Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το politeianews.gr, σας προτείνει το εξαιρετικό μυθιστόρημα του νομπελίστα Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ ”Το μουσείο της αθωότητας”. Είναι το μοναδικό βιβλίο στον κόσμο, στο οποίο στηρίχθηκε η δημιουργία μουσείου.
Το «Μουσείο της Αθωότητας» είναι μια παγίδα, και γι’ αυτό ευθύνεται η πρώτη φράση: «Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου, δεν το ’ξερα».
Γόνος πλούσιας οικογένειας, αρραβωνιασμένος με την καλλιεργημένη και όμορφη Σιμπέλ, ο ήρωας του Παμούκ ερωτεύεται τη μακρινή φτωχή εξαδέλφη του, Φισούν. Στο φόντο η συντηρητική Κωνσταντινούπολη του ’70 και του ’80, με μια πλούσια αστική τάξη να έρχεται πιο κοντά στη Δύση επιδεικνύοντας πλούτη και καλοτυχία μέσω των τελευταίων ηλεκτρικών συσκευών, των δεξιώσεων στο ξενοδοχείο Χίλτον και των κηδειών που θυμίζουν χαρούμενες δεξιώσεις.
Μια πόλη που εξακολουθεί να είναι Ανατολή, όπου το σεξ πριν το γάμο είναι απαγορευμένο, οι ταινίες στον κινηματογράφο λογοκρίνονται, το αλκοόλ είναι λαθραίο και η διασκέδαση περιορίζεται στην κρατική ασπρόμαυρη τηλεόραση. Ο εμμονικός, απελπισμένος έρωτας του Κεμάλ για τη Φισούν, περνάει από δύο διαδρομές. Η μία είναι μια διαδρομή τοπογραφική, με στάσεις στην Κωνσταντινούπολη και την ιστορία της: πραξικοπήματα μαζί με εικόνες του Βοσπόρου, μυρωδιές από τη θάλασσα και τα πεύκα, χαλβαδόπιτες και κουλούρια από τους πλανόδιους πωλητές ρακί, υπαίθρια σινεμά με γκαζόζα Μελτέμ. Η άλλη είναι μια εσωτερική περιπλάνηση.
Η ανθρωπολογική ματιά ενός ταραγμένου αφηγητή καταλήγει σε μια τρικυμισμένη περιγραφή της Τουρκίας, των τελευταίων δεκαετιών. Ο Παμούκ δούλευε επί δέκα χρόνια το μυθιστόρημα δίνοντας ένα άρτιο, κάπως μακρόσυρτο αλλά γοητευτικό στην μελαγχολία και στην εκκεντρικότητά του, μυθιστόρημα.
Η Κωνσταντινούπολη έχει τον δικό της συγγραφέα που γεννήθηκε εκεί, την περπάτησε, την αγάπησε και της αφιέρωσε το πιο παράξενο ιδιωτικό Μουσείο του κόσμου, ένα μουσείο αγάπης και αθωότητας.
Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο συγγραφέας έφτιαξε μουσείο στην περιοχή Μπεγιόγλου της Κωνσταντινούπολης.
Πολλά αντικείμενα από την Κωνσταντινούπολη της δεκαετίας του ’70 και του ΄80, παρουσιάζονται στο Μουσείο της Αθωότητας. Όλα τα αντικείμενα, σκεύη κουζίνας, αναμνηστικά, κυβερνητικά έγγραφα που είχε ανάγκη κάποιος για να ζήσει στην Πόλη στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα, υπάρχουν στο βιβλίο, αλλά και στο μουσείο.
Έγραψα το μυθιστόρημα, σκεπτόμενος το μουσείο και δημιούργησα το μουσείο, με ένα τρόπο έστησα το μουσείο, σκεπτόμενος το μυθιστόρημα», δήλωσε το 2015 ο διάσημος συγγραφέας.
Το Μουσείο της Αθωότητας είναι το πρώτο μουσείο που στηρίζεται σε ένα μυθιστόρημα. Γεννήθηκε ως ιδέα στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι 83 βιτρίνες του και τα εκθέματά του, ακολουθούν τα 83 κεφάλαια του βιβλίου. Τα αντικείμενα φωτίζουν νοσταλγικά τη ζωή στην Πόλη όχι μόνο της μεγαλοαστικής, αλλά και της κατώτερης τάξης. Μια ζωή που δεν υπάρχει πια.
Ο Γκραντ Ρόμπερτ Τζι γύρισε το 2016 ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το μουσείο, το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα, στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας:
«Ήταν ένα μακρόπνοο σχέδιο και δεν φανταζόμουν, ότι θα γυριζόταν μια ταινία για το μουσείο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Γκραντ Τζι έκανε αυτό το φιλμ. Έγραψα μάλιστα καινούργια κείμενα, διαλόγους ειδικά για την ταινία» τόνισε ο Παμούκ.
