ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρυμπόμπη: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες – 5 περιοχές σε κίνδυνο

fotia athens
«Κόλαση φωτιάς» εξελίσσεται από το μεσημέρι της Τρίτης στη Βαρυμπόμπη, η οποία στο πέρασμά της έκαψε σπίτια, ενώ κινδύνευσαν άνθρωποι, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους.

Η κατάσβεση πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της νύχτας, ενώ οι εστίες είναι δεκάδες και διάσπαρτες, κάτι που δυσχέραινει ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η φωτιά πλησιάζει στη βιομηχανική ζώνη, έχει φτάσει σχεδόν στον σταθμό μεταφόρτωσης του δήμου Κηφισιάς που βρίσκεται στην γέφυρα Καλυφτάκη.

Οι φλόγες έχουν μπει σε σπίτια στον οικισμό της Βαρυμπόμπης, γίνεται προσπάθεια, υπάρχουν πυροσβέστες, αλλά είναι πάρα πολλά τα μέτωπα.

Οι πύρινες φλόγες ξέσπασαν το μεσημέρι μέσα στο δάσος, ωστόσο γρήγορα κινήθηκαν προς τους γύρω οικισμούς και μπήκαν στον αστικό ιστό.

Εκκενώθηκαν τόσο η Βαρυμπόμπη, όσο και οι Θρακομακεδόνες, η περιοχή του Ολυμπιακού Χωριού και ο οικισμός των Αδαμών. Στην τελευταία περιοχή αριθμώνται ήδη δεκάδες καμένα σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, με όλες τις μονάδες Αττικής και Βοιωτίας να συγκροτούν ομάδες των 50 ατόμων, προς διάθεση όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Περιπολίες του Στρατού και της Αστυνομίας θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αργά το βράδυ έγινε γνωστό, ακόμη, ότι σε επιφυλακή τίθεται και η αεροπορική βάση στη Δεκέλεια.

Από την επίσης πληγείσαι περιοχή του Τατοΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρονται πολύτιμα αντικείμενα από τα Βασιλικά Ανάκτορα.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των πυροσβεστικών Αρχών για το σημείο, είναι ότι το μέτωπο είναι εκτεταμένο και η νύχτα θα είναι δύσκολη για τα επίγεια μέσα που επιχειρούν.

Το πύρινο μέτωπο έφτασε τελικά στο ρέμα της Χελιδονούς, και τη βιομηχανική περιοχή, ενώ πλησίασε και τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Στο μεταξύ, για προβλήματα στην υδροδότηση 13 περιοχών της Αττικής, λόγω της φωτιάς κάνει λόγο η ΕΥΔΑΠ.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι 14 άτομα εγκλωβίστηκαν, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, οι οποίοι τελικά αργότερα απεγκλωβίστηκαν. Οι ίδιοι οι κάτοικοι προσπάθησαν να διασώσουν τις περιουσίες τους. Συνεχείς εκρήξεις σημειώνονταν σε διάφορα σημεία.

Ο μαύρος καπνός εξαιτίας της πυρκαγιάς, έχει καλύψει ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Έξι κάτοικοι της ευρύτερης πληγείσας περιοχής νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΕΚΑΒ.

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας βρίσκονται πέντε νοσοκομεία στην Αττική, όσο και το ίδιο το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας.

«Απόλυτη προτεραιότητα να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή. Πάντα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τις περιουσίες και ότι το μυαλό μας είναι πάντα στο φυσικό περιβάλλον, μπροστά όμως στον κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο», επισήμανε στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρέχουν διαμονή στους πληγέντες

Όπως έγινε γνωστό, μετά από επικοινωνία του υπουργείου Τουρισμού με τους ξενοδόχους της Αττικής, οι τελευταίοι παρέχουν φιλοξενία σε όσους πολίτες κάηκαν τα σπίτια τους ή δεν έχουν στέγη να διαμείνουν λόγω της εκκένωσης των περιοχών διαμονής τους.

You may also like

Comments are closed.