Βατόπουλος: «Συνήθως διαφωνούμε με τους υπουργούς»

Facebook
Twitter
Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εντολή διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, σχετικά με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, αναμένεται να δώσει η Ολομέλεια της Ευρωβουλής στην επόμενη σύνοδο στις 26-29 Απριλίου.

Η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, η οποία έχει εξαγγείλει το άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου, ενώ από τις 19 Απριλίου ταξιδιώτες από χώρες της Συνθήκης Σένγκεν, τη Σερβία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υποχρεούνται σε καραντίνα, όταν επισκέπτονται την Ελλάδα, εφ’ όσον έχουν εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών.

Με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, ένας ταξιδιώτης από τη Γερμανία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να επισκεφθεί π.χ. τη Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν μπορεί να κάνει κάποιος που μένει π.χ. στο νομό Χαλκιδικής, ακόμη κι αν έχει εμβολιαστεί, καθώς οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται.

Ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο εκδήλωσης των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρίνισε ότι «οι τελικές αποφάσεις είναι πολιτικές και λαμβάνονται – έπειτα από εισήγηση της επιτροπής – από την κυβέρνηση, με την οποία όμως οι ειδικοί δεν είναι πάντα στο ίδιο μήκος κύματος.

Οι αποφάσεις που παίρνονται είναι πολιτικές και είναι λογικό να είναι πολιτικές, διότι απαντούν σε θέματα που είναι πολύ πιο περίπλοκα, από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τίθεται το θέμα ανοίγματος του τουρισμού κι αυτές οι αποφάσεις παίρνονται – αν παρθούν αυτές οι αποφάσεις, διότι ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, για το αν οι τουρίστες θα μπορούν να μετακινηθούν και οι Έλληνες δεν θα μπορούν. Τέτοια απόφαση ακόμη δεν έχει συζητηθεί. Οι αποφάσεις είναι πολλές φορές πολιτικές, το θέμα είναι να μην προσκρούουν στη λογική και να μη δημιουργείται το αίσθημα της ανισότητας από αυτές», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

«Η πραγματικότητα είναι ότι έρχονται οι υπουργοί και συνήθως κάνουν μια εισήγηση. Λένε “εγώ νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά έτσι” ή “εγώ νομίζω ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία έτσι”. Μετά φεύγουν οι υπουργοί, συζητά η επιτροπή και δεν συμφωνεί με αυτά που λένε οι υπουργοί. Συνήθως δεν συμφωνούμε με αυτά που λένε. Επίσης, εγώ ποτέ δεν αισθάνθηκα πίεση, άλλωστε πώς να πιεστώ;», επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας συνέχισε λέγοντας πως «για μένα το κακό με την κυβέρνηση είναι ότι κρύβεται πολλές φορές πίσω από την επιτροπή, λέγοντας αυτό το περίφημο ”Ο,τι πουν οι ειδικοί”. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, δεν κάνει αυτό που λένε οι ειδικοί. Οι ειδικοί πάρα πολλές φορές δεν έχουν συμφωνήσει με αυτά, που προτείνουν οι υπουργοί. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κάνει αυτό που νομίζει ότι έπρεπε να κάνει και προφανώς θα κριθεί».

Η ταχεία θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, τυγχάνει της ευρείας στήριξης των ευρωβουλευτών. Το πιστοποιητικό θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το κατά πόσον ένας ταξιδιώτης έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19, έχει νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαβούλευση για τη διασφάλιση της προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top