ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόρεια Ιρλανδία: «Νέα εποχή» μετά τη νίκη του Σιν Φέιν στις τοπικές εκλογές

Sinn Feins Michelle ONeill
Η Μισέλ Ο’Νιλ, η ηγέτιδα του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η βρετανική επαρχία μπαίνει «σε μια νέα εποχή» μετά την ιστορική νίκη του εθνικιστικού κόμματός της απέναντι στους ενωτικούς για το τοπικό κοινοβούλιο.
«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ώρα αλλαγής» είπε η Ο’Νιλ από το κέντρο καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, υποσχόμενη ότι θα εργαστεί για να ξεπεραστούν οι διαφορές. «Θα προσφέρω μια ηγεσία που θα τους συμπεριλαμβάνει όλους, που θα εξυμνεί την ποικιλομορφία, που θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ισότητα εκείνων που είχαν αποκλειστεί, που είχαν υποστεί διακρίσεις ή που τους αγνοούσαν στο παρελθόν», τόνισε.

«Είναι μια καθοριστική στιγμή για την πολιτική και τον λαό μας», πρόσθεσε η Ο’Νιλ αφού το Σιν Φέιν για πρώτη φορά εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για μια «υγιή συζήτηση» για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν μέχρι τώρα ο κυρίαρχος πολιτικός σχηματισμός στο τοπικό κοινοβούλιο, αναγνώρισε τη νίκη του Σιν Φέιν.

«Φαίνεται ότι το Σιν Φέιν θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα», είπε ο επικεφαλής του DUP, Τζέφρι Ντόναλτσον, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News. Επανέλαβε όμως ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση ενότητας εάν δεν αλλάξει το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας, δηλαδή το ειδικό τελωνειακό καθεστώς που διέπει τις εμπορικές σχέσεις της επαρχίας μετά το Brexit.

You may also like

Comments are closed.

hjciqnpufa641acdf1cc6c4 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Νικολόπουλος: «Δικαιώνεται καθημερινά η Νέα Πάτρα στις παρεμβάσεις της, για ασφαλή σχολεία»

Σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει: Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες ανακοινώσεων από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πατρέων, ...