ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πάτρα: Πάνε για μονιμοποίηση στο “Βοήθεια στο Σπίτι” αλλά χρειάζονται άμεση ενίσχυση!

1 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 5 1

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Την περασμένη Τρίτη, στο νομοσχέδιο «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα», κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δίνεται λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι είχαν μείνει εκτός των οριστικών πινάκων της προκήρυξης 4Κ/2020 του ΑΣΕΠ.

Το ζήτημα ανέκυψε με απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την προκήρυξη κατά το μέρος που προέβλεψε ότι ειδική εμπειρία λαμβάνεται υπόψη ως προς σύνολο των προκηρυσσομένων θέσεων.

1 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 1 1

H τροπολογία είναι στο πνεύμα της ρύθμισης που είχε καταθέσει το Πανελλήνιο Συντονιστικό «Βοήθεια στο Σπίτι» και συμπεριλαμβάνει πια όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν στο Πρόγραμμα και είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην προκήρυξη. Εξαιρεί μόνο εκείνους οι οποίοι αντικειμενικά δεν πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις προκειμένου να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

1 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 2 1

Μετά την όλη εξέλιξη κυριολεκτικά αναπτερώνεται το ηθικό των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και του Δήμου Πατρέων, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών τους, τόσο σε ό,τι αφορά την δική τους σταθεροποίηση στον χώρο εργασίας, όσο όμως και στην προοπτική ενίσχυσης του τοπικού Προγράμματος με το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

Ανάγκες που όμως έχουν πολλαπλασιαστεί στα χρόνια που μεσολάβησαν, απ’ όταν άρχισε να λειτουργεί το Πρόγραμμα, με συνέπεια το αρχικό οργανόγραμμα να είναι ελλιπές.

Πιο συγκεκριμένα, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» της Πάτρας προβλέφθηκαν μόλις 15 άτομα συν ένα ακόμη με αφορμή την ποσόστοση του 7%. Αλλά μέχρι σήμερα τρεις εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί αλλά δεν αναπληρώθηκαν ποτέ οι θέσεις τους. Έτσι, οι οργανικές θέσεις είναι μόλις 12 για όλο τον Δήμο Πατρέων.

 

ΔΙΝΟΥΝ «ΜΑΧΗ» ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πηγαίνουν με δικά τους αυτοκίνητα και εκτός ωραρίου!

1 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 1 1

 Αν υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι στο τρέχων χρονικό διάστημα υπάρχουν και δύο απασχολούμενοι εκτός υπηρεσίας λόγω αναρρωτικής άδειας, συμπεραίνει ότι οι πολύτιμες υπηρεσίες σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκες, προσφέρονται μόνο από… 10 υπαλλήλους!

Με άλλα λόγια, η ομάδα των «10» τρέχει για τα πάντα, απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης. Όταν οι δικαιούχοι φροντίδας είναι εκατοντάδες ενώ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας,  το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καταπιάνεται με ακόμα περισσότερους τομείς ανθρωπιστικών προβλημάτων και υγειονομικών αναγκών «απλώνοντας» την ανάγκη καθημερινής παρουσίας του σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο προορισμών ανά την επικράτεια του Δήμου Πατρέων.

Όπως λένε άνθρωποι που εργάζονται στο πρόγραμμα, ακόμα και ο διπλασιασμός του προσωπικού θα ήταν κάτι μικρότερο από αυτό που απαιτείται στην πραγματικότητα. Όμως έστω και αυτό θα έδινε μια καθοριστικής σημασίας «ανάσα» για την πιο αποδοτική λειτουργία του Προγράμματος.

 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΔΗΓΟΥΣ!

1 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 4 1

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» της Πάτρας δεν έχουν ούτε οδηγούς για να σπεύσουν οι εργαζόμενοι στα πολλά και καθημερινά συμβάντα. Εκτός του ότι τα δύο οχήματα που υπάρχουν είναι 20ετίας, εν πολλοίς δηλαδή, απαρχαιωμένα για να ανταποκριθούν σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων, από την περιοχή Καμινίων ως τον Ψαθόπυργο και από το κέντρο ως το Σούλι. Είναι δε χαρακτηριστική η αποκάλυψη ότι πολλοί από τους εργαζόμενους, χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα μεταφοράς. Ενώ για να καλύψουν όλο το καθημερινό πρόγραμμα επισκέψεων, χρησιμοποιούν χρόνο πέραν του ωραρίου εργασίας τους, που προφανώς δεν επαρκεί…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

3 7 e1674571862390

 

 

You may also like

Comments are closed.