ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Νέα αρχή έπειτα από 220 δισεκατομμύρια γραμματόσημα

10stm

Επί επτά δεκαετίες, η εικόνα της Ελισάβετ κοσμούσε τα βρετανικά νομίσματα και χαρτονομίσματα, ενώ καθώς τα χρόνια περνούσαν, τα χαρτονομίσματα ανανεώθηκαν πέντε φορές με διαφορετικές εικόνες που αποτύπωναν τον χρόνο που περνούσε στο πρόσωπο της βασίλισσας. Η παράδοση της κυκλοφορίας νομισμάτων με το πρόσωπο του μονάρχη είναι πανάρχαιη στη Βρετανία, ενώ στο παρελθόν νομίσματα συνέχιζαν να κυκλοφορούν επί δεκαετίες, ακόμη και αιώνες μετά τον θάνατο των βασιλιάδων που απεικόνιζαν.

Είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά δεν θα συμβεί το ίδιο, αν και οι λεπτομέρειες για το πότε και πώς ακριβώς θα αντικατασταθούν τα νομίσματα και χαρτονομίσματα δεν έχουν γίνει γνωστές.

Το βασιλικό νομισματοκοπείο ενημέρωσε χθες ότι οι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν αφού παρέλθει η δεκαήμερη περίοδος πένθους.

Πάντως οι συλλέκτες νομισμάτων δεν πρέπει να περιμένουν ότι τα νομίσματα που βρίσκονται τώρα σε κυκλοφορία θα αποκτήσουν μεγάλη αξία. Αντιθέτως, οι συλλεκτικές εκδόσεις «μπορεί να είναι επιθυμητές», λένε παράγοντες της αγοράς.

Σε λίγο οι Βρετανοί θα πρέπει να συνηθίσουν όχι μόνο σε ένα νέο πρόσωπο στα χαρτονομίσματα, αλλά και σε διαφορετική θέση του μονάρχη σε αυτά. Η Ελισάβετ κοιτούσε προς τα δεξιά, ενώ, με βάση τον κανόνα αυτό, ο Κάρολος θα κοιτάζει προς τα αριστερά.

Το πρόσωπο της Ελισάβετ, έστω και σε μικρογραφία, βρίσκεται σε όλα τα βρετανικά γραμματόσημα των τελευταίων επτά δεκαετιών, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στα 220 δισεκατομμύρια. Τώρα η γνώριμη φιγούρα θα δώσει τη θέση της στη φιγούρα του Καρόλου. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει παρά ελάχιστα είναι τα κόκκινα γραμματοκιβώτια, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της χώρας. Πολλά από αυτά φέρουν τα αρχικά Ε R (Elisabeth Regina, Ελισάβετ Βασίλισσα). Τα λιγοστά καινούργια που θα τοποθετηθούν στο εξής θα φέρουν τα αρχικά C R.

Αυτό που έχει ήδη αλλάξει είναι ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο στίχος «ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα» έχει μετατραπεί σε «ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ