ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλίο – Πρόταση της Εβδομάδας:«Όσοι αγαπιούνται»

vivlio protasi
Το politeianews.gr, γι’ αυτήν την εβδομάδα, προτείνει το συγκλονιστικό μυθιστόρημα της Βικτόρια Χίσλοπ, ” Όσοι αγαπιούνται”, το οποίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, μέσα από την επική ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας, που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή.

Ο τίτλος του βιβλίου έχει αντληθεί από το ποίημα Επιτάφιος του Γιάννη Ρίτσου, ποιητή που υπήρξε και ο ίδιος εξόριστος, ενώ το έργο του είχε απαγορευτεί. Στον Επιτάφιο, μια μητέρα θρηνεί τον χαμό του γιου της, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια εργατική διαδήλωση. Πέρα όμως από τον θρήνο της, αναγνωρίζει και ότι: «Όσοι αγαπιούνται, και νεκροί, ποτέ τους δεν πεθαίνουν».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Όσοι αγαπιούνται κυκλοφόρησε από τον Ιούνιο του 2019, πολλοί αναγνώστες και κριτικοί περιέγραψαν το περιεχόμενο της αφήγησης, ως «τραυματικό» ή και «βασανιστικό».

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται σαν φιλοφρόνηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι, διότι σημαίνει ότι το βιβλίο κατάφερε να «περάσει» στο αναγνωστικό κοινό, την τραγικότητα των γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια αρκετών δεκαετιών του 20ού αιώνα.

 

ΑΘΗΝΑ, 1941

Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από τον μεγάλο λιμό, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.

Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…

Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.

You may also like

Comments are closed.