ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΪΒΑΛΗΣ στην “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”: «Η σχέση στον Δήμο υπερβαίνει τα κόμματα…»  

Facebook
Twitter

«Οι εθνικές εκλογές επηρεάζουν τον β βαθμό αυτοδιοίκησης, όχι τον Δήμο. Η δική μας παράταξη θα είναι ευρεία, χωρίς ταμπέλες. Θα το δείτε στο ψηφοδέλτιο», σημειώνει ο Β. Αϊβαλής σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Αχαϊκή Πολιτεία

  

του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Βασίλης Αϊβαλής ανακοίνωσε από νωρίς την κάθοδο του στον Δήμο Πατρέων. Πήρε και την ανοιχτή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Τι σκέφτεται μετά το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών; Και τι λέει για την πορεία που έχει χαράξει προς την Μαιζώνος; Στη σημερινή του συνέντευξη στην «Πολιτεία» δίνει ευθέως όλες τις απαντήσεις…

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

αιβαλής κεντρικη

  • Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών επηρεάζει την πορεία προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες;

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών βεβαίως και επηρεάζει την πορεία προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Περισσότερο όμως στον β’ βαθμό ο οποίος «βάφει χάρτη» και όλα τα κόμματα θέλουν τον εκλεκτό τους να κερδίζει τις περιφερειακές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στον πρώτο βαθμό καθοριστική προτεραιότητα στην επιλογή του πολίτη είναι το πώς βιώνει την καθημερινότητά του και πως διαμορφώνεται το μέλλον της περιοχής του.  Δηλαδή αν είναι καθαρό το πεζοδρόμιό του, αν ταλαιπωρείται από το κυκλοφοριακό για να πάει στην δουλειά του, αν βρίσκει να παρκάρει, αν υπάρχουν καθαρά και σύγχρονα μέσα μαζικής μεταφοράς που να ικανοποιούν τις ανάγκες του, αν υπάρχει κατεύθυνση για την βελτίωση της ζωής του στην πόλη, κ.ο.κ.

Και αν έχει εμπιστοσύνη βεβαίως στο πρόσωπο και στις ικανότητες του υποψηφίου Δημάρχου και στην ομάδα της παράταξής του. Μιλάμε για μια σχέση πολύ πιο άμεση που υπερβαίνει τα κόμματα και την πολιτική ταυτότητα του καθενός. Και η δική μας παράταξη, θα είναι, όπως έχω ξαναπεί, μια ευρεία παράταξη χωρίς ταμπέλες, με αναφορά σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Το λέμε και το εννοούμε αυτό. Και θα το δείτε βεβαίως και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου μας.

 

  • Πρόσφατα είδε το «φως» της δημοσιότητας μια μέτρηση για την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων Δημάρχων. Πώς την είδατε; Και πώς σχολιάζεται την δυναμική Πελετίδη;

Μια μέτρηση είναι η καταγραφή της στιγμής και έχει την αξία της πάντα σε σχέση με τη δεδομένη στιγμή της διεξαγωγής της. Σε ό,τι αφορά την παράταξή μας, θα έλεγα ότι δεν συνέπεσε με μια «ώριμη» στιγμή για να αποκομίσει κανείς συμπεράσματα. Παρά ταύτα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης στην οποία αναφέρεστε, (διότι είδε το φως της δημοσιότητας και μια δεύτερη), είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την παράταξή μας και την δυναμική της.

Θα σταθώ περισσότερο στο θετικό ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών το οποίο θεωρώ-και όχι μόνο εγώ- καίριας σημασίας, καθώς και στο μέγιστο  δυνατό ποσοστό της παράταξης μας το οποίο είναι το μεγαλύτερο όλων. Η αναγνωρισιμότητα του κ. Πελετίδη τώρα, επειδή το αναφέρετε, είναι κάτι αναμενόμενο. Αλίμονο αν δεν έχει αναγνωσιμότητα ένας Δήμαρχος που διοικεί την πόλη επί 9 έτη και βρίσκεται στα έδρανα του Δημοτικού συμβουλίου πλέον των είκοσι.

 

  • Στην επίσημη «πρώτη» σας, στο Royal, κάνατε την έκπληξη. Αν κι η αλήθεια είναι ότι… τα Royal δεν βγάζουν Δημάρχους. Συνεπώς πόσο μακρύς είναι ακόμα ο δρόμος;

Εμείς στο Παλαιό Πτωχοκομείο κάναμε την πρώτη μας εκδήλωση και παρά το ότι αυτό συνέβη εντός της προεκλογικής περιόδου, πράγματι δείξαμε μία μεγάλη δυναμική τόσο σε πλήθος, όσο και σε ποιότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά για εμάς δεν αποτέλεσαν έκπληξη. «Χτίζουμε» μια παράταξη νέων και ικανών ανθρώπων που αγαπούν την πόλη τους, θέλουν και μπορούν να την υπηρετήσουν με ενθουσιασμό, γνώση, νέες ιδέες και εξωστρεφή διάθεση.

Τα «Royal» όπως λέτε, δεν βγάζουν Δημάρχους και ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τον Οκτώβριο. Δείχνουν ωστόσο τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί και λειτουργούν ως προάγγελοι της δυναμικής που θα αναπτυχθεί στο δρόμο προς τις κάλπες.  Δείχνουν για να το πούμε απλά ποιοι είμαστε, με ποιους είμαστε, σε ποιους απευθυνόμαστε και που θέλουμε να πάμε.

 

  • Αλήθεια, τι είναι αυτό που μπορεί να σπρώξει έναν πολυπράγμονα άνθρωπο, όπως εσείς, (Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας) να μπει στον στίβο των δημοτικών εκλογών; Πιο πολύ χάνεις, παρά κερδίζεις σε ατομικό επίπεδο, εδώ που τα λέμε…

Η πόλη στην οποία ζούμε, είναι το «σπίτι» μας. Υπάρχει κανείς που να μην ενδιαφέρεται για το σπίτι του; Και αν δεν φροντίσει ο καθένας από εμάς για αυτό, τότε ποιος; Δεν μπορούμε να μένουμε πίσω και να παρακολουθούμε σαν παρατηρητές  τι συμβαίνει στην πόλη που ζούμε και που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Ο ΜαχάτμαΓκάντι έλεγε «γίνε η εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο». Εγώ είπα «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στην Πάτρα». Κι έτσι έκανα το βήμα. Χωρίς να σκέφτομαι προσωπικά οφέλη ή απώλειες.

Από την άλλη πιστεύω ότι το αν κερδίζεις ή χάνεις σχετίζεται με την ιεράρχηση των αξιών που έχει ο καθένας μέσα του, και για εμένα το κοινό καλό είναι σε κάθε περίπτωση πάνω από οποιοδήποτε προσωπικό όφελος. Επομένως με αυτόν τον αξιακό κώδικα κάποιος που παλεύει για το κοινό καλό, χωρίς δεύτερες σκέψεις η διάθεση αποκόμισης προσωπικού οφέλους, είναι σε κάθε περίπτωση, επί της ουσίας, κερδισμένος.

 

«Ο ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΕΔΩΣΕ Ο,ΤΙ ΕΙΧΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ»

  • Αλλά λένε πολλοί «ο Πελετίδης δεν χάνει». Ποια είναι η δική σας προσέγγιση; 

Ο κύριος Πελετίδης όπως έχω ξαναπεί, διοίκησε την πόλη επί 9 συναπτά έτη. Είχε τις καλές του στιγμές, είχε και τις κακές. Θεωρώ ότι προσέφερε στην Πάτρα και ότι άφησε το στίγμα του στην πορεία της πόλης όπως και κάθε δήμαρχος που την υπηρέτησε στη μέχρι σήμερα εξελικτική της πορεία. Μετά από 9 χρόνια ωστόσο είναι σαφές ότι έδωσε ό,τι είχε να δώσει και ολοκλήρωσε έναν αρκετά μεγάλο χρονικό κύκλο που του έδωσε τη δυνατότητα να καταθέσει το όραμά του.

Σέβομαι και αναγνωρίζω τα θετικά σημεία του έργου του. Είναι ώρα ωστόσο να παραδώσει τη σκυτάλη για να αλλάξει η πόλη ταχύτητα. Η στασιμότητα ουδέποτε βοήθησε. Τώρα για το αν χάνει ο Πελετίδης; Δεν μου αρέσει η λέξη «χάνει». Θα σας πω  ότι ναι, φυσικά και μπορεί να κερδηθεί. Αυτό είναι άλλωστε οι εκλογές. Το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει για το μέλλον του και η δυνατότητά του να φέρει την αλλαγή στην πόλη μας για ένα καλύτερο αύριο.

 

ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΠΟΛΗ;

  • Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα για την Πάτρα;  

Η εξωστρέφεια, η συνεργατικότητα, η συλλογικότητα και η συνεκτικότητα με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη. Η Πάτρα είναι κλεισμένη στον εαυτό της. Δεν «συνομιλεί» με άλλες πόλεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια την προσπερνούν. Δεν αναβαθμίζεται, δεν βελτιώνεται, δεν συνεργάζεται, δεν αλλάζει, δεν μεριμνά για το μέλλον της το οποίο σχετίζεται πρώτα και κύρια με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της οι οποίοι βιώνουν προς το παρόν έντονη υστέρηση σε σχέση με την ποιότητα της ζωής των πολιτών άλλων πόλεων.

Αυτό πρέπει τάχιστα να αλλάξει. Η στιγμή είναι κομβική και κρίσιμη για το μέλλον της πόλης. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες απώλειες ευκαιριών. Θέλουμε την Πάτρα ισχυρή,με υψηλή αισθητική, ανταγωνιστική, συμπεριληπτική, εξωστρεφή, παραγωγική, συμμετοχική και κοινωνικά αλληλέγγυα.

Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, κέντρο, ευημερίας, πολιτισμού, ανάπτυξης, τεχνολογίας, καινοτομίας, δημιουργίας και πάνω απ’ όλα μια πόλη αλληλεγγύης, ανθρωπιστικής και κοινωνικής συνοχής, με θέσεις εργασίας και όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Θέλουμε μια πόλη την τύχη της οποίας θα πάρουν στα χέρια τους άνθρωποι άφθαρτοι, δημιουργικοί, ικανοί, από όλους τους χώρους εργασίας και παρέμβασης, από όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς τομείς.

Πολίτες που θα βάλουν τελεία στην ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων προσώπων, των ίδιων και των ίδιων δεδομένων. Που θα βάλουν το όραμά τους μπροστά από τις προσωπικές στρατηγικές και τις πολιτικές ιδεοληψίες, οι οποίες κρατούν την Πάτρα όμηρο και την παλιώνουν.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

15 3

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top