήμονας.

Αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (4/10) και αφορά την εβδομάδα 26/9/2022 με 2/10/2022 (2022-39), στα κρούσματα σημειώθηκε αύξηση κατά 10.000 μολύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη, και συγκεκριμένα, άγγιξαν σχεδόν τα 55.000 ( 54.875).

Επίσης αυξήθηκε και η θετικότητα στα τεστ κατά μία μονάδα και συγκεκριμένα έφτασε στο 7,85% (+1,08%)

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης με την ομάδα του, εντοπίζει στις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, που οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα cello.org.gr, αύξηση μεν, αλλά όχι με ρυθμό που να παραπέμπει σε νέα έξαρση του κορονοϊού.

“Υπάρχει αύξηση αλλά επιβραδυνόμενη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ήταν 1.16 και τώρα είναι 1.10. Δεν συμφωνούμε με την ανάλυση του ΕΟΔΥ ότι είναι 0.99 ή 0.98 όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, καθότι εάν ήταν κάτω από τη μονάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει αύξηση στα κρούσματα. Οπότε δεν είναι απλό το πράγμα. Είναι μια πραγματική αύξηση και μια πραγματική αύξηση στο δείκτη μεταδοτικότητας. Άρα είναι οι δικές μας οι αναλύσεις σωστές, αφού υπάρχει αύξηση στα κρούσματα”, λέει ο Καθηγητής.

Δείτε το χαρακτηριστικό διάγραμμα της ιστοσελίδας cello.org.gr του Πανεπιστημίου Κρήτης:

CELLO

Ταυτόχρονα αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζεται και αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες. Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έπεσαν κατά 13 μέσα σε μία εβδομάδα και πλέον είναι στους 66.

Οι 153 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν καθόλου τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

“Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων συνοδεύτηκε από 30% αύξηση στις νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες, οι οποίες είναι εισαγωγές γηριατρικού πληθυσμού. Δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Δεν θα υπάρξει καθόλου αύξηση στις ΜΕΘ, όμως, δεν αποκλείεται να ανέβουν οι θάνατοι, τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Αναμένεται αύξηση στους θανάτους

Οι θάνατοι ασθενών από Covid-19 την εβδομάδα αυτή, ήταν επίσης μειωμένοι κατά 12 και έφτασαν συνολικά στους 85. Ωστόσο, η εικόνα δεν θα παραμείνει εκεί, σύμφωνα με τα μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πολλοί ηλικιωμένοι και κυρίως υπερήλικες, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει ισχυρή ανοσία παρά τον εμβολιασμό, θα καταλήξουν δυστυχώς σε θάνατο, χωρίς μάλιστα να περάσουν καν από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λέει ο Πνευμονολόγος.

“Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές γηριατρικού πληθυσμού, ο οποίος έχει πολλά βαριά συνοδά νοσήματα και την ηλικία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί η θνητότητα. Όχι αναγκαστικά επειδή ο ιός θα “σκοτώσει” τα άτομα αυτά σαν ίωση, αλλά θα είναι αφορμή να αποδιοργανωθούν τα συνοδά νοσήματα τα οποία θα είναι και η αιτία θανάτου. Επ’ αφορμή της μόλυνσης, δηλαδή”, εξηγεί.

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης καταλήγει πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρέπει να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους περισσότερο ευάλωτους:

“Πρέπει να ξέρουμε πως δεν έχουμε τελειώσει. Θέλει προσοχή και κυρίως να στρέψουμε τη στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους υπερηλίκους και τους ευάλωτους υγειονομικά”, λέει.

Πηγή iatropedia.gr

You may also like

psomi ΥΓΕΙΑ

Το ψωμί τείνει να είναι ένα απαραίτητο είδος στο τραπέζι αρκετών οικογενειών. Η μεγάλη απήχηση που έχουν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες έχουν μετατρέψει το ψωμί σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης αναφορικά με την υγιεινή διατροφή. Τελικά το ψωμί είναι πραγματικά καλό για εσάς ή όχι; Μήπως η καθημερινή κατανάλωση θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας; Ευτυχώς, το ψωμί παραμένει σύμμαχος ορισμένων ανθρώπων προκειμένου να επιτύχουν τους διατροφικούς τους στόχους. Σύμφωνα με το Grains Food Foundation, το ψωμί μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμινών Β και πολλών άλλων. Ωστόσο, η κατανάλωση ψωμιού μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κόψετε εντελώς αφού πολλοί διατροφολόγοι το εντάσσουν σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Διατροφικά στοιχεία για το ψωμί Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια φέτα (32 γραμμάρια) ψωμί ολικής αλέσεως παρέχει: Θερμίδες: 82 Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια Ολικό λίπος: 1 γραμμάρια Κορεσμένα λιπαρά: 0 γραμμάρια Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια Ζάχαρη: 1 γραμμάρια Τα 2 οφέλη από την κατανάλωση ψωμιού Αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών Είτε πρόκειται για λευκό, είτε για σιτάρι ή ακόμα και προζύμι, το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για καλύτερη πέψη, την υγεία του εντέρου και ακόμη και διαχείριση βάρους. Ωστόσο, ορισμένα είδη ψωμιού, όπως το 100% ψωμί ολικής αλέσεως και το ψωμί ολικής αλέσεως, περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από άλλα. «Ως διαιτολόγοι, συνιστούμε συχνά ψωμί ολικής αλέσεως επειδή παραδοσιακά περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λέει η διατροφολόγος, Kristi Ruth. Μία μόνο φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με το USDA. Αυτό είναι περίπου το 7% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Το ψωμί ολικής αλέσεως θα προσφέρει φυτικές ίνες περίπου μεταξύ 4 και 5 γραμμαρίων ανά φέτα. Έτσι, με ένα ολόκληρο σάντουιτς (δύο φέτες ψωμί), μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την πρόσληψη φυτικών ινών. Εάν το συνοδεύσετε και με μία μικρή σαλάτα τότε αυξάνεται ακόμη περισσότερο η διατροφική αξία του. «Το 40% της πρόσληψης φυτικών ινών προέρχεται από τρόφιμα με δημητριακά. Εάν κόψετε τα δημητριακά, όπως το ψωμί, αυτό θα αφαιρούσε τις φυτικές ίνες που χρειάζονται και λαμβάνουν οι άνθρωποι από τα δημητριακά», λέει η Elana Natker. Σίγουρα, είναι δυνατόν να λάβετε επαρκείς φυτικές ίνες από άλλα τρόφιμα όπως τα λαχανικά και τα φρούτα. Ωστόσο, εάν κόψετε εντελώς το ψωμί από την διατροφή τότε περιορίζετε μία εύκολη πηγή φυτικών ινών. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine το 95% των Αμερικανών δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες από την διατροφή τους. Λαμβάνετε μία ποικιλία από άλλα θρεπτικά συστατικά Όλα τα είδη ψωμιού, συμπεριλαμβανομένου και του λευκού ψωμιού, περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή ενός ανθρώπου. Μαζί με την υψηλή ποσότητα σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμινών Β, το ψωμί περιλαμβάνει επίσης μια εκπληκτικά υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, ασβεστίου, θειαμίνης, μαγγανίου και ψευδαργύρου. Το λευκό ψωμί θεωρείται επίσης σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν συνιστάται να λαμβάνετε τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια την ημέρα. «Οι γυναίκες [που τεκνοποιούν] που περιορίζουν τους υδατάνθρακες έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μωρά με ελαττώματα του νευρικού σωλήνα επειδή δεν λαμβάνουν αρκετό φυλικό οξύ», λέει ο Natker. Πιθανοί κίνδυνοι Το ψωμί με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους Αν και είναι απαραίτητο να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα φυτικών ινών από διατροφικές πηγές, δεν μπορούν όλοι να αντέξουν τα 25 έως 38 γραμμάρια κάθε μέρα που συνιστώνται από τις αμερικανικές αρχές για τους πολίτες των ΗΠΑ. Μερικοί γιατροί προτείνουν ακόμη και να ακολουθήσετε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας εάν έχετε προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Επίσης προτείνεται μια πολύ χαμηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες προκειμένου να εντοπιστούν τα τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα κάποιων ανθρώπων. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς διάγνωση, η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ειδικά αν δεν έχετε συνηθίσει να τα τρώτε) μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστο φούσκωμα, αέρια και κράμπες. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση λευκού ψωμιού ή προζύμης που έχουν λιγότερες φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει. Το σάκχαρό μπορεί να αυξηθεί Αν και η κατανάλωση ψωμιού κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτούς τους στόχους θρεπτικών συστατικών για την ημέρα, εξακολουθεί να είναι μια τροφή που περιέχει υδατάνθρακες. Γι’ αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Όταν μια τροφή με υδατάνθρακες καταναλώνεται, το πεπτικό σύστημα διασπά αυτή την τροφή σε ζάχαρη, η οποία στη συνέχεια εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται, το σώμα θα απελευθερώσει ινσουλίνη ώστε τα κύτταρα να απορροφήσουν το σάκχαρο του αίματος για ενέργεια ή αποθήκευση. Ο γλυκαιμικός δείκτης, ο οποίος βαθμολογεί τα τρόφιμα με βάση το πόσο αργά ή γρήγορα θα τα αφομοιώσει το σώμα και πώς θα επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να προγραμματίσετε τα γεύματα για σταθερό σάκχαρο στο αίμα. Όσο λιγότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχει ένα συγκεκριμένο ψωμί, τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης. Ωστόσο, για να μειώσετε την πιθανότητα απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα από τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί, μπορείτε να τα φάτε με ένα υγιές λίπος ή άπαχη πρωτεΐνη για να επιβραδύνετε την πέψη και τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν διαγνωστεί με διαβήτη. Μπορεί να αισθάνεστε νωθροί Το ψωμί μπορεί να παρέχει στο σώμα σας γρήγορη ενέργεια από υδατάνθρακες. Ωστόσο εάν δεν το συνοδεύετε μες υγιές λίπος, πηγή πρωτεΐνης ή πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα για παρατεταμένο κορεσμό και διαρκή ενέργεια, θα νιώσετε την ενέργεια σας να μειώνεται. «Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια κάθε μέρα, επομένως θα πρέπει να την τροφοδοτούμε για να καλύψουμε την ζήτηση. Ενώ η ενέργεια μπορεί να προέλθει από μια ποικιλία τροφών, νομίζω ότι οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να τρώνε ψωμί κάθε μέρα επειδή είναι ένα εύκολο, βολικό και σχετικά φθηνό φαγητό στο σερβίρισμα και υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να φτιάξετε με αυτό», ανέφερε η Kristi Ruth. Και πάλι, το κλειδί είναι να τρώτε ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες και να το συνδυάζετε με τροφές που θα επιβραδύνουν την πέψη και θα σας προσφέρουν ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμη και η επάλειψη φυστικοβούτυρου σε φρυγανιές θα ωφελήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρέχοντάς σας παράλληλα μια οικονομική πηγή πρωτεΐνης και υγιεινών λιπαρών. «Το να χορταίνεις μόνο με ψωμί δεν είναι ιδανικό. Είναι καλύτερο να τρως μια ποικιλία φαγητών. Γίνετε δημιουργικοί με ό,τι φτιάχνετε με το ψωμί και πώς το σερβίρετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε συνηθίσει να έχετε μερικά κομμάτια τοστ ως το μοναδικό σας πρωινό, δοκιμάστε να έχετε μόνο μία ή δύο φέτες και να το γεμίσετε με θρυμματισμένο αβοκάντο και ένα βραστό αυγό κομμένο σε φέτες», σημείωσε η Kristi Ruth. Tip: Παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες με χαμηλές ποσότητες υδατάνθρακα είναι δημοφιλείς, αυτό δεν σημαίνει ότι το ψωμί είναι κακό για εσάς. Η κατανάλωση ψωμιού κάθε μέρα παρέχει εύκολα στον οργανισμό σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενώ εξακολουθεί να έχει καλή γεύση. Μπορεί να είναι μία εύκολη λύση για την κατανάλωση και άλλων τροφών, όπως υγιή λιπαρά (όπως φυστικοβούτυρο ή θρυμματισμένο αβοκάντο) και πρωτεΐνη (άπαχη γαλοπούλα, αυγά και άλλα). «Δεν μου αρέσει να βλέπω κανένα φαγητό ως «καλό» ή «κακό». Αντίθετα, οι καταναλωτές θα πρέπει να καταλάβουν γιατί αγοράζουν το ψωμί καθώς και να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες για τα διατροφικά στοιχεία, ώστε να μπορούν να επιλέξουν το προϊόν που είναι καλύτερο για τους ίδιους», τόνισε η Kristi Ruth.

Το ψωμί τείνει να είναι ένα απαραίτητο είδος στο τραπέζι αρκετών οικογενειών. Η μεγάλη απήχηση που έχουν ...

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ