“Βιομηχανική Αρχαιολογία” | Η νέα μόδα επεκτείνεται και στην Πάτρα μέσω της “Patras Urbex” – ΦΩΤΟ

Facebook
Twitter

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Η ομάδα «Patras Urbex» είναι μεν στα σπάργανα, αφού μόλις που ξεκίνησε την δράση της, ωστόσο έχει ήδη δεκάδες μέλη που διαρκώς αυξάνονται. Πατρινοί οι οποίοι έσπευσαν να ενταχτούν θέλοντας να βαδίζουν στα χνάρια της παγκόσμιας τάσης που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και αφορά αυτό που ονομάζεται «Βιομηχανική Αρχαιολογία».

Συναντήσαμε και ακολουθήσαμε σε μια από τις επισκέψεις σε εγκαταλελειμμένα παλιά βιομηχανικά κτίρια ένα από τα μέλη της και συνιδρυτή της ομάδας, τον Ανδρέα Ανδριόπουλο. Ο οποίος μας ξενάγησε σε ένα από τα πολλά κτίρια που έχει ήδη επισκεφθεί με την ομάδα και μας μίλησε για τη νέα μόδα που έχει ήδη απλωθεί στην πόλη μας, μέσω της ομάδας «Patras Urbex», που επί της ουσίας αποτελεί ένα ακόμα παρακλάδι του πανελλαδικού αλλά και παγκόσμιου κινήματος.

2ο ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η βιομηχανική αρχαιολογία είναι ένα πεδίο μελέτης που ενδιαφέρεται για την ανίχνευση, την έρευνα, την καταγραφή, γιατί όχι και την διατήρηση των βιομηχανικών μνημείων. Έργο της είναι η περιγραφή και αξιολόγηση των μνημείων και σκοπός της η καταγραφή της ιστορίας της βιομηχανικής εξέλιξης ως μέρους της γενικής κοινωνικής εξέλιξης. Και τα κτίρια χρησιμεύουν ως φορείς πληροφόρησης. Προφανώς και τα μέλη της ομάδας δεν περιορίζονται μόνο σε βιομηχανικά «φαντάσματα» αλλά και σε παρατημένα σπίτια που όμως έχουν πολλά να «πουν» για την ιστορία της πόλης!

302187975 462799312446543 5604469950133319886 n

 

ΤΙ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Αυτό που με έμφαση και νόημα τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, είναι ότι «Η Πάτρα είναι ένα απέραντο βιομηχανικό νεκροταφείο». Ένα μάλιστα «νεκροταφείο» που σε δελεάζει και σε αφήνει να παρατηρείς με το στόμα ανοιχτό, σκεπτόμενος την ιστορία στο διάβα του χρόνου. Δεν ξέρουμε αν αυτή η νέα τάση θα μπορούσε να είναι εκμεταλλεύσιμη προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του ιστορικού πλούτου της πόλης, αλλά το πλέον σίγουρο είναι πως η Πάτρα μετατρέπεται πια σε ένα υπαίθριο «Μουσείο» που άρχισαν να το επισκέπτονται όλο και περισσότεροι συμπολίτες!

9 1 3 1 6 1 4 1 2. 2ο ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2

 

(Έντυπο: Αχαϊκή Πολιτεία):

17 e1662984894980

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή