ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Έφτασε στις Βρυξέλλες – Θέλει νέες κυρώσεις στους Ρώσους, θ’ ακολουθήσει η Ευρώπη;

biden343
Στις Βρυξέλλες έχει φτάσει ο Τζο Μπάιντεν για τη Σύνοδο ενώ μαίνεται η ρωσική εισβολή και οι πιέσεις προς το Κρεμλίνο εντείνονται. Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες στις 21:03 (τοπική ώρα), ύστερα από πτήση επτά ωρών από την Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αρχίσει τις συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, τη G7 και την ΕΕ την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, σφίγγει ο κλοιός για τους Ρώσους ολιγάρχες καθώς το επιτελείο Μπάιντεν αυξάνει τις πιέσεις, προωθώντας νέες κυρώσεις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιθανόν να ανακοινώσει νέα μέτρα κατά Ρώσων ολιγαρχών από τις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Καθώς ο Μπάιντεν κατευθυνόταν προς την Ευρώπη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στη συνολικότερη πολιτική άμυνας του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της Ευρώπης και στα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση χρήσης χημικών ή πυρηνικών όπλων από το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν  για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών) αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν  από την άφιξη του Μπάιντεν στις Βρυξέλλες, ο ίδιος προειδοποίησε ότι μια ρωσική επίθεση με χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελεί «πραγματική απειλή».

«Πιστεύω ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Αμερικανό πρόεδρος όταν ερωτήθηκε για τις ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ