ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Βαφτίζει» σαμπάνια μόνο τον ρωσικό αφρώδη οίνο

blantimir poutin sampania
Με νόμο του Βλαντιμίρ Πούτιν η γαλλική σαμπάνια θα λέγεται πλέον «αφρώδης οίνος». Έντονες οι επικρίσεις των Γάλλων παραγωγών σαμπάνιας.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου διαμήνυσε κατηγορηματικά ότι «ο νόμος ψηφίσθηκε και πρέπει να εφαρμόζεται».

Σύμφωνα με τον νόμο Πούτιν η σαμπάνια της γαλλικής εταιρείας Moet Hennessy που θα πωλείται στη Ρωσία, θα πρέπει να φέρει την ονομασία «αφρώδης οίνος» και όχι «σαμπάνια»…

Πούτιν: Ξεπερασμένες οι ονομασίες

Ο Πεσκόφ είπε ότι «η ιστορία αυτή με τις ονομασίες είναι παλιά και σε μεγάλο βαθμό έχει την αφετηρία της στην σοβιετική περίοδο» και δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό. Παράλληλα εξήρε την ανάπτυξη της ρωσικής παραγωγής οίνου, η οποία όπως είπε «πρέπει και θα υποστηριχθεί με κάθε τρόπο».

Νωρίτερα η ρωσική εφημερίδα RBK είχε γράψει ότι η εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών Moet Hennessy έστειλε στους εταίρους της στην Ρωσία επιστολή μέσω της οποίας τους ενημέρωνε για την απόφασή της να σταματήσει για ένα ορισμένο διάστημα τις προμήθειές της εξαιτίας του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία πρέπει να αλλάξει την κατηγορία και τη σήμανση του προϊόντος, μετονομάζοντάς το από σαμπάνια σε αφρώδη οίνο.

Γάλλοι παραγωγοί κατά Πούτιν

Η Ένωση παραγωγών σαμπάνιας της Γαλλίας επέκρινε τη Δευτέρα (05.07.2021) τον νέο ρωσικό νόμο, που μετονομάζει τις σαμπάνιες σε «αφρώδεις οίνους», υποχρεώνοντας τις εταιρείες να αλλάξουν την σήμανσή τους στο πίσω μέρος της φιάλης.

«Η Επιτροπή της Σαμπάνιας», σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι καλεί τους Γάλλους διπλωμάτες και διπλωμάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργήσουν ώστε να αλλάξει ο νόμος.

Οι συμπρόεδροι της «Επιτροπής Σαμπάνιας», Μαξίμ Τουμπάρ και Ζαν Μαρί Μπαριγιέρ κάλεσαν τα μέλη τους να σταματήσουν προς το παρόν τις αποστολές προϊόντων τους στη Ρωσία.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι το όνομα Σαμπάνια, το οποίο αναφέρεται σε συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, και είναι κατοχυρωμένο σε 120 χώρες.

«Η Επιτροπή της Σαμπάνιας αποδοκιμάζει το γεγονός ότι αυτή η νομοθεσία δεν διασφαλίζει ότι οι Ρώσοι καταναλωτές έχουν σαφή και διαφανή ενημέρωση για την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του οίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία προστίθεται ότι ο νόμος υπονομεύει τις συνομιλίες δύο δεκαετιών μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Και με τη βούλα «ρωσική σαμπάνια»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε στις 2 Ιουλίου τον νέο νόμο για την παραγωγή οίνου, ο οποίος είχε ψηφισθεί νωρίτερα από την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) και εγκριθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), ο οποίος ορίζει τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής και της πώλησης προϊόντων οινοποιίας στην Ρωσία.

Οι τροπολογίες στον νόμο αναφέρουν ότι «η χρήση της γεωγραφικής ένδειξης και ονομασίας του τόπου προέλευσης του προϊόντος σε σχέση με τα προϊόντα οινοποιίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ρωσικού εθνικού συστήματος» σύμφωνα με τον νόμο περί αμπελουργίας και παραγωγής οίνου.

Παράλληλα στον νόμο του 1995 που αφορά την κρατική ρύθμιση στις πωλήσεις οινοπνευματωδών, έχουν γίνει αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες στην απαρίθμηση των οινοπνευματωδών ποτών, η διατύπωση «αφρώδης οίνος (σαμπάνια)» έχει αντικατασταθεί από τη διατύπωση «αφρώδης οίνος, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής σαμπάνιας».

You may also like

Comments are closed.