ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑΥΓΕΙΑ

Συγκινεί και προβληματίζει ο Παιδοχειρουργός του Καραμανδανείου Β. Αλεξόπουλος – Απευθύνει S.O.S. για το… “Νοσοκομείο της καρδιάς μας”!

alexopoylos

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Βασίλειος Αλεξόπουλος M.D, M.Sc, Ph.D είναι Επιμελητής Α΄, Χειρουργός Παίδων, M.Sc Διοίκηση Μονάδων Υγείας Ε.Α.Π, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Με δυο λόγια, είναι μία από τις ιατρικές ψυχές που σώζουν παιδικές ψυχές, στο πρότυπο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

Για την «Πολιτεία», είναι ξέχωρη τιμή να ακούμε τη φωνή ενός πρωταγωνιστή: ενός Ιατρού μέσα απ’ το χειρουργείο του «Νοσοκομείου της καρδιάς μας», όπως ο ίδιος αποκαλεί το Καραμανδάνειο.

  • Πώς επέλεξε να αφήσει την Αθήνα για να προσφέρει στον τόπο του, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του εκεί;
  • Ποια είναι η καθημερινή τους αγωνία για τα παιδιά;
  • Ποιες αντιξοότητες αντιμετωπίζουν αλλά και τί ζητούν από την πολιτεία για ένα Καραμανδάνειο που όλοι το παινεύουν αλλά οι ιθύνοντες έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό, (καρδιολόγοι, αιματολόγοι, αναισθησιολόγοι), χωρίς μαγνητικό τομογράφο, αλλά και χωρίς εκσυγχρονισμό στις χειρουργικές αίθουσες;

Δίχως άλλο, είναι μια συνέντευξη που πρέπει να διαβαστεί ως την τελευταία λέξη…

Μες το χειρουργείο

Κύριε Αλεξόπουλε, θα ήθελα αρχικά να μας μεταφέρετε νοερά στο Καραμανδάνειο. Να το δούμε και να το γνωρίσουμε μέσα απ’ τα μάτια ενός Ιατρού του. Σε ώρα αιχμής, σε στιγμές έντονου άγχους και αγώνα για να γιατρευτεί κάθε τραύμα και να σταματήσει κάθε παιδικό κλάμα. Πώς θα περιγράφατε μια τέτοια μέρα σας στο νοσοκομείο; Απ’ την αρχή της ως το τέλος της;…

Κάθε μέρα στο νοσοκομείο είναι ένας αγώνας. Ένας αγώνας γεμάτος ένταση και δημιουργία αλλά ταυτόχρονα και χαράς γιατί έχεις να κάνεις με παιδικές ψυχές. Πρωινή επίσκεψη, τακτικά ιατρεία, τακτικά χειρουργεία, επείγοντα περιστατικά και χειρουργεία στις ημέρες της εφημερίας. Συμβούλια με άλλες ειδικότητες για πιο απαιτητικά περιστατικά, τηλεφωνική επικοινωνία με άλλα, περιφερειακά νοσοκομεία για επιστημονική υποστήριξη που δεν διαθέτουν γιατρούς με την ειδικότητα της Παιδοχειρουργικής. Γεμάτη η κάθε μέρα με την έγνοια του μικρού ασθενούς.

Και το κλίμα μεταξύ Ιατρών, πώς είναι;

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως σε όλα λίγο πολύ τα νοσηλευτικά ιδρύματα, η συνεργασία μεταξύ των γιατρών είναι πολύ καλή. Ο σκοπός όλων μας είναι να προσφέρουμε το καλύτερο σε κάθε παιδί. Μπορεί να μην έχουμε την ξενοδοχειακή υποδομή ενός ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος, να μην έχουμε όλες τις ειδικότητες που θα έπρεπε να είχαμε και διαθέτουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία των Αθηνών. Όμως η προσφορά μας είναι πολύτιμη κάτι μου μαρτυρά και το πλήθος και η ποιότητα των χειρουργικών επεμβάσεων και ο αριθμός των μικρών ασθενών που εξετάζουμε στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία και νοσηλεύουμε στις Κλινικές μας.

«ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ… ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ»

Πώς προέκυψε το Καραμανδάνειο για εσάς; Έτυχε να διοριστείτε εκεί ή ήταν όνειρο ζωής να προσφέρετε ιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά μέσα από αυτό το νοσοκομείο;

Είμαι 13 χρόνια στο Καραμανδάνειο. Μπήκα στην Ιατρική Σχολή Πάτρας σε καλή σειρά. Τελειώνοντας και παίρνοντας πτυχίο, έπρεπε να διαλέξω ειδικότητα. Αγαπούσα και  την Χειρουργική και την Παιδιατρική, τα συνδύασα και αποφάσισα να κάνω την ειδικότητα της Χειρουργικής Παίδων στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού.

Ως Πατρινός (γέννημα-θρέμμα περιοχή Αγίας Σοφίας) γνώριζα για το Καραμανδάνειο, αν και στην παιδική ηλικία δεν χρειάστηκε ευτυχώς να το επισκεφθώ! Θέλοντας να προσφέρω στον τόπο μου, αφού κατέθεσα τα χαρτιά μου και μετά από κρίση, διορίστηκα να υπηρετήσω στο νοσοκομείο της πόλης μου. Σίγουρα αγαπάω πολύ τα παιδιά, είναι μια ειδικότητα που τελικά με γεμίζει και με κάνει ευτυχισμένο…!!

Τελικά, τί είναι το Καραμανδάνειο; Τί είναι… για εσάς προσωπικά και συναισθηματικά;

Το Καραμανδάνειο είναι το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αττικής και καλύπτει τον παιδικό της μεγαλύτερης σε έκταση ΥΠΕ της Ελλάδος όπως είναι η 6η ΥΠΕ. Όσον αφορά εμένα, είναι, όπως λέμε όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς καμία υπερβολή, το νοσοκομείο της… καρδιάς μας! Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο…!

Μια ακόμα βάρδια στα χειρουργεία

«Πολλοί μας θυμούνται μόνο προεκλογικά γιατί το Καραμανδάνειο είναι μέσα στις ψυχές των Πατρινών. Ας αφήσουν όλοι ‘τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…’ και ας αναβαθμίσουν τώρα το νοσοκομείο που ήδη υπάρχει»

ΣΩΣΤΕ, ΤΩΡΑ, ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ!

Κι όμως, παρόλες τις περγαμηνές του, φαίνεται ότι  τα νεότερα χρόνια το Καραμανδάνειο δεν απολαμβάνει του έμπρακτου σεβασμού που του πρέπει από την πολιτεία. Και της υποστήριξης που χρειάζεται. Πόσο απέχουμε από το ιδεατό που θα έπρεπε να ίσχυε; Πόσες ελλείψεις, πόσα προβλήματα καλείστε οι Ιατροί να αντιμετωπίσετε καθημερινά;

Απέχουμε από το να προσφέρουμε όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν τα νοσοκομεία Παίδων. Μας λείπουν οι ειδικότητες του Καρδιολόγου και του Αιματολόγου. Θα θέλαμε να προκηρυχθούν οι θέσεις που έχουμε ήδη ελλείψεις όπως των Αναισθησιολόγων. Να εξοπλιστούμε με Μαγνητικό Τομογράφο. Να εκσυγχρονιστούν οι χειρουργικές αίθουσες. Όλα αυτά έχουν καθυστερήσει δραματικά, πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Προ ημερών και με αφορμή επικείμενες εξαγγελίες για Παιδιατρικό νοσοκομείο, γράψατε στοα social media: “Μύρισαν» εκλογές. Πιασάρικο θέμα το παιδιατρικό νοσοκομείο… Ας ενισχύσουν το ήδη υπάρχον και ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια… Χορτάσαμε από λόγια!!!”. Θέλετε να μας το αναλύσετε;

Έχουμε κουραστεί κ. Ροδίτη όλα αυτά τα χρόνια. Ακούμε μεγάλα λόγια, υποσχέσεις από όλα τα κόμματα και όλους τους φορείς. Πολλοί μας θυμούνται μόνο προεκλογικά γιατί το Καραμανδάνειο είναι μέσα στις «ψυχές», θα έλεγα, των Πατρινών και είναι ένα «πιασάρικο» θέμα για τους πολιτικούς ότι αφορά την αναβάθμιση του παιδιατρικού νοσοκομείου. Ας αφήσουν όλοι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…» και ας αναβαθμίσουν τώρα το νοσοκομείο που ήδη υπάρχει… Ας λύσουν τα τωρινά προβλήματα για να συνεχίσει την χρόνια προσφορά του…. Και κάτι άλλο, που αφορά όλους μας…“Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι , οι νεκροί»…

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ…

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε, ως Ιατρός, μέσα από το Καραμανδάνειο και προς ποια κατεύθυνση;

Μια συμβουλή προς τους γονείς: Να προσέχουν, να φροντίζουν, να νοιάζονται και να αγαπούν τα παιδιά τους ως Δώρο Θεού. Τίποτε άλλο.

You may also like

Comments are closed.